20 Απρ 2024
READING

Πώς η Ελλάδα εξελίσσεται σε luxury προορισμό για αγορές και ψυχαγωγία

4 MIN READ

Πώς η Ελλάδα εξελίσσεται σε luxury προορισμό για αγορές και ψυχαγωγία

Πώς η Ελλάδα εξελίσσεται σε luxury προορισμό για αγορές και ψυχαγωγία

Αν το στοίχημα της Ελλάδας μέχρι στιγμής ήταν να διευρύνει την τουριστική της περίοδο, κάτι που εν μέρει, βοηθούντος και του καλού καιρού έχει καταφέρει, ίσως ένα ακόμη στοίχημα που θα προσπαθήσει τα επόμενα χρόνια να πετύχει, είναι αυτό του να καταστεί ένας προορισμός για πολυτελείς αγορές, ένας καταναλωτικός παράδεισος που θα δίνει την δυνατότητα στους επισκέπτες να συνδυάσουν εκτός από το ταξίδι και την αναψυχή, τα αξιοθέατα, το μπάνιο και το καλό φαγητό και καταναλωτική εκτόνωση στα καταστήματά της.

Η Αθήνα και η Μύκονος είναι γεγονός ότι τείνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Η Μύκονος αποτελούσε άλλωστε έναν προορισμό που καλούσε ανέκαθεν το jet set να την απολαύσει και τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να αναπτύξει και τον τομέα της λιανικής και των διαθέσιμων καταστημάτων με την άφιξη διεθνών οίκων στο νησί. Τελευταίες αφίξεις του περασμένου καλοκαιριού στο νησί αποτέλεσαν οι πολυεθνικές αλυσίδες λιανικής Sephora, Body Shop, Louis Vuitton, Loewe, Havaianas, όπου όλες τους προχώρησαν σε εγκαίνια καταστημάτων. Από πλευράς «καταναλωτικής πρόνοιας» που έχει να προφέρει η Μύκονος άλλωστε, εκτός από τα δεκάδες καταστήματα αλλά και οίκους στη χώρα του νησιού, διαθέτει και το σημείο αναφοράς που λέγεται Nammos Village στην παραλία της Ψαρρούς. 

Τα νέα ανοίγματα στο Nammos Village

Ενδεικτικά λοιπόν αναφέρουμε ότι το καλοκαίρι του 2022 ο οίκος Loewe δημιούργησε ένα pop-up store στη Μύκονο, στο Nammos Village, από την οικογένεια Λιακωτίτη που έχει την ευθύνη της μάρκας στην Ελλάδα (γνωστή από τα καταστήματα Simple Caracters, Simple Gallery και Off White). Αντίστοιχου χαρακτήρα ήταν και η κίνηση της Louis Vuitton, η οποία και εκείνη εγκαινίασε ένα pop-up store στο Nammos Village, στο νησί των Κυκλάδων, αποτελώντας το πρώτο κατάστημα αυτού του χαρακτήρα με αποκλειστικά ανδρικές συλλογές. Να σημειωθεί ότι τα pop-up καταστήματα έχουν εποχικό χαρακτήρα ως προς τη λειτουργία τους και εν προκειμένω είναι ανοιχτά στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.

Aντίστοιχα ένα τοπόσημο πολυτελούς καταναλωτικής εμπειρίας είναι η οδός Βουκουρεστίου.  Εκεί όπου δημιουργήθηκε πρόσφατα η πρώτη Bvlgari boutique δωδεκάμηνης λειτουργίας – η δεύτερη βρισκόταν ήδη στη Μύκονο και στο Nammos Village -, ενώ αποτελεί τον πεζόδρομο που φιλοξενεί μερικές από τις πιο πολυτελείς μάρκες στον κόσμο, όπως η Dior, η Louis Vuitton, ο οίκος ελβετικών ρολογιών IWC, η Omega, αλλά και η Rolex (στην κάθετη οδό Βαλαωρίτου). Να μην ξεχνάμε βέβαια ότι στη Βουκουρεστίου βρίσκονται εκτός των άλλων μερικά από τα πιο σημαντικά κοσμηματοπωλεία της Ελλάδας όπως Kessaris, Vildiridis, Vourakis και αρκετοί ακόμα.

Ταυτόχρονα όμως η αγορά στην Αθήνα μεγαλώνει και σε αυτήν έρχονται και άλλοι παγκοσμίου βεληνεκούς οίκοι. Στην Astir Marina η διαχείριση και η εκμετάλλευση της οποίας ανήκει στον Αστέρα Βουλιαγμένης, βρίσκεται στην τελική φάση της κατασκευής της. Εκεί εκτός από τον ελλιμενισμό των σκαφών που θα συρρέουν στον κόλπο της Βουλιαγμένης θα εγκατασταθούν και αρκετά καταστήματα από την προσεχή άνοιξη, μεταξύ των οποίων οι οίκοι Gucci, Bottega Venetta, Louis Vuitton, Loro Piana και το Cova Caffe, ένα concept πολυτελούς καφεστίασης και κοκτέιλ που υπάγεται στον όμιλο Louis Vuitton. 

Ένας πολυδιάστατος προορισμός πολυτέλειας και καταναλωτικής απόλαυσης

Όλες οι παραπάνω κινήσεις μπορούν με έναν τρόπο εκτός από το να καταστήσουν την Αθήνα και την Ελλάδα, έναν πολυδιάστατο προορισμό για τους επισκέπτες που είτε έρχονται για διακοπές, είτε για επαγγελματικούς λόγους, να προσφέρουν όμως και την δυνατότητα στην Ελλάδα να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο τον χρόνο παραμονής και τον αριθμό των επισκεπτών. Τέτοια παραδείγματα άλλωστε και χωρίς το παραλιακό μέτωπο που διαθέτει η Αττική – είτε προς την πλευρά του νότου, είτε και ανατολικά – είναι η Ρώμη ή και το βιομηχανικό Μιλάνο που έχουν καταφέρει να προσελκύουν επισκέπτες για ένα και μόνο τριήμερο. Για ψώνια, διασκέδαση, καλό φαγητό και για να θαυμάσουν τα αξιοθέατα, που στην περίπτωση του Μιλάνου μάλιστα δεν υφίστανται με εξαίρεση ίσως τον καθεδρικό γοτθικού ρυθμού ναό, Duomo. 

Το παζλ για την πρωτεύουσα θα έρθουν σύντομα να συμπληρώσουν και τα δύο εμπορικά κέντρα στο Ελληνικό. Το Riviera Galleria και το Vouliagmenis Mall που σε συνδυασμό με το σύνολο της επένδυσης στο Ελληνικό, θα έρθουν να δημιουργήσουν μία μικρή πόλη μέσα στην πόλη. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.