25 Απρ 2024
READING

Τα McDonald’s προετοιμάζονται για παγκόσμια εταιρική αναδιάρθρωση

4 MIN READ

Τα McDonald’s προετοιμάζονται για παγκόσμια εταιρική αναδιάρθρωση

Τα McDonald’s προετοιμάζονται για παγκόσμια εταιρική αναδιάρθρωση

Τα McDonald’s σχεδιάζουν περικοπές θέσεων εργασίας και μια ολική αναδιοργάνωση, καθώς η εταιρεία επαναπροσδιορίζει τις προτεραιότητές της για την επιτάχυνση της επέκτασης των εστιατορίων της. Ο CEO της εταιρείας, Chris Kempczinski, απέστειλε στους εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο μία επιστολή, δηλώνοντας ότι θα επανεξετάσει τα επίπεδα του εταιρικού προσωπικού μέχρι τον Απρίλιο.

Ο κολοσσός του fast-food δήλωσε ότι οι περικοπές θέσεων εργασίας δεν αποτελούν μέτρο μείωσης του κόστους, αλλά αντίθετα αποσκοπούν στο να βοηθήσουν την εταιρεία να καινοτομήσει ταχύτερα και να εργαστεί πιο αποτελεσματικά. Στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης, η εταιρεία θα αλλάξει τις προτεραιότητές της και θα σταματήσει ορισμένες πρωτοβουλίες, όμως δεν έχει καταστήσει σαφές σε ποιους τομείς θα γίνει αυτό, ούτε πόσοι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να επηρεαστούν από αυτή την αναδιάρθρωση.

Διαβάστε ακόμα: H στρατηγική των McDonald’s για να κερδίσουν τη γενιά Ζ

Επί του παρόντος, η εταιρεία αξιολογεί τα επίπεδα στελέχωσής της, μέσω μία πρωτοβουλίας με την ονομασία “Επιτάχυνση του Οργανισμού”, η οποία περιλαμβάνει την προαγωγή στελεχών σε θέσεις marketing, μετασχηματισμού, franchising και άλλες ηγετικές θέσεις, με ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου. Η εστίαση της αμερικανικής πολυεθνικής αλυσίδας στην οργανωτική αποτελεσματικότητα έχει ως στόχο να αξιολογήσει αντικειμενικά τους τομείς όπου μπορεί να βελτιωθεί.

Στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής της, η εταιρεία των McDonald’s θέλει να προωθήσει το άνοιγμα περισσότερων εστιατορίων, για να καλύψει πλήρως την αυξημένη ζήτηση που παρατηρεί τα τελευταία χρόνια. Αν και η εστίαση γενικά υπέφερε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα McDonald’s επωφελήθηκαν από τις επενδύσεις που έκανε η εταιρεία στην ηλεκτρονική παραγγελία και τις παραδόσεις κατ’ οίκον.

Σήμερα, η επιχείρηση των McDonald’s χωρίζεται σε τρία τμήματα: τις Η.Π.Α., τις διεθνείς αγορές που λειτουργούν ήδη και εκείνες που διαθέτουν άδεια ανάπτυξης. Η εταιρεία, με έδρα το Σικάγο, δραστηριοποιείται αυτή την στιγμή σε περισσότερες από 160 χώρες σε όλο τον κόσμο. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα δήλωσε ότι θα αποσυρθεί από το Καζακστάν, το οποίο συνορεύει με τη Ρωσία, επισημαίνοντας προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού που προκλήθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Δεσμεύτηκε, επίσης, να εγκαταλείψει τη Ρωσία τον Μάιο μετά την εγκατάστασή τους εκεί πριν από 32 χρόνια.

Στη χώρα μας, τα McDonald’s ήρθαν το 1991. Η εταιρεία έφτασε σε ένα σημείο καμπής, κλείνοντας τα προηγούμενα χρόνια αρκετά καταστήματα σε θέσεις-κλειδιά, που είχαν αφήσει το αποτύπωμά τους, έκλεισαν σταδιακά σημεία όπως αυτό στην Κηφισιά, για την Αττική, καθώς και άλλα στη Θεσσαλονίκη, με τελευταίο αυτό στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Αγίας Σοφίας, να κατεβάζουν ταμπέλες. Εξαιρέσεις στον γενικότερο κανόνα αποτέλεσαν καταστήματα όπως το πρώτο της αλυσίδας στην Ελλάδα, αυτό του Συντάγματος. Την εικόνα της επιχείρησης και την υστεροφημία της ήρθε να διασώσει η Premier Capital Hellas to 2011, αναλαμβάνοντας τη σκυτάλη ως developmental licencee και μέλος του ομίλου Hili Ventures. Kαι η πραγματικότητα είναι ότι κατάφερε να γυρίσει το νόμισμα από την άλλη πλευρά.

Συνολικά οι επενδύσεις της Premier Capital στην ελληνική αγορά κατά το διάστημα παρουσίας της στη χώρα μας έχουν υπερβεί τα 30 εκατομμύρια ευρώ. Πέρυσι τα McDonald’s άνοιξαν καταστήματα στον Πειραιά και συγκεκριμένα στην οδό Πειραιώς στο Piraeus Retail Park, ενώ πρόσφατα ολοκληρώθηκε και η κατασκευή του νέου τους καταστήματος στο νεόδμητο εμπορικό συγκρότημα της πλατείας Κένεντι στο Χαλάνδρι.

Διαβάστε ακόμα: Το marketing οδηγεί την ανάπτυξη των McDonald’s

Το 2022 ήταν μία από τις πιο κερδοφόρες για την κορυφαία εταιρεία γρήγορου φαγητού. Τα McDonald’s κατάφεραν να αυξήσουν τις πωλήσεις τους παγκοσμίως κατά 9,5% από το 2021, επηρεάζοντας θετικά την αξία της μετοχής τους, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Η επιτυχία της εταιρείας δεν είναι συγκυριακή, αλλά οφείλεται στις επιτυχημένες στρατηγικές marketing που εφαρμόζει με συνέπεια ακόμη και σε ταραγμένες οικονομικά εποχές.

Το όραμα των McDonald’s για αυτή τη νέα επιχειρηματική δραστηριότητα υπερβαίνει κατά πολύ αυτό που έχει καθιερώσει μέχρι σήμερα. Η εταιρεία σκοπεύει να αξιοποιήσει τις οικονομίες κλίμακας, βελτιώνοντας παράλληλα την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα των από άκρη σε άκρη διαδικασιών της.

Με πληροφορίες από Marketing Dive

Photos: McDonald’s

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.