25 Απρ 2024
READING

Είναι τελικά το άγχος ωφέλιμο στην εργασία;

4 MIN READ

Είναι τελικά το άγχος ωφέλιμο στην εργασία;

Είναι τελικά το άγχος ωφέλιμο στην εργασία;

Όλοι οι άνθρωποι έχουμε βιώσει άγχος: μια διάχυτη, δυσάρεστη και ακαθόριστη αίσθηση ανησυχίας, που συνήθως συνοδεύεται από κάποια ψυχοσωματικά συμπτώματα. Το άγχος πρόκειται για μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού, που λειτουργεί όμως ως σήμα για να προειδοποιήσει τον οργανισμό για έναν επερχόμενο κίνδυνο.

Εξάλλου βρίσκεται στο dna μας. Κατά τη διάρκεια της εξελικτικής μας ιστορίας, οι άνθρωποι ανέπτυξαν αυτή τη συντονισμένη αντίδραση φόβου, για να προστατεύονται από τους κινδύνους στο περιβάλλον τους. Για παράδειγμα, ο ταχύτερος καρδιακός ρυθμός και οι σφιγμένοι μύες, μας βοηθούσαν να ξεφύγουμε από επικίνδυνες καταστάσεις. Στη σύγχρονη εποχή, ο φόβος συνεχίζει να εξυπηρετεί μια σημαντική λειτουργία. Άλλωστε, η αντίδραση “πάλεψε ή φύγε” μπορεί να παρέχει την απαραίτητη ενέργεια για να βάλουμε τα δυνατά μας.

Διαβάστε ακόμα: Έρευνα | Πόσο πρέπει να προσέξουν οι εργοδότες την ψυχική υγεία των εργαζομένων

Στις μέρες μας, οι εργασιακοί ρυθμοί είναι τόσο πιεστικοί, που οδηγούν τους εργαζομένους σε έναν πολυάσχολο και ταραχώδη τρόπο ζωής, με το άγχος να έχει γίνει αναπόφευκτο μέρος της καθημερινότητάς τους. Ειδικά όταν έρχονται αντιμέτωποι με μια νέα ή δύσκολη κατάσταση, συχνά αισθάνονται κάποιο συνδυασμό άγχους και δυσφορίας.

Το άγχος αντανακλά το ενδεχόμενο να πάει κάτι στραβά όταν οι εργαζόμενοι δεν είναι σίγουροι για το αποτέλεσμα των ενεργειών τους. Η δυσφορία μπορεί να προέρχεται από το ίδιο το άγχος ή από την πίεση που δημιουργούν οι απαιτήσεις της δουλειάς.

Κάθε άνθρωπος βιώνει διαφορετικά επίπεδα προσωπικού και εργασιακού στρες. Αυτό, όμως, που όλοι έχουν ως κοινό, είναι η αντίληψη ότι το άγχος είναι κακό. Σίγουρα, σε υπερβολικό βαθμό μπορεί να αποβεί επιζήμιο για τη συναισθηματική, ψυχική και σωματική υγεία ή ακόμη και να εμποδίσει την άσκηση της ίδιας της εργασίας. Όμως μικρές ποσότητες άγχους μπορούν στην πραγματικότητα να μας βοηθήσουν να συγκεντρωθούμε καλύτερα και να μας παρακινήσουν να πετύχουμε τους στόχους μας.

Το κλειδί για να επωφεληθούμε από το στρες βρίσκεται στον τρόπο με τον οποίο αντιδράμε σε αυτό. Μάλιστα, υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι μπορούμε να αναδιαμορφώσουμε με θετικό τρόπο το άγχος και τη δυσφορία που νιώθουμε στην εργασία μας. Μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Cornell και το IBM Faculty Research Fund στο University of Chicago Booth School of Business έχει επικεντρωθεί στη δυσφορία σε διάφορα περιβάλλοντα.

Η έρευνα διαπιστώνει ότι όταν οι άνθρωποι μαθαίνουν κάτι καινούργιο ή κάνουν μια δύσκολη εργασία, η τάση είναι να εγκαταλείπουν ή να αναζητούν εναλλακτικές λύσεις μπροστά στη δυσκολία. Ωστόσο, αν κάποιος πει στους ανθρώπους ότι το άγχος και η δυσφορία είναι σημάδι μάθησης, ανάπτυξης και επιτυχίας, τότε επιμένουν περισσότερο και αναζητούν νέες προκλήσεις.

Όταν οι άνθρωποι έχουν μια “σταθερή νοοτροπία” σχετικά με τις ικανότητές τους, τότε ερμηνεύουν την απογοήτευση και τη δυσφορία ως σημάδι ότι έχουν φτάσει στα όρια των ικανοτήτων τους και πρέπει να τα παρατήσουν. Αλλά, όταν υιοθετούν μια “νοοτροπία ανάπτυξης” και επικεντρώνονται στην πεποίθηση ότι μπορούν να μάθουν και να βελτιωθούν σε εργασίες, τότε η απογοήτευση και η δυσφορία είναι σημάδι μιας ευκαιρίας μάθησης.

Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να επαναπροσδιορίσουμε το άγχος και τη δυσφορία ως ένδειξη ότι έχουμε φτάσει στα όρια των ικανοτήτων μας. Στο εργασιακό περιβάλλον, όταν αντιμετωπίζουμε μια απροσδόκητη ή επικείμενη προθεσμία, το άγχος είναι αυτό που μας παρακινεί να ολοκληρώσουμε τη δουλειά μας. Επίσης, οξύνει τις αισθήσεις μας και μας δίνει αυτή την απότομη έκρηξη ενέργειας και την αίσθηση του επείγοντος να ολοκληρώσουμε την εργασία μας. Όταν πρέπει να αποδώσουμε καλά, λίγο άγχος μπορεί να μας δώσει την ώθηση που χρειαζόμαστε για να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας.

Διαβάστε ακόμα: Trends 2023 | Η εργασία και η ζωή μας σε νέα ισορροπία

Βέβαια, όπως ακριβώς για έναν αθλητή απαιτούνται ημέρες ξεκούρασης στο πλαίσιο της προπόνησης, έτσι και οι εργαζόμενοι χρειάζονται κάποια ανάπαυλα από το άγχος – ακόμη και αν θεωρούν ότι ο φόρτος εργασίας τους είναι διαχειρίσιμος.

Τελικά, λίγο άγχος και δυσφορία στη δουλειά μπορεί να είναι ένα υγιές σημάδι ότι διευρύνουμε τις δυνατότητές μας. Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι εμείς κάνουμε τη διαφορά στο αν θα παραμείνει το άγχος ωφέλιμο ή θα γίνει επιβλαβές. Το άγχος μπορεί να γίνει επικίνδυνο, μόνο όταν εμείς του το επιτρέψουμε.

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.