18 Απρ 2024
READING

Βic Βιολέξ: Μία πολυεθνική βιομηχανία στυλό, αναπτήρων, ξυριστικών με παραγωγή στην Ελλάδα

4 MIN READ

Βic Βιολέξ: Μία πολυεθνική βιομηχανία στυλό, αναπτήρων, ξυριστικών με παραγωγή στην Ελλάδα

Βic Βιολέξ: Μία πολυεθνική βιομηχανία στυλό, αναπτήρων, ξυριστικών με παραγωγή στην Ελλάδα

Mία πολυεθνική που έχει παραγωγική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Αυτός θα ήταν ίσως ένας αντιπροσωπευτικός χαρακτηρισμός του τι σημαίνει Bic Βιολέξ, καθότι η εταιρεία που βρίσκεται πίσω από μία γκάμα διάσημων προϊόντων που ταξιδεύουν ανά τον κόσμο όπως τα στυλό της, οι ξυριστικές μηχανές μίας χρήσεως, τα καλσόν και αρκετά ακόμη καταναλωτικά αγαθά, από τα 210 εκατομμύρια που ήταν ο τζίρος της το 2021, πούλησε προϊόντα 191 εκατομμυρίων στο εξωτερικό και τα υπόλοιπα ήταν οι πωλήσεις που κέρδισε από την ελληνική αγορά.

Και όλα αυτά με μία καθαρή κερδοφορία που το 2021 ήταν 30 εκατομμύρια ευρώ, από 9,39 εκατομμύρια ευρώ το 2020, ακολουθώντας την ανοδική πορεία των πωλήσεων της εταιρείας που αυξήθηκαν κατά 27% από το 2020 στο 2021. Μάλιστα, μετά το πλήγμα που υπέστη η εταιρεία το 2020 στον τομέα των γραφικών ειδών λόγω του κλεισίματος των σχολείων που έφερε η πανδημία, κατάφερε να ανακάμψει σημαντικά με το άνοιγμα της αγοράς και την επαναλειτουργία των σχολείων. 

Νέες επενδύσεις 19 εκατομμυρίων ευρώ σε εξοπλισμό

Την ίδια στιγμή όμως δεν σταμάτησε και να επενδύει. Η Bic διέθεσε 19 εκατομμύρια ευρώ για να προσθέσει νέο εξοπλισμό στο εργοστάσιό της και προκειμένου να αυξήσει την παραγωγική της δυναμική, γεγονός που θα της δώσει την ευχέρεια να ισχυροποιήσει το εξαγωγικό της εκτόπισμα μέσα στα επόμενα χρόνια. Αλλά και το 2022 οι επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό συνεχίστηκαν προς την ίδια κατεύθυνση της χρονιάς που προηγήθηκε. 

H επιχείρηση καταφέρνει να είναι ισχυρά κερδοφόρα και να κρατάει ψηλά τις πωλήσεις της παρά τις διαρκείς ανατροπές στις καταναλωτικές συνήθεις τα τελευταία χρόνια. Πιο συγκεκριμένα η δραστηριότητα της επιχείρησης επηρεάζεται σημαντικά από τις καταναλωτικές συνήθειες και τις τάσεις που κυριαρχούν κατά περιόδους στην αγορά. Έτσι, για τις κύριες κατηγορίες προϊόντων που είναι τα γραφικά προϊόντα, οι αναπτήρες και οι ξυριστικές μηχανές, τα δεδομένα συχνά αλλάζουν. Η επικράτηση της ψηφιακής τεχνολογίας είναι αναμενόμενο επί παραδείγματι να επηρεάζει τις πωλήσεις γραφικών ειδών. Συν τοις άλλοις όμως η διακοπή του καπνίσματος από αρκετούς καταναλωτές και η αντικατάσταση των παραδοσιακών τσιγάρων με θερμαινόμενες ράβδους καπνού, επίσης αποτελεί έναν παράγοντα που μπορεί να έχει επίδραση στις πωλήσεις αναπτήρων. Σε ό,τι αφορά τις συνήθειες που σχετίζονται με το ξύρισμα μπορούν επίσης να αποτελέσουν βασικό παράγοντα για αλλαγή των ισορροπιών σε επίπεδο κατανάλωσης. Άλλωστε τα τελευταία χρόνια η ανδρική γενειάδα ήρθε και πάλι στο προσκήνιο, με αποτέλεσμα τα παραδοσιακά ξυριστικά προϊόντα να γνωρίσουν μία σημαντική πρόκληση. 

Η αρχή από τα προϊόντα ξυρίσματος

Στην Ελλάδα η εταιρεία γεννήθηκε ως «Βιολέξ» το 1952. Την ιδρυτική κίνηση έκανε η οικογένεια Πολίτη, η οποία παρουσίασε τις ξυριστικές λεπίδες με δύο αιχμές. Καθοριστικής σημασίας έτος για την μετέπειτα εξέλιξή της ήταν το 1973, όταν ο Σουηδός μηχανικός Kenneth Gyllerstrom σχεδίασε και ξεκίνησε να παράγει στο Περιστέρι το πρώτο απορριπτόμενο ξυριστικό προϊόν μιας χρήσεως στον κόσμο. Στη συνέχεια ήρθαν στο προσκήνιο επιχειρηματικές κινήσεις από τον Αναστάσιο Πολίτη, ο οποίος υπέγραψε συμφωνία με τον γαλλικό όμιλο Bic, το όνομα του οποίου είχε και αυτό άμεση σχέση με την καινοτομία, καθώς είχε κάνει μία αντίστοιχα επιδραστική κίνηση με το στυλό μιας χρήσεως. Στην πορεία η εταιρεία μετονομάζεται σε Bic Βιολέξ και παράγει αρχικά για την ελληνική αγορά και στη συνέχεια για αρκετές ακόμα χώρες το πρωτοποριακό για την εποχή σύστημα ξυρίσματος μιας χρήσεως.

Η σταδιακή ανάκαμψη στην επόμενη μέρα της πανδημίας

Το 2021 η εταιρεία εμφάνισε αύξηση των εξαγωγών της κατά 28,4% κάτι που έχει ως βασική εξήγηση το μίγμα πωληθέντων προϊόντων και πελατών και την ανάκαμψη της επιχειρηματικής δραστηριότητας, δεδομένου ότι την συγκριτική χρήση 2020 οι πωλήσεις των ξυριστικών προϊόντων ήταν ιδιαίτερα μειωμένες ως αποτέλεσμα της απαγόρευσης των μετακινήσεων λόγω της της πανδημίας Covid-19 και των γενικότερων ανακατατάξεων των πωλήσεών στην παγκόσμια αγορά. Αντίστοιχα οι πωλήσεις στην Ελλάδα το 2021 αυξήθηκαν κατά 26,1% σε σχέση με το 2020. Η αύξηση αυτή προήλθε από όλες σχεδόν τις κατηγορίες προϊόντων και εμπορευμάτων που διακινεί η εταιρεία στην Ελλάδα με σημαντικότερη συμμετοχή τις κατηγορίες του αναπτήρα και των γραφικών. Σημειώνεται ότι η κατηγορία των γραφικών το 2020, είχε πληγεί σημαντικά λόγω κλεισίματος των σχολείων και της μειωμένης επιχειρηματικής δραστηριότητας συνολικά στη χώρα αλλά και διεθνώς ελέω πανδημίας. 

To 2022 η εταιρεία δαπάνησε περί τα 15 εκατομμύρια ευρώ για έρευνα και ανάπτυξη σε τομείς όπως: η ανάπτυξη ξυριστικής λεπίδας, η ανάπτυξη νέων μηχανών και καινούργιων προϊόντων, οι διεργασίες πλαστικών και η βιομηχανοποίηση.

Η ανάπτυξη σε επίπεδο ομίλου παγκοσμίως

Κάνοντας λόγο για ήπια ανάπτυξη το 2022 ο όμιλος Bic σε παγκόσμια βάση κατάφερε παρόλ’ αυτά στο πρώτο εξάμηνο του περασμένου έτους να αυξήσει το τζίρο του κατά 13,7% στα 1,13 δισεκατομμύρια ευρώ σε συγκρίσιμη βάση και τα καθαρά του κέρδη κατά 39,4% στα 139,4 εκατομμύρια ευρώ. Σε αυτές τις επιδόσεις ο ρόλος της Ελλάδας είναι καθοριστικός, αποτελώντας βασικό πυλώνα ανάπτυξης στον οποίο επενδύει και θα συνεχίσει να επενδύει τα επόμενα χρόνια. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.