25 Απρ 2024
READING

Οι Μύλοι Σόγιας το δημιούργημα μίας οικογένειας προσφύγων είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες τροφίμων στην Ελλάδα

4 MIN READ

Οι Μύλοι Σόγιας το δημιούργημα μίας οικογένειας προσφύγων είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες τροφίμων στην Ελλάδα

Οι Μύλοι Σόγιας το δημιούργημα μίας οικογένειας προσφύγων είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες τροφίμων στην Ελλάδα

Αν μπορεί κανείς να συνοψίσει τη φύση της δραστηριότητας του ομίλου Μύλοι Σόγιας, η αντιπροσωπευτικότερη περιγραφή βρίσκεται στην εμπορία και επεξεργασία σπόρων και την δημιουργία σπορελαίων. Αυτή τη στιγμή μάλιστα αποτελεί την μεγαλύτερη επιχείρηση σε αυτό τον τομέα και μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις τροφίμων στην εγχώρια αγορά.

Η έναρξη σηματοδοτήθηκε το 1950 από δύο πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, τον Ηλία Ηλιάδη και τον Αριστοτέλη Οφλούδη, δύο ανθρώπους με ευρεία γνώση του χώρου των δημητριακών, οι οποίοι ξεκίνησαν την επιχείρηση «Ελαιουργία και Βαμβακουργία Θεσσαλονίκης» με έδρα τη συμπρωτεύουσα. Σύντομα έγινε μία από τις σημαντικότερες επιχειρήσεις του κλάδου των δημητριακών με διττό προσανατολισμό τόσο στην εγχώρια όσο και στην διεθνή αγορά. Σήμερα ο όμιλος έχει φτάσει σε τζίρο 360 εκατομμυρίων ευρώ (359,2 εκατομμύρια ευρώ το 2021) με ισχυρή εμπορική και βιομηχανική δραστηριότητα. Πιο συγκεκριμένα η εμπορική δραστηριότητα υπερισχύει της βιομηχανικής με τζίρο 228,47 εκατομμύρια ευρώ το 2021 και 124 εκατομμύρια ευρώ προέκυψαν κατά την ίδια χρονιά από την βιομηχανική παραγωγή της επιχείρησης. Tα καθαρά κέρδη για τους Μύλους Σόγιας το 2021 ανήλθαν στα 12,19 εκατομμύρια ευρώ με συνολικό τραπεζικό δανεισμό 71,87 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι βιομηχανικές και αποθηκευτικές εγκαταστάσεις των Μύλων Σόγιας βρίσκονται στο Καλαμάκι Κορινθίας, ενώ διαθέτει εγκαταστάσεις στο Χρυσοχώρο Καβάλας για την επεξεργασία και τον καθαρισμό δημητριακών, ενώ και στη Νεοχωρούδα της Θεσσαλονίκης έχει δημιουργήσει χώρους διακίνησης σογιάλευρου και δημητριακών, ενώ κάτι αντίστοιχο ως εγκατάσταση υφίσταται και στις Σέρρες. Ο όμιλος διατηρεί επίσης και θυγατρική εταρεία στη Βουλγαρία, η οποία εξυπηρετεί την τροφοδοσία της αγοράς των Βαλκανίων, η οποία φέρει την ονομασία Vitagrain BG. 

Η δημιουργία των Μύλων Σόγιας

Oι Μύλοι Σόγιας δημιουργήθηκαν από τους δύο επιχειρηματίες Ηλιάδη και Οφλούδη το 1970, οι οποίοι ανταποκρινόμενοι στις απαιτήσεις και τη ζήτηση της περιόδου εκείνης αποφάσισαν να δημιουργήσουν την πρώτη βιομηχανία επεξεργασίας σπόρου σόγιας στην Ελλάδα. Το εργοστάσιο της νεοσύστατης εταιρείας εγκαινιάστηκε το 1974, με βασικό αντικείμενο την τροφοδοσία της εγχώριας κτηνοτροφίας με αλεύρι σόγιας. 

Η είσοδος στην συσκευασία σογιέλαιου σηματοδοτείται το 1988, όταν η Μαρίνα Οφλούδη-Γιαβρόγλου, κόρη του Αριστοτέλη Οφλούδη, αποφάσισε να ξεκινήσει η τυποποίηση και η διάθεση συσκευασμένου σογιελαίου, το οποίο έφερε την ονομασία «το Λαμπερό». Σταδιακά από το 1990 και ύστερα προστέθηκαν και άλλοι κωδικοί σπορελαίων στη γκάμα της εταιρείας, όπως για παράδειγμα το αραβοσιτέλαιο, το ηλιέλαιο καθώς και δημητριακά όπως το σιτάρι, η βρώμη, το καλαμπόκι, το κριθάρι. Το 2000 η εταιρεία προχωρώντας στην εξαγορά της εταιρείας παραγωγής ελαιολάδου, Ανανίας Αθήνα Ελλάς, εισήλθε και στην συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων. Εκτός των άλλων όμως παράγει και βιοντίζελ, ήτοι καύσιμο που προέρχεται από φυτικά έλαια.

Τα προϊόντα των Μύλων Σόγιας εκτός από την ελληνική αγορά εξάγονται σε σημαντικό αριθμό χωρών του εξωτερικού, με παρουσία και στις πέντε ηπείρους. Με δραστηριότητα στις ζωοτροφές και στα τρόφιμα, αποτελεί έναν από τους σημαντικούς παίκτες της ελληνικής αγοράς αλλά και των Βαλκανίων στον τομέα επιχειρηματικής δραστηριότητας που εξυπηρετεί. Ο όμιλος έχει κατά καιρούς αναπτύξει τις εξαγωγές του προς τις Η.Π.Α., την Ιαπωνία, την Κίνα, τη Βραζιλία και την Ευρώπη.

Άρρηκτη θέση με τον πρωτογενή τομέα

Διατηρεί στενή σχέση με τον πρωτογενή τομέα, προμηθευόμενη της πρώτες ύλες τόσο από την ελληνική αγροτική παραγωγή όσο και από την διεθνή αγορά. Πρόσφατα μάλιστα ήταν μία από τις επιχειρήσεις που συμμετείχαν για την αγορά 24.000 τόνων σκληρού σιταριού από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ορεστιάδας, διαδικασία ωστόσο που κηρύχθηκε άγονη λόγω της χαμηλής τιμής που προσέφεραν οι συμμετέχουσες βιομηχανίες με τους συνεταιριστές να διακόπτουν την διαδικασία του διαγωνισμού.

Διαρκείς επενδύσεις και η τρίτη γενιά επιχειρηματιών στο τιμόνι

Στον τομέα των επενδύσεων, ο όμιλος συνεχίζει να κινείται σε κάθε ευκαιρία. Πρόσφατα εγκρίθηκε η επένδυση που αφορά στη θεμελιώδη αλλαγή της παραγωγικής διαδικασίας της υφιστάμενης μονάδας, μέσω εκσυγχρονισμού του μηχανολογικού εξοπλισμού και αναβάθμισης τμήματος των βιομηχανικών κτιριακών εγκαταστάσεων στο Καλαμάκι Κορινθίας. Η επένδυση είναι συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους ίσου με 5,72 εκατομμυρίων ευρώ.

Αυτή τη στιγμή η εταιρεία διοικείται από την τρίτη γενιά επιχειρηματικών της οικογένειας, τον Στάθη Γιαβρόγλου, ο οποίος ασκεί καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου και τη Νίκη Γιαβρόγλου, μέλος του ομίλου Μύλοι Σόγιας και διευθύνουσα σύμβουλος της θυγατρικής Ελληνικά Εκλεκτά Έλαια. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.