19 Απρ 2024
READING

Η Alibaba επιστρέφει δυναμικά το 2023

3 MIN READ

Η Alibaba επιστρέφει δυναμικά το 2023

Η Alibaba επιστρέφει δυναμικά το 2023

Οι κινεζικοί τεχνολογικοί κολοσσοί βλέπουν μια ονειρική αρχή του έτους, καθώς το τέλος μιας πολυετούς ρυθμιστικής καταστολής αναζωογονεί τη ζήτηση για μια βιομηχανία που κάποτε χαρακτηριζόταν “μη επενδύσιμη”. Φαίνεται όμως πως πλέον οι επενδυτές αισθάνονται αισιόδοξοι ότι οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές θα είναι χαλαρές με τις εταιρείες τεχνολογίας φέτος και θα εισαγάγουν μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης του κλάδου.

Ο δείκτης Nasdaq Golden Dragon China Index -ο δημοφιλής δείκτης που παρακολουθεί τις κινεζικές εταιρείες που είναι εισηγμένες στις Ηνωμένες Πολιτείες- σημείωσε άνοδο 13% κατά τις δύο πρώτες ημέρες διαπραγμάτευσης του 2023, σηματοδοτώντας την καλύτερη έναρξη ενός έτους που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η Refinitiv και χρονολογούνται από το 2003.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί το Alibaba επενδύει στην Επαυξημένη Πραγματικότητα

Αλλά και οι εισηγμένες στις Η.Π.Α. μετοχές των κινεζικών εταιρειών ηλεκτρονικού εμπορίου παρουσιάζουν μεγάλη άνοδο, με πρώτη την Alibaba, την πολυεθνική εταιρεία τεχνολογίας που ειδικεύεται στο εμπόριο, το διαδίκτυο και την τεχνολογία. Ο ιδρυτής της Alibaba, Jack Ma, ήταν κάποτε ο πλουσιότερος και ο διασημότερος από τους επιχειρηματίες της τεχνολογίας στην Κίνα. Όμως αποσύρθηκε από τα φώτα της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια, από τότε που επέκρινε τον χρηματοπιστωτικό τομέα της Κίνας το 2020. Μετά από την κριτική που άσκησε, σταμάτησε απότομα η προγραμματισμένη αρχική δημόσια προσφορά της Ant Group -παλαιότερα γνωστή ως Ant Financial- θυγατρικής εταιρείας του ομίλου Alibaba Group.

Μετά τη ρυθμιστική επανεκκίνηση στα τέλη του 2020, τώρα παρατηρούνται τα πρώτα σημάδια χαλάρωσης του ρυθμιστικού περιβάλλοντος με την υποστήριξη της κυβέρνησης προς τον ιδιωτικό τομέα. Το κλίμα προς την Alibaba άρχισε να παίρνει θετικό πρόσημο μετά την πρόσφατη συμφωνία του Jack Ma να παραιτηθεί από τα δικαιώματα ελέγχου της Ant, της οποίας η αποτυχημένη αρχική δημόσια προσφορά το 2020 σηματοδότησε την έναρξη μιας σαρωτικής αλλαγής στον τομέα. Η αποχώρηση του Jack Ma από την Ant Group, την εταιρεία που ίδρυσε ο ίδιος, δείχνει την αποφασιστικότητα της κινεζικής ηγεσίας να μειώσει την επιρροή μεγάλων ιδιωτών επενδυτών.

Η εισηγμένη στο Χονγκ Κονγκ μετοχή της Alibaba σημείωσε επίσης απότομη ανάκαμψη. Έχει αυξηθεί κατά 12% μέχρι στιγμής φέτος, ανακάμπτοντας σχεδόν 70% από το χαμηλό ρεκόρ της στα τέλη Οκτωβρίου. Η αλλαγή του κλίματος έρχεται αφού η Ant Group κέρδισε μια σημαντική έγκριση για την κεφαλαιακή επέκταση της μονάδας καταναλωτικής χρηματοδότησης. Η Ρυθμιστική Επιτροπή Τραπεζών και Ασφαλίσεων της Κίνας ενέκρινε την αίτηση της μονάδας καταναλωτικής χρηματοδότησης της Ant να επεκτείνει το εγγεγραμμένο κεφάλαιό της από 1,12 δισεκατομμύρια ευρώ σε 2,53 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση.

Μετά την αύξηση κεφαλαίου, η Ant Group θα ελέγχει το ήμισυ της βασικής μονάδας καταναλωτικής χρηματοδότησης, ενώ μια οντότητα που ελέγχεται από την κυβέρνηση της πόλης Hangzhou θα κατέχει μερίδιο 10%. Η Hangzhou είναι το μέρος όπου η Alibaba και η Ant έχουν την έδρα τους από την ίδρυσή τους.

Διαβάστε ακόμα: Η second-hand αγορά τεχνολογικών προιόντων ανθεί καθώς οι καταναλωτές αναζητούν ευκαιρίες

Η έγκριση αυτή είναι ένα μεγάλο βήμα στην αναδιάρθρωση της Ant Group, η οποία καθοδηγείται από τις ρυθμιστικές αρχές και συνεχίζεται για περισσότερα από δύο χρόνια. Σηματοδοτεί επίσης ένα κρίσιμο βήμα στο μακροχρόνιο σχέδιό της να εισαχθεί στο χρηματιστήριο.

Η τελευταία έγκριση των σχεδίων κεφαλαιακής επέκτασης της Ant έχει τροφοδοτήσει τις ελπίδες ότι οι κινεζικές αρχές θέλουν να βελτιώσουν τους δεσμούς της με τον ιδιωτικό τομέα, καθώς στρέφουν το ενδιαφέρον τους στην οικονομική ανάπτυξη φέτος. Τον περασμένο μήνα, εξάλλου, δεσμεύτηκαν ότι θα επικεντρωθούν στην τόνωση της ανάπτυξης το 2023, αφού η πολιτική μηδενικού συμψηφισμού έπληξε την οικονομία και προκάλεσε τη δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης πέρυσι.

Με πληροφορίες από BBC | CNN | Bloomberg

Photo: Alibaba

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.