20 Απρ 2024
READING

Το τοπίο στο ελληνικό ηλεκτρονικό εμπόριο, οι e-shoppers και τα εμπόδια

4 MIN READ

Το τοπίο στο ελληνικό ηλεκτρονικό εμπόριο, οι e-shoppers και τα εμπόδια

Το τοπίο στο ελληνικό ηλεκτρονικό εμπόριο, οι e-shoppers και τα εμπόδια

Πεδίον δόξης φαίνεται ότι παρουσιάζει το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα αν και με αρκετά εμπόδια τα οποία συγκρατούν την ταχύτερη εξέλιξη και ανάπτυξή του. Παρά το γεγονός ότι η χώρα μας απέχει ακόμη αρκετά από το να χαρακτηριστεί μία ώριμη και εδραιωμένη αγορά σε αυτόν τον τομέα, παρόλ’ αυτά δεν παύουν να γίνονται νέες κινήσεις που δείχνουν ότι και το επενδυτικό ενδιαφέρον από πλευράς των επιχειρήσεων είναι υπαρκτό αλλά και το ενδιαφέρον από πλευράς των καταναλωτών υφίσταται.

Πρόσφατα μάλιστα έγινε γνωστό ότι στην Ελλάδα δημιουργείται το πρώτο marketplace της Intersport παγκοσμίως, καθώς ο όμιλος Φουρλή καθοδηγεί πλέον τη μετάβαση από το eshop που είναι σήμερα, σε έναν ηλεκτρονικό κόμβο αγορών. Αυτό το διάστημα μάλιστα βρίσκεται σε εξέλιξη και το Intersport Partners Program, που έχει ως στόχο να προσελκύσει επιχειρήσεις, με στόχο τη δημιουργία ενός marketplace προς αυτή την κατεύθυνση, το οποίο θα είναι σε θέση να σταθεί επάξια έναντι του υφιστάμενου ανταγωνισμού του. 

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που έφερε στο προσκήνιο η Επιτροπή Ανταγωνισμού, αυτή τη στιγμή ως βασικοί ανασταλτικοί παράγοντες για την πραγματοποίηση ηλεκτρονικών αγορών προβάλλονται τα μεταφορικά έξοδα, οι χρόνοι παράδοσης των προϊόντων, η ανησυχία για ενδεχόμενη εξαπάτηση και η απουσία επιλογής πληρωμής με αντικαταβολή. Προκύπτει επίσης ότι οι καταναλωτές είναι πιο απαιτητικοί απέναντι στα χαρακτηριστικά που αναμένουν να πληρούν τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα σε σχέση με τα αλλοδαπής έδρας, αλλά τείνουν να προτιμούν τα πρώτα με γνώμονα την ενίσχυση των ελληνικών καταστημάτων.

Tα εμπόδια για τις επιχειρήσεις που αναπτύσσουν eshops

Ωστόσο και οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν μία σειρά από σημαντικά εμπόδια στην ελληνική αγορά, σύμφωνα με την ίδια έρευνα όπως είναι το υψηλό κόστος δημιουργίας, λειτουργίας και προώθησης των λειτουργιών ενός ηλεκτρονικού καταστήματος, το οποίο επηρεάζει περισσότερο τις μικρού μεγέθους επιχειρήσεις. Μεταξύ των ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, είναι και η δυσχέρεια πρόσβασης σε χρηματοδότηση για τη δραστηριοποίησή τους στο ηλεκτρονικό εμπόριο, η έλλειψη των απαραίτητων γνώσεων σχεδιασμού και οργάνωσης, σειρά υποχρεώσεων και γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Υπαρκτή έως και πλήρης είναι την ίδια στιγμή η αδυναμία πρόσβασης των επιχειρήσεων σε δεδομένα, η οποία δεν τους επιτρέπει να προσαρμοστούν στις ανάγκες των καταναλωτών, στις συναλλακτικές τους συνήθειες και προτιμήσεις. Συν τοις άλλοις είναι ιδιαίτερα υψηλό το κόστος χρήσης υπηρεσιών πληρωμών, ιδίως το κόστος προμήθειας του τεχνικού εξοπλισμού (POS) και οι υψηλές χρεώσεις των τραπεζών για ηλεκτρονικές συναλλαγές, το οποίο επηρεάζει περισσότερο τις μικρού μεγέθους επιχειρήσεις.

Σημειώνεται ότι στο διάστημα από 1η Ιανουαρίου έως και 15 Σεπτεμβρίου του 2022 ο τζίρος για επιχειρήσεις που υλοποιούν ηλεκτρονικές παραγγελίες και απασχολούν πάνω από 10 άτομα, ανήλθε στα 20,5 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 6,9% του συνολικού τους κύκλου εργασιών, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Η αγορά του e-commerce στην Ελλάδα αναμένεται να τρέξει με ετήσιο ρυθμό άνω του 12,15% κατά την περίοδο 2022-2027, αγγίζοντας τον αριθμό των 6 εκατομμυρίων χρηστών έως το 2025. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η συνολική αξία της αγοράς ηλεκτρονικού εμπορίου B2C (συμπεριλαμβανομένων προϊόντων και υπηρεσιών) στην Ελλάδα για το 2021 εκτιμάται σε 14 δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, η γοργή εξάπλωση του ηλεκτρονικού εμπορίου σημαίνει αυτόματα αύξηση των καταναλωτικών απαιτήσεων για ταχύτητα και ποιότητα υπηρεσιών τόσο εντός, όσο και εκτός Διαδικτύου, ειδικά μάλιστα σε εποχές πληθωριστικών πιέσεων.

Οι Έλληνες στους μη συστηματικούς e-shoppers

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η συνολική αξία της αγοράς ηλεκτρονικού εμπορίου B2C (συμπεριλαμβανομένων προϊόντων και υπηρεσιών) στην Ελλάδα για το 2021 εκτιμάται σε €14 δισ. Ωστόσο, η γοργή εξάπλωση του ηλεκτρονικού εμπορίου σημαίνει αυτόματα αύξηση των καταναλωτικών απαιτήσεων για ταχύτητα και ποιότητα υπηρεσιών τόσο εντός, όσο και εκτός Διαδικτύου, ειδικά μάλιστα σε εποχές πληθωριστικών πιέσεων.

Όπως προκύπτει από επεξεργασία στοιχείων των Eurostat, Statista και των Ηνωμένων Εθνών, στα τέλη του 2022 εκτιμάται ότι το ποσοστό των χρηστών του διαδικτύου στην Ελλάδα, που είναι και e-shoppers, άγγιξε το 71%. Το 2021 το αντίστοιχο ποσοστό κινούνταν στο 69%. Η χώρα μας δεν αποτελεί μία από τις χώρες εκείνες, όπου το e-shopping είναι πλέον καθημερινότητα και οι οποίες κάνουν πρωταθλητισμό στο ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ε.Ε. Στον αντίποδα υπάρχουν χώρες όπως η Ολλανδία, όπου το 94% των πολιτών που κάνουν χρήση internet είναι και e-shoppers.

Αντίστοιχα υψηλά είναι τα σχετικά ποσοστά στη Δανία και τη Νορβηγία, όπου το 92% των πολιτών που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο κάνουν και ηλεκτρονικές αγορές. Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ο μέσος όρος των Ευρωπαίων χρηστών του διαδικτύου, που είναι και e-shoppers έκτιμάται ότι έφτασε το 75% εντός του 2022 από 72% το 2021.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.