26 Απρ 2024
READING

Το πρώτο αυτοκίνητο που αλλάζει χρώμα είναι εδώ και είναι της BMW

3 MIN READ

Το πρώτο αυτοκίνητο που αλλάζει χρώμα είναι εδώ και είναι της BMW

Το πρώτο αυτοκίνητο που αλλάζει χρώμα είναι εδώ και είναι της BMW

Μπορεί το χρώμα του αυτοκινήτου μας να αλλάζει χρώμα ανάλογα με τη διάθεσή μας ή τον καιρό; Αυτή είναι η ιδέα -ή, τουλάχιστον, μία από τις ιδέες- πίσω από το νέο πρωτότυπο αυτοκίνητο “i Vision Dee” της BMW, ένα μεσαίας κατηγορίας ηλεκτρικό σπορ σεντάν καλυμμένο με φουτουριστικά πάνελ που μπορούν να αλλάζουν χρώμα κατόπιν εντολής.

Το I Vision Dee Concept Car της BMW αλλάζει χρώματα σε δευτερόλεπτα. Πρόκειται, προς το παρόν, για ένα concept car, που παρουσιάστηκε στην ετήσια έκθεση Consumer Electronics Show (CES) στο Λας Βέγκας. Το Dee, το οποίο σημαίνει “Ψηφιακή Συναισθηματική Εμπειρία”, αλλάζει μεταξύ 32 χρωμάτων του αμαξώματος, ενώ το παρμπρίζ του προσφέρει θέα “μικτής πραγματικότητας”.

Διαβάστε ακόμα: Πώς η Formula E θα διαμορφώσει το πρώτο EV της Maserati

Το μοντέλο μπορεί να κάνει εναλλαγές μεταξύ 32 διαφορετικών εξωτερικών χρωμάτων, με δυνατότητες συνδυασμού, λόγω των 240 διαφορετικών τμημάτων του πάνελ. Κάθε ένα από αυτά τα 240 τμήματα e-ink, ελέγχεται ξεχωριστά, γεγονός που επιτρέπει τη δημιουργία μίας σχεδόν απεριόριστης ποικιλίας σχεδίων. Αυτό είναι ένα σημαντικό άλμα σε σχέση με την προηγούμενη εκδοχή της BMW που παρουσιάστηκε πέρυσι, η οποία μπορούσε να εναλλάσσεται μόνο μεταξύ μαύρου, λευκού και γκρι.

Το αυτοκίνητο διαθέτει επίσης head-up display, φυσικά, αλλά, στο i Vision Dee concept, η οθόνη εκτείνεται σε ολόκληρο το παρμπρίζ. Στο concept car οι εικόνες μπορούν να προβάλλονται και στα πλευρικά παράθυρα. Για παράδειγμα, ο οδηγός μπορεί να επιλέξει ένα ψηφιακό avatar που μπορεί να προβάλλεται στο πλευρικό παράθυρο ως μέρος μιας οθόνης χαιρετισμού καθώς ο οδηγός πλησιάζει το όχημα.

Το εξωτερικό “δέρμα” του Dee είναι μια ηλεκτρονική επίστρωση, σαν μεμβράνη, που κατασκευάστηκε από μια νεοσύστατη επιχείρηση με την ονομασία “E-Ink”, η οποία κατασκευάζει επίσης τεχνολογία οθόνης για e-readers και κινητά τηλέφωνα. Τα τμήματα της επίστρωσης περιέχουν εκατομμύρια μικροσκοπικές μικροκάψουλες με διαφορετικές χρωματικές χρωστικές ουσίες που αλλάζουν αποχρώσεις όταν εφαρμόζεται ηλεκτρισμός.

Η ηλεκτρονική επίστρωση είναι “εξαιρετικά χαμηλής ισχύος”, οπότε η αλλαγή των χρωμάτων του αυτοκινήτου δεν θα αποφορτίσει την μπαταρία του ηλεκτρικού οχήματος. Η BMW δεν έχει δημοσιεύσει προδιαγραφές για τον κινητήρα ή την μπαταρία του Dee, αλλά ισχυρίζεται ότι το πρωτότυπο αυτοκίνητο είναι επιπλέον φορτωμένο με φουτουριστικό υλικό και λογισμικό που θα είναι διαθέσιμο στα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στους δρόμους μέχρι το 2025.

Αυτό περιλαμβάνει το Head-Up display της BMW, ένα ψηφιακό ταμπλό που εκτείνεται σε όλο το πλάτος του παρμπρίζ. Διαθέτει επίσης ένα Mixed Reality Slider, μια οθόνη αφής που επιτρέπει στους οδηγούς να ελέγχουν πόσο ψηφιακό περιεχόμενο εμφανίζεται σε αυτό το ταμπλό, από την ταχύτητα οδήγησης και την εμβέλεια της μπαταρίας μέχρι τα χειριστήρια μουσικής και τα μηνύματα κειμένου. Η σειρά αυτοκινήτων “Neue Klasse” της εταιρείας, που θα κάνει το ντεμπούτο της σε δύο χρόνια, θα διαθέτει και τα δύο κομμάτια της τεχνολογίας αυτής.

Διαβάστε ακόμα: Η Volkswagen αποκαλύπτει το επόμενο ηλεκτρικό της αυτοκίνητο με ψηφιακό καμουφλάζ

Η BMW προχώρησε πρόσφατα σε συνεργασία με το Amazon, με στόχο να αναβαθμίσει το επίπεδο των υπηρεσιών του συστήματος φωνητικής αλληλεπίδρασης των οχημάτων της με τους οδηγούς τους. Η φωνητική εμπειρία επόμενης γενιάς της εταιρείας, θα είναι η Alexa Custom Assistant. Ο συνδυασμός της οδικής ασφάλειας που παρέχει η BMW, με τη “μαγεία” της Alexa, θα δημιουργήσει μια εντελώς νέα εμπειρία μέσα στα οχήματα της εταιρείας.

Με το BMW i Vision Dee, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία μάς δείχνει τι είναι δυνατό να δημιουργηθεί όταν συγχωνεύονται το υλικό και το λογισμικό. Με αυτόν τον τρόπο, η BMW είναι σε θέση να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητες της ψηφιοποίησης για να μετατρέψει το αυτοκίνητο σε έναν “έξυπνο σύντροφο”.

https://www.youtube.com/watch?v=r8wUIoyN_TA

Με πληροφορίες από CNBC

Photo | Video: BMW

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.