22 Ιαν 2025
READING

Τι σημαίνει η επιστροφή των Κινέζων τουριστών για την παγκόσμια οικονομία

4 MIN READ

Τι σημαίνει η επιστροφή των Κινέζων τουριστών για την παγκόσμια οικονομία

Τι σημαίνει η επιστροφή των Κινέζων τουριστών για την παγκόσμια οικονομία

Τα σχεδόν τριετούς διάρκειας μέτρα περιορισμού του Covid-19 που ίσχυαν στην ασιατική χώρα έχουν σώσει εκατομμύρια ζωές και έχουν αποτρέψει τις εκτεταμένες λοιμώξεις. Ωστόσο, ταυτόχρονα, έχουν επιβαρύνει την οικονομία, πόσω μάλλον δε σε σχέση με το διάστημα πριν την πανδημία, όταν η Κίνα αποτελούσε την σημαντικότερη πηγή διεθνών ταξιδιωτών στον κόσμο.

Το 2019, 155 εκατομμύρια Κινέζοι ταξίδεψαν στο εξωτερικό και δαπάνησαν πάνω από 240 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τους αναλυτές του τραπεζικού ιδρύματος, Citi. Από τις αρχές του 2020, ο μεγαλύτερος τουριστικός πληθυσμός του κόσμου έχει αποκοπεί από τον υπόλοιπο κόσμο, εξαιτίας της πολιτικής Zero–Covid της Κίνας, που περιελάμβανε ανάμεσα σε άλλα μέτρα και μαζικούς εργαστηριακούς ελέγχους και lockdown για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα.

Διαβάστε ακόμα: O τουρισμός επιστρέφει στην Κίνα

Καθώς το Πεκίνο αποφάσισε να καταργήσει τελικά τα τελευταία από αυτά τα μέτρα, αυτό πρόκειται να αλλάξει. Σε όλο τον κόσμο, οι αεροπορικές εταιρείες, τα ξενοδοχεία και οι επιχειρήσεις πολυτελείας προετοιμάζονται για την επιστροφή δεκάδων εκατομμυρίων τουριστών. Αν και τα διεθνή ταξίδια μπορεί να μην επιστρέψουν αμέσως στα προπανδημικά επίπεδα, οι εταιρείες, οι βιομηχανίες και οι χώρες που βασίζονται στους Κινέζους τουρίστες αναμένεται να λάβουν ώθηση το 2023, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Ειδικότερα, η Κίνα είχε κατά μέσο όρο περίπου 12 εκατομμύρια εξερχόμενους αεροπορικούς επιβάτες ανά μήνα το 2019, αλλά οι αριθμοί αυτοί μειώθηκαν κατά 95% κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας, σύμφωνα με την McKinsey. Η εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών προβλέπει ότι ο αριθμός αυτός θα ανακάμψει σε περίπου 6 εκατομμύρια ανά μήνα μέχρι το καλοκαίρι, λόγω της συσσωρευμένης επιθυμίας για περιπλάνηση των νέων, εύπορων Κινέζων.

Αυτό φαίνεται και στις αναζητήσεις τους στην κινεζική ταξιδιωτική ιστοσελίδα Trip.com. Καθώς η ασιατική χώρα ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι δεν θα υποβάλει πλέον τους εισερχόμενους ταξιδιώτες σε καραντίνα από τις 8 Ιανουαρίου, συμπεριλαμβανομένων των κατοίκων που επιστρέφουν από ταξίδια στο εξωτερικό, οι αναζητήσεις για διεθνείς πτήσεις και καταλύματα έφτασαν αμέσως σε υψηλό τριών ετών στο site.

Ενδεικτικό είναι ότι οι κρατήσεις για ταξίδια στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της επερχόμενης Κινεζικής Πρωτοχρονιάς στις 22 Ιανουαρίου, έχουν εκτοξευθεί κατά 540% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με στοιχεία από τον κινεζικό ιστότοπο, και η μέση δαπάνη ανά κράτηση αυξήθηκε κατά 32%.

Οι κορυφαίοι προορισμοί βρίσκονται στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, της Ταϊλάνδης, της Ιαπωνίας και του Χονγκ Κονγκ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο κατατάσσονται επίσης μεταξύ των 10 κορυφαίων προορισμών. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το πολυτελές πολυκατάστημα του Λονδίνου, Harrods, εφοδιάζεται με ενδύματα σχεδιασμένα για εφαρμογή σε κινεζικά νούμερα, για πρώτη φορά από το 2019.

Δεν αποκλείεται να παρατηρηθούν αυξανόμενα φαινόμενα “revenge living” από τους Κινέζους καταναλωτές στους προορισμούς τους, αντικατοπτρίζοντας αυτό που συνέβη σε πολλές ανεπτυγμένες αγορές όταν επανεκκίνησαν τη λειτουργία τους στις αρχές του περασμένου έτους: αγορές προϊόντων και υπηρεσιών βασιζόμενες στο θυμικό και το συναίσθημα, παρά στην ανάγκη. Σύμφωνα με την Goldman Sachs, το Χονγκ Κονγκ, η Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ και η Σιγκαπούρη θα επωφεληθούν περισσότερο αν οι εισαγωγές ταξιδιωτικών υπηρεσιών της Κίνας επιστρέψουν στα επίπεδα του 2019.

Ποιοι άλλοι όμως αναμένεται να επωφεληθούν από την επιστροφή των Κινέζων τουριστών; Η Καμπότζη, ο Μαυρίκιος, η Μαλαισία, η Ταϊβάν, η Μιανμάρ, η Σρι Λάνκα, η Νότια Κορέα και οι Φιλιππίνες είναι επίσης πιθανό να δουν άμεσα και έμμεσα κέρδη από την επίσκεψή τους, σύμφωνα με έρευνα της Capital Economics.

Αρκετές άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας που εξαρτώνται από τον τουρισμό έχουν διατηρήσει σχετικά χαλαρούς τους κανόνες εισόδου για τους Κινέζους τουρίστες, παρά το νέο κύμα κορονοϊού λόγω της μετάλλαξης Κράκεν, που σάρωσε τις κινεζικές αστικές περιοχές τις τελευταίες εβδομάδες. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται η Ταϊλάνδη, η Ινδονησία, η Σιγκαπούρη και οι Φιλιππίνες. Ενώ και η Νέα Ζηλανδία παραιτήθηκε από τις απαιτήσεις εισόδου με αρνητικό τεστ για τους Κινέζους επισκέπτες, οι οποίοι αποτελούσαν τη δεύτερη μεγαλύτερη πηγή τουριστικών εσόδων για τη χώρα πριν από την πανδημία.

Διαβάστε ακόμα: Οι Κινέζοι καταναλωτές ζουν για το τώρα;

Όπως είναι φυσικό, υπάρχουν και πιο επιφυλακτικές κυβερνήσεις. Σε ορισμένες χώρες, μάλιστα, τελείται μια μοναδική “σύγκρουση” μεταξύ των τουριστικών αρχών και των πολιτικών και υγειονομικών αξιωματούχων. Μέχρι στιγμής, σχεδόν δώδεκα χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γερμανίας, της Γαλλίας, του Καναδά, της Ιαπωνίας, της Αυστραλίας και της Νότιας Κορέας, έχουν επιβάλει τη διενέργεια εξετάσεων για τους Κινέζους επισκέπτες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μάλιστα, προτρέπει έντονα τα κράτη-μέλη της να απαιτούν αρνητικό τεστ για τους επισκέπτες από την Κίνα πριν από την άφιξή τους.

Με covid test ή χωρίς, η πολυαναμενόμενη επαναφορά της Κίνας στο διεθνές προσκήνιο θα δώσει σίγουρα ώθηση στην αναζωογόνηση της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας και κάθε συνδεόμενου τομέα δραστηριοποίησης, όπως η εστίαση, το λιανικό εμπόριο και η luxury αγορά. Οι χώρες δεν μπορούν παρά να αντιδράσουν ρεαλιστικά στην αγοραστική δύναμη των Κινέζων τουριστών και να τους καλωσορίσουν.

Με πληροφορίες από CNN

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.