Το 2022 ήταν η πρώτη χρονιά εδώ και τρία χρόνια που οι καταναλωτές ανέμεναν να κάνουν περισσότερες από τις γιορτινές αγορές τους στα καταστήματα (46%) παρά μέσω διαδικτύου (45%). Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα προθέσεων αγορών από το NPD Group, ο αριθμός των καταναλωτών που σχεδίαζαν να ψωνίσουν μέσω διαδικτύου για τις γιορτές υποχώρησε μεν λίγο, από 85% πέρυσι σε 80% φέτος, ωστόσο αυτή η διαφορά αποτυπώνει τη μεγαλύτερη αλλαγή της επιστροφής των καταναλωτών στα φυσικά καταστήματα.
Σε μια εποχή όπου οι καταναλωτές στις Η.Π.Α. έρχονταν αντιμέτωποι με υψηλές τιμές σε τομείς ταχυκίνητων προϊόντων και πρώτης ανάγκης όπως είναι τα τρόφιμα, τα ενοίκια, το φυσικό αέριο και η ενέργεια γενικότερα, οι εορταστικές εκπτώσεις αποδείχθηκαν αρκετά ισχυρές για να διατηρήσουν τις δαπάνες σε υψηλά επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν. Οι μεγάλες προσφορές προσέλκυσαν τους καταναλωτές και αύξησαν τον όγκο πωλήσεων, βοηθώντας τους retailers που αντιμετώπιζαν προβλήματα υπερπροσφοράς, ιδιαίτερα σε κατηγορίες όπως είδη ένδυσης, ηλεκτρονικά είδη και παιχνίδια. Κάτι που επιβεβαιώνει και η Mastercard με την έρευνα Spending Pulse, σύμφωνα με την οποία πράγματι οι έμποροι λιανικής προχώρησαν σε μεγάλες εκπτώσεις και προσφορές τόσο στα φυσικά σημεία πώλησης, όσο και στα ηλεκτρονικά τους καταστήματα.
Διαβάστε ακόμα: Οι καταναλωτές αλλάζουν τις προτεραιότητές τους
Πράγματι, οι υψηλότερες εκπτώσεις και η μεγαλύτερη καταναλωτική ζήτηση τροφοδότησαν την άνοδο και τις πωλήσεις στο ηλεκτρονικό εμπόριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας από την πρόσφατη έρευνα της Adobe στις Η.Π.Α.
Και παρά τις αρχικές προβλέψεις για υποχώρηση του e-commerce λόγω της επανόδου των καταναλωτών στα φυσικά σημεία πώλησης, οι αγοραστές αυτοί είναι εκείνοι που δαπάνησαν ποσά-ρεκόρ που έφτασαν τα 211,7 δισεκατομμύρια δολάρια ηλεκτρονικών αγορών μεταξύ 1ης Νοεμβρίου και 31ης Δεκεμβρίου. Πρόκειται για μια αύξηση 3,5% σε σχέση με την αντίστοιχη σεζόν του 2021. Ενδεικτικό είναι ότι κατά τη διάρκεια της pre-festive Cyber Week, δηλαδή των πέντε ημερών που μεσολαβούν μεταξύ της Ημέρας των Ευχαριστιών και της Cyber Monday, οι καταναλωτές προχώρησαν σε ηλεκτρονικές αγορές 35,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ενώ η Black Friday και η περίοδος που την ακολούθησε, σηματοδοτώντας διεθνώς την έναρξη των χριστουγεννιάτικων αγορών, σημείωσε ρεκόρ τόσο στις ηλεκτρονικές πωλήσεις όσο και στον αριθμό των επισκεπτών στα φυσικά καταστήματα. Πράγματι, η Black Friday διατήρησε τον τίτλο της ως η κορυφαία ημέρα δαπανών της εορταστικής περιόδου του 2022, με τις πωλήσεις να αυξάνονται κατά 12%.
Κατά τη διάρκεια της εξεταζόμενης εορταστικής περιόδου του 2022, η Adobe διαπίστωσε ότι ενώ οι παραγγελίες προϊόντων με τη μέθοδο Buy-Now-Pay-Later παρουσίασαν αύξηση 4%, τα έσοδα από αυτές τις αγορές μειώθηκαν κατά 2%. Μια μείωση την οποία η εταιρεία απέδωσε στους αγοραστές που χρησιμοποιούν πλατφόρμες πληρωμής με δόσεις για μικρότερες αγορές.
Το εντυπωσιακό στοιχείο όμως αφορά το γεγονός ότι σχεδόν οι μισές διαδικτυακές πωλήσεις πραγματοποιήθηκαν φέτος μέσω smartphone. Και το πιο απρόσμενο ότι κατά την ίδια την ημέρα των Χριστουγέννων σημειώθηκε νέο ρεκόρ αποστολών μέσω κινητού τηλεφώνου, οδηγώντας την πλειοψηφία (61%) των διαδικτυακών πωλήσεων.
Διαβάστε ακόμα: Έρευνα | Η χρονιά αρχίζει με αύξηση πωλήσεων
Οι διαδικτυακές πωλήσεις παιχνιδιών σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2022 με 206%, ακολουθούμενες από βιντεοπαιχνίδια (115%), ενδύματα και αξεσουάρ (94%). Τα ρολόγια σημείωσαν επίσης απότομη αύξηση κατά 108%, ακολουθούμενα από τα παιδικά παιχνίδια (101%), τις δωροκάρτες (98%), τα καλλυντικά (90%) και τις ψησταριές εξωτερικού χώρου (86%).
Σε όλες τις μεγάλες κατηγορίες ηλεκτρονικού εμπορίου, οι εκπτώσεις έφτασαν σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ αυτή την εορταστική περίοδο. Οι έμποροι λιανικής έκαναν τις περισσότερες εκπτώσεις στα παιχνίδια με 34%, ακολουθούμενοι από ηλεκτρονικά (25%), σύμφωνα με την έκθεση. Και παρά την επιστροφή των καταναλωτών στα φυσικά σημεία αγορών, το συγκεκριμένο κανάλι συνεχίζει να εμφανίζει αυξημένη ανάπτυξη καθώς οι καταναλωτές δίνουν προτεραιότητα στην ευκολία που τους προσφέρουν οι πλατφόρες ηλεκτρονικών πωλήσεων και social commerce, όπου μπορούν να βρουν μεγαλύτερη διαθεσιμότητα προϊόντων και εκπτώσεων. Η εξέλιξη αυτή δεν εμπόδισε τις πωλήσεις στα καταστήματα να παρουσιάσουν επίσης αύξηση, σημειώνοντας άνοδο 6,8% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Με πληροφορίες από Retail Dive
Photo: Unsplash
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.