24 Απρ 2024
READING

Το μέλλον των Direct-Τo-Consumer brands βρίσκεται στο email τους

6 MIN READ

Το μέλλον των Direct-Τo-Consumer brands βρίσκεται στο email τους

Το μέλλον των Direct-Τo-Consumer brands βρίσκεται στο email τους

Η εκτεταμένη χρήση πλατφόρμων, όπως το το TikTok ή το Instagram, και η επιτυχία που σημειώνουν, ωθούν πολλές εταιρείες να τις χρησιμοποιούν ως τα κύρια κανάλια για τις στρατηγικές marketing τους. Ωστόσο, οι αλλαγές στη συλλογή και χρήση των δεδομένων έχει καταστήσει πιο δύσκολη την επικοινωνία των Direct-To-Consumer εταιρειών. Γι’ αυτό και αρκετές έχουν στραφεί στο παλιό αξιόπιστο email.

Το Direct-Τo-Consumer (DTC) αποτελεί ένα αποτελεσματικό επιχειρηματικό μοντέλο που βασίζεται στην απευθείας πώληση προϊόντων στους καταναλωτές μέσω e-shops και social media. Από την πανδημία -περίοδο κατά την οποία αναπτύχθηκε πολύ έντονα- και έπειτα, όμως, έχει περάσει από χίλια κύματα. Το μεγαλύτερο πλήγμα που δέχτηκε το μοντέλο αυτό ήταν οι αποφάσεις της Apple που αφορούν τα δεδομένα των χρηστών.

Συγκεκριμένα, με αφορμή τις ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στο διαδίκτυο, η Apple άρχισε να εμφανίζει στα iPhone ένα αναδυόμενο παράθυρο που ζητούσε από τους χρήστες να συναινέσουν στην παρακολούθηση από εφαρμογές – ένα χαρακτηριστικό που ονομάζεται “App Tracking Transparency” (ATT). Λόγω των αλλαγών στις οποίες προχώρησε η Apple, έχει γίνει πιο δύσκολο να εντοπιστούν οι κατάλληλοι χρήστες για κάθε καμπάνια marketing, με αποτέλεσμα η στόχευση να γίνεται πλέον πιο ανακριβής. Γεγονός που εκδηλώνεται με υψηλότερο κόστος για την απόκτηση ενός συγκεκριμένου χρήστη. Συνεπώς, η επικοινωνία, η γνώση του target group και η ιδανική εξυπηρέτηση πελατών, όλα τα στοιχεία δηλαδή στα οποία βασίζεται το μοντέλο DTC, πλέον είναι δύσκολα να εντοπιστούν.

Διαβάστε επίσης: Το μέλλον του email marketing

Έτσι, μη γνωρίζοντας το κοινό-στόχο τους και τα χαρακτηριστικά του, οι εταιρείες DTC ξαφνικά “εγκλωβίζονται” και δεν μπορούν να δουν σε ποιον να απευθυνθούν. Έτσι, επιστρατεύουν ένα παλιό, κλασικό και αξιόπιστο εργαλείο marketing: το email. Το email marketing σίγουρα είναι χρήσιμο και θα εξακολουθήσει να είναι τουλάχιστον για το προσεχές μέλλον, καθώς αποτελεί μία αποτελεσματική πρακτική για να ισχυροποιήσει την πιστότητα των καταναλωτών στο brand.

Η φετινή εορταστική περίοδος επιβεβαίωσε την πανηγυρική επιστροφή του email, με πολλά brands που ακολουθούν το μοντέλο DTC, να έχουν αναγκαστεί να περικόψουν δαπάνες για το marketing λόγω της παγκόσμιας ύφεσης και των πληθωριστικών πιέσεων. Χαρακτηριστικά, τα brands DTC μείωσαν τους διαφημιστικούς προϋπολογισμούς τους στο Facebook και το Instagram κατά σχεδόν 8% μεταξύ Ιανουαρίου 2021 και Ιανουαρίου 2022, όπως καταδεικνύουν στοιχεία της Insider Intelligence. Ενώ η πλειονότητα αυτών των brands μετατόπισαν τις δαπάνες τους σε άλλα ψηφιακά κανάλια, όπως π.χ. αναζήτηση ή συνδεδεμένη τηλεόραση. Πολλοί επένδυσαν επίσης ένα μέρος στο direct mail marketing και σε άλλα offline κανάλια. Το offline marketing αυξήθηκε από περίπου 12% των συνολικών διαφημιστικών δαπανών των DTC brands στις αρχές του 2021 σε πάνω από 15% στις αρχές του 2022.

Το email marketing φαίνεται πως ζει και βασιλεύει. Ο λόγος είναι απλός: διαθέτει σαφή πλεονεκτήματα σε σχέση με τα social media. Αρχικά, επιτρέπει στους retailers να προσφέρουν ένα σχετικό περιεχόμενο σε χρήστες που θέλουν να έχουν πρόσβαση σε αυτό. Επιπροσθέτως, οι περισσότεροι χρήστες του internet έχουν λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κάτι που δεν ισχύει για τα social media, αφού μόνο το 70% των ίδιων χρηστών διατηρεί κάποιο λογαριασμό σε αυτά. Το email μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση των πωλήσεων, την απόκτηση και τη διατήρηση περισσότερων πελατών, ενώ η αξία των social media έγκειται αποκλειστικά στην εμπλοκή των πελατών.

Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα της Smart Insights, το 72% των ενηλίκων στις Η.Π.Α. δηλώνουν ότι προτιμούν οι εταιρίες να επικοινωνούν μαζί τους μέσω email, ενώ το 91% ότι θα προτιμούσαν να λαμβάνουν προωθητικά emails από τις εταιρίες με τις οποίες συνεργάζονται. Δεν είναι τυχαίο ότι το 73% των επιχειρήσεων συμφωνούν ότι το email marketing είναι κεντρικό κομμάτι της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, ενώ το 25% ανακήρυξαν το email σαν το κορυφαίο μέσο για θέματα επενδύσεων.

Μέσα σε ένα ταραγμένο οικονομικό κλίμα, το email αποτέλεσε την τέλεια εναλλακτική. Με τη βοήθειά του, οι εταιρείες αξιοποίησαν τη δυνατότητα να στείλουν τους καταλόγους με τα προϊόντα τους σε όσους καταναλωτές δεν τα γνωρίζουν και εάν δεν τα αναζητήσουν επί τούτου, δεν θα τα ψάξουν στο site τους. Πολλές από τις μάρκες DTC αναζητούν συνεχώς έναν “νέο” τρόπο για να προσεγγίσουν τους καταναλωτές τους, έτσι “αγκαλιάζουν” τα email αυτά ως ένα πολύτιμο μέσο αφήγησης της ιστορίας και της ταυτότητάς τους.

Διαβάστε επίσης: Πώς επιτυγχάνεται το personalization στο marketing

Ωστόσο ακόμα και το email κρύβει κινδύνους, καθιστώντας απαραίτητο στα brands να προσέξουν κάποια στοιχεία, με πρώτο και κύριο το περιεχόμενό του. Θα πρέπει να είναι ενδιαφέρον για τους αποδέκτες, ενώ παράλληλα να αποτυπώνει με σαφήνεια και συντομία όσα θέλει να επικοινωνήσει, ώστε να μην γίνεται κουραστικό. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί, για παράδειγμα, με τη χρήση τίτλων ή προτρεπτικών φράσεων. Παράλληλα, μιας και μία από τις πιο βασικές ικανότητες ενός email είναι ότι αποτελεί το κατάλληλο εργαλείο personalisation, μπορούν να χρησιμοποιηθούν λέξεις και φράσεις που να δημιουργούν έναν φιλικό και βοηθητικό τόνο. Τοποθετώντας το όνομα του παραλήπτη στην αρχή κάθε μηνύματος, αμέσως μεταμορφώνει το μήνυμα σε πιο προσωπικό, συβάλλοντας στο engagement των αποδεκτών.

Το περιεχόμενο αυτό, βέβαια, παίζει ρόλο πότε θα φτάσει στους δέκτες του. Το email marketing διακρίνεται σε mail διαφημιστικά και ενημερωτικά. Τα πρώτα αποτελούν αυτοματοποιημένα mail με σκοπό να πείσουν τους δέκτες να πληρώσουν για μια υπηρεσία ή να αγοράσουν ένα προϊόν. Φυσικά αυτά δεν γίνεται να αποστέλλονται συνεχώς στους αποδέκτες, γιατί θα θεωρηθούν spam. Έτσι, προγραμματίζοντας την αποστολή τους τακτικά και με προσοχή, μπορεί να αποτραπεί αυτός ο κίνδυνος.

Με το email marketing, οι εταιρείες έχουν την δυνατότητα να δουν ποιοι είναι ενεργοί και ποιοι ανενεργοί δέκτες όπως και ποιοι είναι οι νέοι χρήστες. Αλλάζοντας το περιεχόμενο ανάλογα με τους καταναλωτές στους οποίους απευθύνονται, μπορούν να εξασφαλίσουν καλύτερα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, για στους ενεργούς χρήστες, η εταιρεία μπορεί μέσω του mail να τους ευχαριστεί για την υποστήριξη, ενώ στους ανενεργούς να κάνει προσφορές για να τους ξανακερδίσει.

Οι επαγγελματίες του marketing μπορούν να μάθουν πολλά από όλες τις αλλαγές στο κομμάτι της προώθησης και της επικοινωνίας, σχεδιάζοντας στρατηγικές, οι οποίες συμβαδίζουν με τα δεδομένα του σήμερα. Δεν είναι απαραίτητο οποιαδήποτε τάση κυκλοφορήσει στην αγορά, να υιοθετηθεί από όλους. Σημασία έχει τα εμπορικά σήματα να εντάξουν την κουλτούρα του πειραματισμού και της περιέργειας στα επιχειρηματικά τους μοντέλα, αξιοποιώντας στο μέγιστο τη δυνατότητα των emails.

Με πληροφορίες από AdAge

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.