22 Νοέ 2024
READING

Το ελληνικό παράδειγμα της Καρέλιας και η σημασία των μπόνους

4 MIN READ

Το ελληνικό παράδειγμα της Καρέλιας και η σημασία των μπόνους

Το ελληνικό παράδειγμα της Καρέλιας και η σημασία των μπόνους

Η πολιτική επιβράβευσης του προσωπικού όποτε είναι εφικτή, συμβάλλει και αυτή με τον δικό της τρόπο στην επιτυχία μίας επιχείρησης και έρχεται ως επιβράβευση της προσφοράς των εργαζομένων. Η παροχή μπόνους αφορά κατά κύριο λόγο σε τακτικούς υπαλλήλους πλήρους ή μερικής απασχόλησης που διατηρούν σύμβαση με την επιχείρηση.

Στην Ελλάδα χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της καπνοβιομηχανίας Καρέλιας, η οποία στο τέλος κάθε έτους παρέχει σημαντικού ύψους μπόνους προς τους εργαζομένους της τα τελευταία χρόνια, επιβραβεύοντας τις επιδόσεις και την προσπάθεια μίας ολόκληρης χρονιάς, που φαίνεται έμπρακτα και στα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου. Να σημειωθεί ότι το σύνολο των έκτακτων παροχών της Καρέλιας προς το προσωπικό της καθώς και η ενίσχυση κοινωφελών φορέων υπερβαίνουν τα 4,5 εκατομμύρια ευρώ για την οικονομική χρήση του 2022.

Eιδικότερα ο ελληνικός όμιλος που έχει έδρα στην Καλαμάτα και ειδικεύεται στην παραγωγή καπνικών προϊόντων παρείχε φέτος έκτακτη οικονομική ενίσχυση για το εορταστικό τραπέζι, καθαρού ποσού 350 ευρώ. Επίσης ο κάθε εργαζόμενος που έχει παιδιά που σπουδάζουν σε κρατικό Πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ λαμβάνει έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.750 ευρώ καθαρά. Οι εργαζόμενοι, των οποίων τα παιδιά πέτυχαν στα παραπάνω ιδρύματα μέσα στο 2022, θα λάβουν μία ακόμη πρόσθετη ενίσχυση 500 ευρώ καθαρά. Συν τοις άλλους όμως η επιχείρηση θα κάνει δώρο έναν φορητό υπολογιστή Apple σε κάθε παιδί που πέτυχε την εισαγωγή του σε μία από τις παραπάνω σχολές μέσα στο 2022. Επίσης όλοι οι εργαζόμενοι λάβουν σαν έκτακτη παροχή έναν επιπλέον μεικτό μηνιαίο μισθό, με άλλα λόγια, η εταιρεία ειδικά για φέτος και λόγω της αυξημένης της κερδοφορίας αποφάσισε να δώσει 15ο μισθό σε όλους τους εργαζόμενους. Επιπλέον, κ οι εργαζόμενοι που έχουν μισθό κάτω από 1500 ευρώ λαμβάνουν επιπλέον έκτακτη οικονομική ενίσχυση 500 ευρώ καθαρά, 160 στελέχη και εργαζόμενοι οι οποίοι ξεχώρισαν με την απόδοσή τους μέσα στη χρονιά που πέρασε θα λάβουν το “μπλε” μπόνους 2.700 ευρώ καθαρά, ενώ 50 στελέχη και εργαζόμενοι, των οποίων η απόδοση κρίνεται ως εξαιρετική λαμβάνουν το “χρυσό” bonus που είναι 4.000 ευρώ καθαρά.

Τα προαιρετικά μπόνους καθορίζονται κατά την αποκλειστική κρίση της εταιρείας μας. Δεν αποτελούν υπόσχεση προς τους υπαλλήλους και μία επιχείρηση δεν εγγυάται ότι θα τα λάβει κάποιος. Για παράδειγμα, μπορεί να καταβάλει ένα μπόνους για να επιβραβεύσει έναν υπάλληλο που έδειξε υποδειγματική απόδοση σε μια συγκεκριμένη στιγμή. Τα μη προαιρετικά μπόνους αποτελούν δέσμευση ή ανακοινώνονται στους εργαζόμενους και είναι εγγυημένα σε όσους πληρούν τα καθιερωμένα κριτήρια για να λάβουν μπόνους. Μια σημαντική διαφορά μεταξύ των προαιρετικών και των μη προαιρετικών μπόνους στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ότι τα μη προαιρετικά μπόνους πρέπει να περιλαμβάνονται στους υπολογισμούς αμοιβών υπερωριών.

Σε τι ωφελούν τα προγράμματα παροχής κινήτρων

Συνήθως, τα προγράμματα μπόνους (γνωστά και ως σχέδια αποζημίωσης κινήτρων) χρησιμοποιούνται για την προώθηση της υψηλότερης παραγωγικότητας, αποδοτικότητας και εστίασης στους στόχους που έχουν τεθεί σε μια εταιρεία. Εάν η εταιρεία έχει στόχους και θέλει όλοι να κινηθούν προσηλωμένοι προς την ίδια κατεύθυνση, μπορεί να αποφασίσει και να παρέχει πρόσθετη αποζημίωση για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος. Η θεωρία πίσω από ένα πρόγραμμα μπόνους εργαζομένων είναι ότι τα επιπλέον κίνητρα αποτελούν έναν πολύ καλό τρόπο για να πετύχει κάποιος την δέσμευση του προσωπικού του. Ένα κοινό παράδειγμα αυτού μπορεί να εντοπιστεί στην προμήθεια που καταβάλλεται προς τους πωλητές. Σε πολλούς πωλητές δίνεται ένας βασικός μισθός, αλλά συχνά τους παρέχεται και οικονομικό κίνητρο να αποδίδουν καλύτερα, προκειμένου να κερδίζουν περισσότερο σε κάθε πώληση που πραγματοποιούν.

Γιατί να δημιουργήσει κάποιος ένα σχέδιο παροχής μπόνους; Σύμφωνα με πολλαπλές μελέτες, συμπεριλαμβανομένης μιας κοινής μελέτης μεταξύ του Harvard και του Yale, οι εργοδότες διαπίστωσαν ότι οι παροχές μπόνους αυξάνουν τη συνολική παραγωγικότητα του εργατικού τους δυναμικού. Ένας άλλος λόγος για να δημιουργήσει κανείς ένα πρόγραμμα μπόνους είναι ότι μπορεί να λειτουργήσει ως win-win για τον εργαζόμενο και τον εργοδότη. Εάν το πρόγραμμα μπόνους έχει δημιουργηθεί με τον σωστό τρόπο, τόσο η εταιρεία όσο και ο εργαζόμενος θα πρέπει να είναι εξαιρετικά ευχαριστημένοι με τα αποτελέσματα. Ο εργαζόμενος θα ανταμειφθεί για την υψηλή απόδοση και την επίτευξη των στόχων, ενώ η εταιρεία θα αποκομίσει τα οφέλη αυτής της απόδοσης, αυξάνοντας τα έσοδα και κατ’ επέκταση τα κέρδη της.

Διατηρώντας την ικανοποίηση και το επίπεδο αφοσίωσης ψηλά

Τέλος, η δημιουργία ενός προγράμματος μπόνους εργαζομένων μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κάνει μία επιχείρηση καλύτερους τους υπαλλήλους της. Τα χρήματα εξακολουθούν να είναι αυτό που εκτιμούν περισσότερο οι εργαζόμενοι όταν αξιολογούν τις ευκαιρίες εργασίας ή τους εργοδότες τους. Δείχνοντας μία επιχειρηματική οντότητα την προθυμία της να παρέχει επιπλέον εισόδημα για μία καλή και αποδοτική δουλειά, πραγματοποιεί μία επιπλέον επένδυση.

Ένα οικονομικό μπόνους μετά από ένα μεγάλο έργο ή ένα επίτευγμα είναι πολύ πιο ικανοποιητική πρωτοβουλία από ένα απλό χτύπημα στην πλάτη. Ένας πολύ καλός τρόπος για να διατηρήσει κανείς τους καλύτερους υπαλλήλους αφοσιωμένους, με κίνητρα και χαρούμενους, είναι να τους ανταμείψει για τις προσπάθειές τους.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.