Το ελληνικό παγωτό εκπροσωπείται τα τελευταία χρόνια από δύο κυρίως επιχειρήσεις που έχουν έντονη δραστηριότητα και στον τομέα της λιανικής. Ο λόγος για την Δωδώνη Παγωτά και την Kayak. Η πρώτη αντιμετώπισε πολλά και σοβαρά προβλήματα τα τελευταία χρόνια, κυρίως οικονομικής φύσεως και η πραγματικότητα είναι ότι πέρασε από πολλά διαφορετικά κύματα. Η δεύτερη καταφέρνει να αποτελεί σταθερή δύναμη στην αγορά του παγωτού και να αναπτύσσεται, έχοντας εξαγοράσει και την Chillbox τα τελευταία χρόνια.
Όλα ως προς τα επόμενα βήματα της Δωδώνη έδειχναν ότι μπορεί να γυρίσει το νόμισμα υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και δεδομένου ότι μετά από διαδικασία που είχε πραγματοποιήσει η PwC αναδείχθηκε ως προτιμητέος επενδυτής η εταιρεία First Runner του Αλέξανδρου Κατσιώτη, ιδιοκτήτη της Ελγέκα. Ωστόσο φαίνεται ότι τα πράγματα δεν βαίνουν κατ’ ευχήν. Γιατί η εταιρεία του Κατσιώτη που αρχικά είχε εμφανιστεί ότι θα αναλάβει την τύχη της Δωδώνη Παγωτά, φαίνεται να υπαναχωρεί της συμφωνίας. Μάλιστα αυτό που αναφέρεται στην αγορά είναι ότι η επιχείρηση βρέθηκε προ σημαντικών καθυστερήσεων ως προς την οριστικοποίηση και την εξέλιξη της συμφωνίας. Στους ενδιαφερόμενους επενδυτές στην διαδικασία που είχε τρέξει η PwC και ολοκληρώθηκε το περασμένο καλοκαίρι, ήταν και ο Βενέτης με την γαλακτοβιομηχανία Κρι Κρι των Σερρών. Ωστόσο οι δύο έμειναν εκτός κούρσας διεκδίκησης με επικρατούσα τελικά την πλευρά της First Runner.
Όλα αυτή την στιγμή φαίνεται να κρέμονται σε μία κλωστή για την πιο γνωστή ίσως εταιρεία παγωτού στην Ελλάδα, η οποία είχε φτάσει να έχει δανεισμό 37,97 εκατομμυρίων ευρώ με τζίρο μόλις 4,8 εκατομμυρίων ευρώ το 2021 και με ζημίες μετά από φόρους 3,8 εκατομμυρίων ευρώ στην ίδια οικονομική χρήση. Το γεγονός είναι ότι η Δωδώνη διατηρεί έναν σημαντικό αριθμό καταστημάτων με πανελλαδικό δίκτυο και ισχυρό brand. Που ωστόσο για πολλούς και διαφορετικούς λόγους τα τελευταία χρόνια έχει μείνει στάσιμη και όπως όλα δείχνουν οπισθοδρομεί σε κάθε περίπτωση και σε κάθε δυνατή αφορμή. Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι από πλευράς αναγνωρισιμότητας το ποσοστό που καταγράφει το όνομα «Δωδώνη» ανέρχεται στο 98%.
Ιστορικά, η εταιρεία δημιουργήθηκε το 1967 με το άνοιγμα του πρώτου καταστήματος (γαλακτοπωλείου) στο κέντρο της Αθήνας, στην περιοχή της Κυψέλης. Το 1970 ξεκινάει την παραγωγή και διάθεση παγωτού σε μικρή κλίμακα. Το 1977 μεταφέρθηκε στις σημερινές της εγκαταστάσεις στην Παλλήνη. Το 1984 ανοίγει το πρώτο εταιρικό κατάστημα με τη μορφή τζελατέριας στην Κηφισιά και το πρώτο κατάστημα franchise στο Χαλάνδρι. Την περίοδο 1991-1995 πραγματοποιείται δυναμική επέκταση του δικτύου μέσω franchise με το άνοιγμα 17 καταστημάτων. Το 1999 η Δωδώνη εξαγοράζεται από το επενδυτικό κεφάλαιο «Valtop Holdings Limited». Αμέσως μετά λανσάρεται στην αγορά το συσκευασμένο παγωτό και το δίκτυο αυξάνεται σε 80 καταστήματα. Το 2007 η εταιρεία εξαγοράζεται από νέο επενδυτικό κεφάλαιο «NBGI Private Equity Fund». Το δίκτυο των καταστημάτων της ξεπερνάει τα 190 καταστήματα.
Για πολλούς, αυτό που έλλειψε από την εταιρεία τα τελευταία χρόνια, ήταν μία ιδιοκτησία που να έχει άμεση σχέση με τον κλάδο του παγωτού και επομένως να διαχειρίζεται αποτελεσματικά την αλυσίδα εφοδιασμού πρώτων υλών και παραγωγής παγωτού. Και ίσως σε αυτό να κρύβεται μία μεγάλη αλήθεια. Ωστόσο ο λόγος δεν είναι ο μοναδικός που προβάλλεται ως πιθανός. Σειρά παραγόντων οδήγησαν την επιχείρηση στη σημερινή της κατάσταση. Σήμερα το δίκτυό της αποτελείται από 47 καταστήματα franchise, 1.318 σημεία HoReCa, 109 μικρότερα σημεία – γωνιές που πωλούν τα προϊόντα της καθώς και 424 σημεία πώλησης οικογενειακού συσκευασμένου παγωτού σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.
Η αντίθετη περίπτωση της Kayak και της Chillbox που κινείται στον δρόμο της ανάπτυξης
Η περίπτωση της Kayak στον αντίποδα είναι εντελώς διαφορετική καθώς κινείται στην οδό της ανάπτυξης και της διεύρυνσης του δικτύου της. Η επιχείρηση αυτή που ανήκει στην οικογένεια Σταυρίδη εκτός από τα δικά της καταστήματα αλλά και την ευρύτερη δραστηριότητα που διατηρεί και στον τομέα του συσκευασμένου παγωτού με τη συγκεκριμένη επωνυμία με εκτεταμένη παρουσία σε πολλά σούπερ μάρκετ και σημεία πώλησης ανά την Ελλάδα, απέκτησε και την Chillbox, που επίσης ανήκε στο fund NBGI όπως και η Δωδώνη. Και αυτή την περίοδο αναπτύσσει το δίκτυο καταστημάτων της με διπλά σημεία πώλησης παγωτού και συναφών προϊόντων μέσα από τις ταμπέλες Kayak-Chillbox στον Φάρο του Ψυχικού, το νέο κατάστημα που δημιούργησε η Kayak στην οδό Μητροπόλεως στην περιοχή της Καπνικαρέας στο κέντρο της Αθήνας και αρκετά ακόμη παραδείγματα. Στα νέα καταστήματα του δικτύου της επιχείρησης είναι αυτό της Chillbox στον Πειραιά αλλά και η επέκτασή της στην Κρήτη όπου διατηρεί καταστήματα σε Χανιά, Ηράκλειο και Χερσόνησο. Η αλυσίδα όμως φέρεται να εξετάζει και την επέκταση στο εξωτερικό, όπου διαθέτει αυτή τη στιγμή καταστήματα στο Ισραήλ, την Βουλγαρία και την Αμερική.
Η Kayak είχε κύκλο εργασιών 6 εκατομμυρίων ευρώ με καθαρά κέρδη μετά από φόρους το 2021 641,9 χιλιάδες ευρώ. Ταυτόχρονα όμως διατηρεί και κατάστημα στη Μύκονο, το οποίο αποτελεί μία ξεχωριστή επιχειρηματική οντότητα. H Chillbox που αναπτύσσεται επίσης με το μοντέλο του franchise, ως εταιρεία είχε τζίρο 691,99 χιλιάδες ευρώ το 2021 με καθαρή ζημία 73 χιλιάδες ευρώ.
Όμως η σημαντικότερη διαφορά μεταξύ των δύο είναι ότι η Kayak διευθύνεται από μία οικογένεια με γνώση του παγωτού και των ιδιαιτεροτήτων που αυτό παρουσιάζει. Σε αντίθεση με την Δωδώνη η οποία παραμένει έρμαιο πολλών καταστάσεων που την κρατούν καθηλωμένη και ανήμπορη να κινηθεί αναπτυξιακά έως και αυτή τη στιγμή που μιλάμε.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.