24 Απρ 2024
READING

Το Spotify λανσάρει τη μουσική χρονοκάψουλα

4 MIN READ

Το Spotify λανσάρει τη μουσική χρονοκάψουλα

Το Spotify λανσάρει τη μουσική χρονοκάψουλα

Μετά το επαναλανσάρισμα της ετήσιας μουσικής ανασκόπησης στα τέλη του 2022, το Spotify στρέφει το βλέμμα του στο μέλλον, εγκαινιάζοντας μια νέα υπηρεσία που παραπέμπει στην αγαπημένη αμερικανική συνήθεια της χρονοκάψουλας.

Το Spotify κυκλοφόρησε την πρώτη έκδοση της ετήσιας ανασκόπησης το 2015, χωρίς ωστόσο μεγάλη επιτυχία. Σιγά σιγά η εταιρεία άλλαξε την πρακτική της, επιλέγοντας διαφορετικά χρώματα για τις λίστες ανασκόπησης, εξατομικεύοντας περαιτέρω την εμπειρία και ονομάζοντας την υπηρεσία “Spotify Wrapped”. Έτσι, το 2021, έγινε δημοφιλής αφού κοινοποιήθηκε 60 εκατομμύρια φορές από τους χρήστες της πλατφόρμας στους λογαριασμούς τους στα social media.

Διαβάστε ακόμα: H μουσική στο metaverse: το Spotify δημιούργησε ένα virtual νησί

Ενώ το 2022 εμπλουτίστηκε με νέα χαρακτηριστικά που παρουσιάζουν εξειδικευμένες πληροφορίες για τα ακούσματα και τον χαρακτήρα του χρήστη. Και ενώ την προηγούμενη χρονιά, η ανασκόπηση παρουσίαζε τους κορυφαίους καλλιτέχνες, τα τραγούδια, τα άλμπουμ, τα podcast και τον χρόνο ακρόασης, στη νέα εκδοχή του προστέθηκε και η σκιαγράφηση της ακουστικής προσωπικότητάς του χρήστη και η δυνατότητα “Audio Day”. Η λειτουργία αυτή περιγράφει την εξέλιξη της διάθεσης του χρήστη κατά τη διάρκεια της ημέρας, με βάση τις μουσικές του επιλογές.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το 2021 o αριθμός των δημοσιεύσεων του Wrapped να ξεπεράσει τα 120 εκατομμύρια, αλλά και να εμφανιστούν 60 εκατομμύρια stories με αντίστοιχο περιεχόμενο στα social media. Το Spotify φέτος πολλαπλασίασε τους τρόπους κοινής χρήσης του Wrapped, ενσωματώνοντας στην εφαρμογή το WhatsApp, το Instagram Direct και το Facebook Messenger. Δεδομένης της επιτυχίας του Spotify Wrapped, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τώρα προσπαθεί να αναδημιουργήσει το ίδιο είδος buzz και προς την αρχή της χρονιάς, με το “Playlist in a Bottle” που μπορεί επίσης να μοιραστεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Κάποιοι θα το χαρακτήριζαν mystery box, άλλοι πάλι time capsule, επικαλούμενοι την αμερικανική συνήθεια της χρονοκάψουλας, σύμφωνα με την οποία αποθηκεύουν σε ένα κουτί αγαπημένα τους αντικείμενα και μηνύματα και τα θάβουν, προκειμένου να τα ανοίξουν ύστερα από μερικά χρόνια -ή ακόμα και δεκαετίες- και ανοίγοντάς το να μεταφερθούν στις συνήθειες που είχαν στο παρελθόν. Αυτό φαίνεται πως είχε στο μυαλό του ο νεαρός Steve Jobs όταν το 1983, στο πλαίσιο μιας διάσκεψης προγραμματιστών στο Άσπεν, έθαψε σε ένα χωράφι μια αντίστοιχη χρονοκάψουλα, που περιλάμβανε έναν υπολογιστή παραγωγής της Apple με την ονομασία “Lisa”, φωτογραφίες, βιντεοκασέτες και 6 κουτάκια μπύρας, ως ανταμοιβή για αυτόν που θα έβρισκε την κάψουλα. Όπερ και εγένετο 30 χρόνια μετά.

Αντίστοιχα, η νέα εμπειρία εντός εφαρμογής “Playlist in a Bottle” έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει στους χρήστες του να καταγράφουν τις τρέχουσες μουσικές τους προτιμήσεις και να τις επισκεφτούν ξανά ένα χρόνο αργότερα. Η εταιρεία music streaming ανακοίνωσε ότι η νέα αυτή εμπειρία θα βοηθήσει τους χρήστες να απαθανατίσουν κάθε μουσική στιγμή τους μέχρι την έναρξη του Ιανουαρίου 2024.

Η πρόσβαση επιτυγχάνεται μέσω του spotify.com/playlistinabottle από την κινητή συσκευή του χρήστη. Από εκεί, μπορεί να ξεκινήσει την εμπειρία επιλέγοντας τη χρονοκάψουλα της επιλογής του. Οι επιλογές περιλαμβάνουν το μπουκάλι, μια τσέπη τζιν, μια μηχανή τσίχλας, ένα κουτί γεύματος ή ένα αρκουδάκι.

Στη συνέχεια, η λειτουργία θα του ζητήσει μια σειρά από μηνύματα εμπνευσμένα από τραγούδια. Για παράδειγμα, μπορεί να τον ρωτήσουν ποιο τραγούδι θέλει να ακούσει ζωντανά το 2023 ή ποιο τραγούδι του θυμίζει το αγαπημένο του πρόσωπο. Μόλις καταχωρίσει τις απαραίτητες πληροφορίες, θα μπορεί να σφραγίσει ψηφιακά τη μουσική του κάψουλα και να την αποθηκεύσει. Ενώ έχει επίσης την επιλογή να μοιραστεί μια εξατομικευμένη κάρτα στους λογαριασμούς του στ social media με το hashtag #PlaylistInABottle. Ένα χρόνο μετά, τον Ιανουάριο του 2024, ο χρήστης θα λάβει την εξατομικευμένη χρονοκάψουλά του, που θα του υπενθυμίζει τι άκουγε ένα χρόνο πριν.

Η νέα λειτουργία είναι ήδη live σε 27 αγορές, όπως η Αυστραλία, η Αργεντινή, η Βραζιλία, ο Καναδάς, η Χιλή, η Κολομβία, η Τσεχία, η Δανία, η Αίγυπτος, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ινδονησία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, το Μεξικό, το Μαρόκο, η Νέα Ζηλανδία, οι Φιλιππίνες, Η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Σαουδική Αραβία, η Ισπανία, η Σουηδία, η Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ηνωμένο Βασίλειο και η λίστα αναπαραγωγής των Η.Π.Α. είναι διαθέσιμη τόσο για δωρεάν όσο και για premium χρήστες σε συσκευές iOS και Android. Μετά τις 31 Ιανουαρίου της τρέχουσας χρονιάς, ωστόσο, οι χρήστες δεν θα μπορούν πλέον να δημιουργήσουν τη δική τους μουσική χρονοκάψουλα.

Με πληροφορίες από Techcrunch

Photo: Spotify

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.