21 Δεκ 2024
READING

Sky is not the limit. Το διάστημα είναι το επόμενο πεδίο δράσης για τα luxury brands

5 MIN READ

Sky is not the limit. Το διάστημα είναι το επόμενο πεδίο δράσης για τα luxury brands

Sky is not the limit. Το διάστημα είναι το επόμενο πεδίο δράσης για τα luxury brands

Η αποστολή της NASA στο φεγγάρι με το πρόγραμμα Artemis τον περασμένο Νοέμβριο, όχι μόνο εγκαινίασε μια νέα εποχή εξερεύνησης του διαστήματος, αλλά κυρίως έθεσε νέα σύνορα για τα brands που επιθυμούν να δημιουργήσουν συναρπαστικές εμπειρίες για τους πελάτες τους.

Πολλές μάρκες θέλουν να κατακτήσουν το διάστημα. Φαίνεται, όμως ότι η Omega μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι η πρώτη που το έκανε και, μάλιστα, πολλά χρόνια πριν. Το 1962 είδαμε για πρώτη φορά ρολόι της ελβετικής ωρολογοποιίας στο χέρι του Αμερικανού αστροναύτη Walter Schirra, και στη συνέχεια το brand “φορέθηκε” τόσο από τον Buzz Aldrin όσο και από τον Neil Armstrong όταν έκαναν τα πρώτα τους βήματα στο φεγγάρι το 1969.

Από τότε πολλές μάρκες, όπως η Pepsi, η Coca Cola, η John Smith’s, και η KitKat, έχουν στείλει προϊόντα και μασκότ στα πέρατα της γήινης ατμόσφαιρας. Όμως τώρα, η διαστημική τρέλα έχει καταλάβει κάθε τομέα των καταναλωτικών αγαθών, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων πολυτελείας. Από το limited edition ποτό Starlight της Coca-Cola, που χαρακτηρίζεται ως “με γεύση διαστήματος”, μέχρι την καμπάνια του αρώματος No.5 της Chanel με τη Γαλλίδα ηθοποιό Marion Cotillard να χορεύει στην επιφάνεια του φεγγαριού – για να μην αναφέρουμε τον πολλαπλασιασμό των ενδυμάτων με το σήμα της NASA από μάρκες που κυμαίνονται από την Coach έως την Balenciaga.

Διαβάστε ακόμα: Τι θα σημαίνει πολυτέλεια το 2023;

Το διάστημα αποτέλεσε βασικό θέμα της προ-φθινοπωρινής ανδρικής συλλογής του Dior, που παρουσιάστηκε τον Δεκέμβριο σε ένα “διαστημικό” σκηνικό των πυραμίδων της Γκίζας στην Αίγυπτο. Με τίτλο “Guided by the Stars”, περιείχε πολύχρωμες εκτυπώσεις μακρινών γαλαξιών από το πρόσφατα εγκαινιασμένο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA.

Ορισμένες μάρκες έχουν κάνει ήδη το μεγάλο άλμα. Το 2020, η Estée Lauder έστειλε τον αντιγηραντικό ορό Advanced Night Repair στο διάστημα για μια φωτογράφιση στο πλαίσιο των προσπαθειών της NASA να προωθήσει επιχειρηματικές ευκαιρίες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Την επόμενη χρονιά, ο αμερικανικός κολοσσός ομορφιάς έγινε ο αποκλειστικός εταίρος του ISS National Laboratory Sustainability Challenge που χρηματοδοτεί την έρευνα για εναλλακτικές λύσεις πλαστικών.

Για τη Chanel, το φεγγάρι είναι περισσότερο ένα σύμβολο παρά ένας πιθανός προορισμός. Το θέμα της πρόσφατης διαφήμισης για το άρωμα No.5, άντλησε την έμπνευσή του από την πολιτιστική σημασία του δορυφόρου ως σύμβολο θηλυκότητας και ανανέωσης. Και ενώ το τμήμα ομορφιάς της Chanel δεν έχει ακόμη υπογράψει καμία συνεργασία έρευνας και ανάπτυξης με διαστημικές υπηρεσίες, η πολυτελής μάρκα αξιοποίησε αεροδιαστημικά υλικά για να δημιουργήσει το μπουκάλι για το άρωμα Gabrielle, που κυκλοφόρησε το 2017.

Η Mercedes-Benz είναι μια άλλη μάρκα που έχει εντρυφήσει στις φανταστικές δυνατότητες του σύμπαντος. Στα τέλη Οκτωβρίου του 2022 διοργάνωσε μια καθηλωτική εκδήλωση με τίτλο “Entergalactic” στο Μουσείο Rodin στο Παρίσι για να γιορτάσει τη συνεργασία της με τον Αμερικανό ράπερ Kid Cudi, εμπνευσμένη από την τριλογία του άλμπουμ του “Man on the Moon”.

Ενώ η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία σχεδιάζει να παραμείνει σταθερά αγκυροβολημένη στη Γη, θα μπορούσε να επωφεληθεί από την ανάπτυξη νέων διαστημικών υλικών και τεχνολογιών στο μέλλον. Στόχος της Mercedes-Benz εξάλλου είναι τα αυτοκίνητά της να γίνουν πλήρως ηλεκτρικά έως το 2030 και ουδέτερα από άνθρακα έως το 2039.

Εν τω μεταξύ, ο οίκος Pierre Cardin, ο αρχικός σχεδιαστής της διαστημικής εποχής, δημιούργησε αυτό που χαρακτηρίζει ως το πρώτο “διαστημικό φόρεμα” στον κόσμο, κατασκευασμένο από θερμικές κουβέρτες που χρησιμοποιήθηκαν αρχικά για την προστασία του διαστημικού σκάφους Cygnus που παραδίδει προμήθειες στον ISS. Το σχέδιο αποτελεί μέρος της συνεργασίας της με τη γαλλοϊταλική εταιρεία αεροδιαστημικής Thales Alenia Space, η οποία παρουσίασε το σχέδιο στο 73ο Διεθνές Αστροναυτικό Συνέδριο στο Παρίσι τον Σεπτέμβριο του 2022, μαζί με μια επίδειξη εικονικής πραγματικότητας του μελλοντικού διαστημικού σταθμού Lunar Gateway.

Η γοητεία για το υπερπέραν επεκτείνεται και στη φιλοξενία, με την καναδική αρχιτεκτονική εταιρεία Moon World Resorts να αποκαλύπτει σχέδια για την ανάπτυξη ενός θέρετρου προορισμού αξίας 4,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, του οποίου το χαρακτηριστικό αξιοθέατο υπόσχεται να προσομοιώνει την εμπειρία του περπατήματος στη σεληνιακή επιφάνεια.

Το διάστημα είναι η νέα πολυτέλεια. Είναι ένα νέο σύνορο για τους καταναλωτές που έχουν δει πολλά πράγματα στη Γη και οι οποίοι φιλοδοξούν να ζήσουν περιπέτειες, εμπειρίες, όνειρα και μέρη που δεν έχουν ακόμη ανακαλύψει. Για τα άτομα υψηλού πλούτου που τα έχουν δει όλα σε αυτόν τον πλανήτη, ένα ταξίδι στο διάστημα μπορεί να αποδειχθεί το αποκορύφωμα των εμπειριών τους.

Διαβάστε ακόμα: Τι θα σήμαινε μια ύφεση για τα luxury brands;

Αλλά και αντίστροφα, το διάστημα αποτελεί πλούσια πηγή έμπνευσης για τις μάρκες πολυτελείας. Τροφοδοτεί ιστορίες, όνειρα και φιλοδοξίες για τις μάρκες και τους οίκους. Πολλά brands έχουν χτίσει την ταυτότητά τους -άλλα άμεσα, άλλα πιο έμμεσα- γύρω από την έννοια της περιπέτειας, της εξερεύνησης και του ταξιδιού και πηγαίνουν όλο και πιο μακριά στην αναζήτηση αποκλειστικών χώρων και νέων συνόρων.

Βρισκόμαστε πραγματικά στην αυγή ενός μεγάλου μετασχηματισμού όσον αφορά την πρόσβαση στο διάστημα. Αν κοιτάξουμε μπροστά, σε 15 ή 20 χρόνια, η μετάβαση στο διάστημα μπορεί να κοστίζει την τιμή όσο ένα σημερινό αεροπορικό εισιτήριο. Φαίνεται εντελώς απίστευτο τώρα, αλλά είναι πολύ πιθανό. Όπως και να έχει, ένα συναρπαστικό μέλλον για την επόμενη γενιά του luxury branding περιμένει. Τουλάχιστον, το να αρχίσουν να συζητούν για τη διαστημική στρατηγική τους είναι μια εύκολη υπόθεση. Δεν είναι και πυρηνική φυσική.

Με πληροφορίες από wwd

Photos & Video: Dior | Chanel

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.