24 Νοέ 2024
READING

Ποιες πλατφόρμες προτιμούν οι influencers

4 MIN READ

Ποιες πλατφόρμες προτιμούν οι influencers

Ποιες πλατφόρμες προτιμούν οι influencers

Η άνοδος των πλατφόρμων κοινωνικής δικτύωσης και η αγάπη των Millennials και των νέων καταναλωτών της Gen Ζ έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην άνοδο τον influencers ως εργαλείου marketing για τις εταιρείες. Για παράδειγμα, η άνοδος του TikTok, μιας από τις κύριες πλατφόρμες δραστηριοποίησης των influencers, βοήθησε τους marketers να εισέλθουν στον συγκεκριμένο χώρο μετά από την δύσκολη λόγω πανδημίας περίοδο του 2020.

Φέτος, το TikTok έχει αδιαμφισβήτητα βελτιωθεί όσον αφορά το κομμάτι της αξιοπιστίας, με την προβολή διαφημίσεων στη πλατφόρμα να έχει σχεδόν διπλασιαστεί, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούνται συνεχώς νέες συνεργασίες, οι οποίες αποσκοπούν στην ανάπτυξη των ικανοτήτων του TikTok στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Η εξέλιξη της συγκεκριμένης πλατφόρμας είναι ένας λόγος για τον οποίο οι influencers αποτελούν το τρίτο πιο αξιόπιστο marketing κανάλι.

Διαβάστε ακόμα: Πόσο αξίζει σήμερα ένας influencer;

Η μετάβαση αυτή προκύπτει εν μέσω αύξησης των δαπανών για το influencer marketing, το οποίο επεκτάθηκε φέτος κατά 42%, στα 13,8 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, και άγγιξε ακόμη και τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια πριν το ξεκίνημα του 2023. Οι influencers γίνονται όλο και πιο χρήσιμοι για τις εταιρείες λιανικής πώλησης με την άνοδο του κοινωνικού εμπορίου. Το social commerce είναι ένα υποσύνολο του ηλεκτρονικού εμπορίου, που περιλαμβάνει μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διαδικτυακά μέσα που υποστηρίζουν την κοινωνική αλληλεπίδραση και συνεισφορές χρηστών, βοηθώντας στην αγορά και πώληση προϊόντων και υπηρεσιών στο διαδίκτυο.

Είναι όμως αυτές οι μόνες πλατφόρμες στις οποίες δραστηριοποιούνται οι influencers στις μέρες μας; Και ποια είναι η δική τους άποψη για τις συνεργασίες τους με μικρές και μεγάλες εταιρείες; Αποκαλυπτικά είναι τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε έκθεση της F*** You Pay Me (FYPM), μιας πλατφόρμας ανταλλαγής πληροφοριών όπου οι influencers μπορούν να μοιραστούν τα ποσοστά με τα οποία αμείβονται για την εργασία τους, όπως και περισσότερες λεπτομέρειες που αφορούν τη συμπεριφορά των συνεργαζόμενων εταιρειών. Η έκθεση αυτή βασίστηκε σε δεδομένα που υποβλήθηκαν από 7.285 influencers από όλο τον κόσμο.

Η λίστα με τις “καλύτερες μάρκες” της FYPM προέκυψε από τις κριτικές 9.578 συνεργασιών με brands που υποβλήθηκαν από influencers για 5.045 διαφορετικές μάρκες. Η πλατφόρμα άρχισε να πιέζει την κοινότητα των δημιουργών της να υποβάλει κριτικές για τις αγαπημένες -και λιγότερο προτιμητέες- εταιρείες με τις οποίες θα συνεργάζονταν ενόψει των εορτών στις αρχές Δεκεμβρίου.

Οι μάρκες στη λίστα κυμαίνονται από μεγάλα brands έως πιο εξειδικευμένες λόγω αντικειμένου ή εμβέλειας δραστηριότητας επιχειρήσεις. Κορυφαία αναδείχθηκε η Adobe, ενώ το top 10 περιελάμβανε κατά σειρά προτίμησης και θετικού αντικτύπου το Amazon, την Michaels, την BioGaia, την Empress 1908 Gin, την Hero Cosmetics, την Bob’s Red Mill, την Samsung, την CurlSmith και την Fera Pet Organics. Αρνητικές ήταν οι κριτικές που συγκέντρωσαν επιχειρήσεις όπως οι Crown & Paw, Glamnetic, MVMT, VIVAIA, GOLI Nutrition, Revive Superfoods, Fashion Nova, Truly Beauty, NAKD και Daniel Wellington.

Οι Adobe και Amazon βρέθηκαν στις δύο πρώτες κορυφαίες θέσεις επειδή μέσα από τις συνεργασίες του μεταχειρίζονται και φέρονται στους influencers σαν ανθρώπους. Και αυτό είναι σημαντικό επειδή επενδύουν στις σχέσεις τους με αυτούς τους επιχειρηματίες. Κάτι που δεν φαίνεται να πράττουν οι επιχειρήσεις που συγκεντρώνουν αρνητικές κριτικές. Κι αυτό επειδή τείνουν να θεωρούν τους influencers ως αναλώσιμους, που αντικαθίστανται εύκολα, ενώ επικεντρώνονται στην παραγωγή και την απόκτηση των μέγιστων δυνατών οφελειών από τις συμπράξεις μαζί τους με το μικρότερο δυνατό κόστος.

Σε κάθε κριτική, ζητήθηκε από τους influencers να δώσουν βαθμολογία από ένα έως πέντε για τη συνολική εμπειρία τους από τη συνεργασία με το εκάστοτε brand, με το 5 να είναι η υψηλότερη και το 1 η χαμηλότερη βαθμολογία. Η FYPM ανέπτυξε μια σύνθετη βαθμολογία με βάση δύο βασικές μετρήσεις: την αναλογία θετικών προς αρνητικές κριτικές, όπως και το ποσοστό των συνεργασιών στις οποίες ο δημιουργός αποζημιώθηκε σε μετρητά, σταθμισμένο σε σχέση με τον συνολικό αριθμό κριτικών που υποβλήθηκαν για την συγκεκριμένη εταιρεία.

Διαβάστε ακόμα: Το influencer marketing στο metaverse

Ως θετικές κριτικές ορίστηκαν εκείνες με συνολική βαθμολογία το 4 ή το 5, ενώ οι αρνητικές αξιολογήσεις κινήθηκαν στο 1 ή το 2. Οι κριτικές περιλάμβαναν πληροφορίες σχετικά με τον τύπο και το ποσό της αποζημίωσης που ελήφθη (μετρητά, δωρεάν προϊόν, έκπτωση προϊόντος), το εύρος της εργασίας (αριθμός και τύπος παραδοτέων projects). Για να πληροί τις προϋποθέσεις για μια θέση στη λίστα, δε, ένα brand έπρεπε να έχει τουλάχιστον 10 κριτικές στην πλατφόρμα και φυσικά απαιτείται οι influencers να έχουν συνεργαστεί με αποδείξεις με ένα brand πριν το αξιολογήσουν στην FYPM.

Το influencer marketing αναπτύσσεται ταχύτατα, με το 75% των marketers να σχεδιάζουν την αύξηση ανάλογων επενδύσεων και φέτος. Πέρυσι οι retailers σε παγκόσμιο επίπεδο επένδυσαν περίπου 14 δισεκατομμύρια δολάρια στην ανάπτυξη στρατηγικών marketing επιρροής. Η μεγάλη ζήτηση γι’ αυτό προέρχεται από το γεγονός ότι οι influencers μπορούν να προσφέρουν δημιουργικό περιεχόμενο, πρόσβαση σε απλησίαστα για τις περισσότερες εταιρείες κοινά, υψηλότερη δέσμευση και μεγάλης κλίμακας κοινωνική αποδοχή. Οι influencers παρά τα κακώς κείμενα, μοιάζουν απαραίτητοι για τα brands, όπως μαρτυρούν τα ποσά που επενδύονται στις συνεργασίες τους. Και ήρθε η στιγμή να ακουστεί και η δική τους φωνή.

Με πληροφορίες απο AdAge

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.