26 Απρ 2024
READING

Το αποτελεσματικό content marketing χρειάζεται τα social media

5 MIN READ

Το αποτελεσματικό content marketing χρειάζεται τα social media

Το αποτελεσματικό content marketing χρειάζεται τα social media

Το content marketing αναδεικνύεται σήμερα περισσότερο από ποτέ, ένας από τους βασικότερους άξονες των στρατηγικών του ψηφιακού marketing. Το εύστοχο και σχετικό με το target group του περιεχόμενο μπορεί να προσελκύσει τους χρήστες του διαδικτύου και να τους πείσει σχεδόν για τα πάντα: από το να επισκεφθούν έναν site, να κατεβάσουν ένα ebook, να αγοράσουν συγκεκριμένα προϊόντα μέχρι και να μοιραστούν -με προθυμία- τα προσωπικά τους στοιχεία ξεπερνώντας κάθε δισταγμό τους περί απορρήτου.

Τα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο δημοφιλών διεξόδων για marketing περιεχομένου. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, τα social media έχουν μετατραπεί από πλατφόρμες που σχεδιάστηκαν αποκλειστικά για ψυχαγωγία και προσωπικές συνδέσεις, σε ισχυρά εργαλεία marketing. Σύμφωνα με την Statista, πάνω από το 90% των εταιρειών των Η.Π.Α. χρησιμοποιούν τα social media ως μέρος της στρατηγικής τους για το content marketing.

Διαβάστε ακόμα: Έρευνα | Οι συζητήσεις στα social media επηρεάζουν την κατανάλωση

Και παρόλο που οι πλατφόρμες αυτές είχαν σχεδιαστεί για να συνδέουν τους ανθρώπους μεταξύ τους, οι marketers δεν άργησαν να συνειδητοποιήσουν ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν παράλληλα τα ιδανικά μέρη για να συνδεθούν οι καταναλωτές με τα brands. Σύμφωνα με την Statista, εξάλλου, αυτή την στιγμή περισσότεροι από τέσσερα δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως, χρησιμοποιούν τα social media. Και ένα τέτοιο νούμερο, δεν είναι εύκολο αγνοηθεί.

Πόσω μάλλον δε, εάν παρατηρήσει κανείς τις ψηφιακές συνήθειες του δυναμικού καταναλωτικού κοινού. Αυτό δικαιολογεί το γεγονός ότι και το 2023 το Instagram θα παραμείνει η Νο. 1 πλατφόρμα για το influencer marketing, με τους marketers να προβλέπεται ότι θα επενδύσουν 2,23 δισεκατομμύρια στην εφαρμογή έναντι 948 εκατομμυρίων δολαρίων στο YouTube της Google και 774,8 εκατομμυρίων δολαρίων στο TikTok. Κάποιοι άλλοι μπορεί να εξερευνήσουν τις δυνατότητες για διαπροσωπική σύνδεση, χρησιμοποιώντας εφαρμογές που βασίζονται σε κείμενο, όπως το Twitch ή το Discord. Το βίντεο σύντομης μορφής, όμως, παραμένει το αγαπημένο τους, με το TikTok να συνεχίζει να αναπτύσσεται ως η κορυφαία κοινωνική πλατφόρμα με το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό.

Το content marketing λειτουργεί προσελκύοντας το κοινό προς ένα brand. Μεγάλο του πλεονέκτημα είναι ότι αντί να διακόπτει τους δυνητικούς πελάτες -όπως θα έκανε μια διαφήμιση- το εύστοχο και σχετικό περιεχόμενό του προσφέρει στους χρήστες των social media πληροφορίες σχετικές με κάποια αναζήτηση που είχαν ήδη πραγματοποιήσει.

Ωστόσο, τα ψηφιακά κανάλια marketing παρουσιάζουν και προκλήσεις. Η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του content marketing στα social media απασχολεί πολύ τις διαφημιζόμενες εταιρείες και τους marketers. Επιπλέον, το τι σημαίνει αποτελεσματικό marketing περιεχομένου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην πράξη, μπορεί να διαφέρει από εταιρεία σε εταιρεία. Ένα συναρπαστικό περιεχόμενο βοηθά μια επιχείρηση να επιτύχει τους στόχους που έχουν τεθεί στη στρατηγική marketing περιεχομένου της. Οι στόχοι μπορεί να περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, την αύξηση του αριθμού των συνδρομητών ενός καναλιού της στο YouTube ή την αύξηση της επισκεψιμότητας στον ιστότοπό της. Εάν το content marketing μίας εταιρείας βοηθά στην επίτευξη αυτών των στόχων, τότε είναι αποτελεσματικό.

Τέτοιοι σαφώς καθορισμένοι και έξυπνοι στόχοι αποτελούν προϋπόθεση του αποδοτικού content marketing, ωστόσο και η μέτρηση της αποτελεσματικότητας είναι εξίσου σημαντική. Για τους marketers, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συνδέσουν τα κομμάτια του περιεχομένου με τα αποτελέσματα και να αρχίσουν να απομονώνουν τους παράγοντες που επηρεάζουν τα αποτελέσματα αυτά .

Όσον αφορά το marketing στα social media, πολλές εταιρείες διαπιστώνουν ότι η δημοσίευση περιεχομένου σε συγκεκριμένες ημέρες της εβδομάδας, καθώς και σε καθορισμένες ώρες, επηρεάζει τα αποτελέσματά τους. Ο λόγος είναι απλός – οι καταναλωτές προτιμούν τις συγκεκριμένες ώρες για να ασχοληθούν με το περιεχόμενο των social media. Χωρίς να γνωρίζουν ποιες είναι αυτές οι ώρες, είναι αδύνατο για τις εταιρείες να βελτιστοποιήσουν τις εκστρατείες για αποτελεσματικότητα. Η μέτρηση και η επανεξέταση της απόδοσης κάθε περιεχομένου είναι ζωτικής σημασίας.

Υπάρχουν όμως και αρκετοί άλλοι παράγοντες που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι marketers για να βελτιώσουν την απόδοση των εκστρατειών marketing περιεχομένου τους. Πρώτο και κύριο, πρέπει να το περιεχόμενο που παρέχουν να είναι ελκυστικό. Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους σύνδεσης με τους δυνητικούς πελάτες είναι το storytelling. Η αφήγηση ιστοριών από μια μάρκα μπορεί να ενισχύσει και να αυξήσει το κοινό της δημιουργώντας μια συναισθηματική σύνδεση και μια πιο προσωπική σχέση. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό, λαμβάνοντας υπόψη ότι το σημερινό κοινό που αποτελείται από καταναλωτές της Gen Ζ και των Μillennials, καθοδηγείται από τις προσωπικές συνδέσεις που κάνει με τις μάρκες.

Μπορεί να φαίνεται παράξενο – αλλά οι marketers θα πρέπει επίσης να αποφεύγουν να εστιάζουν στην επωνυμία της εταιρείας. Γιατί; Είναι απλό: το content marketing δεν έχει να κάνει με το ποια μάρκα προσπαθούν να προωθήσουν οι marketers. Αντίθετα, το θέμα είναι να παρέχει αξία για το κοινό. Οι marketers μπορούν να παρέχουν αξία μοιράζοντας τεχνογνωσία ή γνώσεις μέσω του περιεχομένου τους. Άρα, σημαντικό είναι να επικεντρωθούν στο περιεχόμενο που μόνο η εταιρεία που θέλουν να προωθήσουν, μπορεί να προσφέρει.

Διαβάστε ακόμα: Αντίο influencers; Ήρθε το περιεχόμενο που δημιουργείται από χρήστες

Όσο περίεργο και αν φαίνεται, οι καταναλωτές θέλουν να βλέπουν και στις διαφημίσεις μια ρεαλιστική εικόνα του κόσμου. Και με την άνοδο του content marketing, τα brands μπορούν δημιουργήσουν το δικό τους περιεχόμενο που θα προβάλλει τις κοινωνικές δυσκολίες και τα ηθικά ζητήματα, αλλά θα δίνει και τη δυνατότητα στους πελάτες τους να ενημερώνονται γι’ αυτά ακόμη και να μοιράζονται τις δικές τους εμπειρίες. Να εκφράσουν με αυτό τον τρόπο το συλλογικό, συναισθηματικό φορτίο ενός γεγονότος για να δημιουργήσουν μια πιο ενιαία, κοινή εμπειρία.

Ακόμη και αν ορισμένοι τύποι περιεχομένου κάνουν τους καταναλωτές να αισθάνονται απογοητευμένοι ή ακόμα και αβοήθητοι, μπροστά σε όλα όσα πρέπει να διορθωθούν στον κόσμο, τα brands μπορούν να επιφέρουν την αλλαγή μεταδίδοντας την αισιοδοξία τους ή προσφέροντας ένα κανάλι επικοινωνίας. Αυτός πρέπει να είναι ο κύριος στόχος του content marketing.

Με πληροφορίες από Entrepreneur

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.