22 Ιαν 2025
READING

Η second-hand αγορά τεχνολογικών προιόντων ανθεί καθώς οι καταναλωτές αναζητούν ευκαιρίες

4 MIN READ

Η second-hand αγορά τεχνολογικών προιόντων ανθεί καθώς οι καταναλωτές αναζητούν ευκαιρίες

Η second-hand αγορά τεχνολογικών προιόντων ανθεί καθώς οι καταναλωτές αναζητούν ευκαιρίες

Ακούγοντας για αγορά μεταχειρισμένων, το μυαλό όλων μας πηγαίνει σχεδόν αυτόματα στην πώληση ενδυμάτων. Κι όμως, η βιομηχανία μεταπώλησης αναπτύσσεται εκρηκτικά και όχι μόνο στη συγκεκριμένη προϊοντική κατηγορία. Από smartphones μέχρι ποδήλατα γυμναστικής, η αγορά μεταχειρισμένου τεχνολογικού εξοπλισμού γνωρίζει μεγάλη άνθηση, καθώς οι καταναλωτές αναζητούν ευκαιρίες.

Η οικονομία της μεταπώλησης εκτιμάται ότι θα αυξηθεί σε 77 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2025, σύμφωνα με την ThredUp, εν μέσω της αυξανόμενης ευαισθητοποίησης των καταναλωτών σχετικά με τις επιπτώσεις της μόδας και των αποβλήτων στο περιβάλλον. Παράλληλα με δημοφιλείς εφαρμογές όπως το Depop και το Poshmark, η ευρύτερη κατηγορία μεταπώλησης φιλοξενεί επίσης προσοδοφόρες εξειδικευμένες κατηγορίες, όπως τα αθλητικά παπούτσια, τα ρολόγια και τα συλλεκτικά αντικείμενα.

Παράλληλα με τη μεταπώληση, το κίνημα του δικαιώματος για επισκευή –το οποίο υποστηρίζει τo δικαίωμα των καταναλωτών να επισκευάζουν τα αγαθά που αγοράζουν– αυξάνεται επίσης εν μέσω νέας νομοθεσίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Music Magpie που διαθέτει δύο εργαστήρια στο Ηνωμένο Βασίλειο και ένα στις Η.Π.Α., όπου ανακατασκευάζει όλα τα είδη των ανεπιθύμητων ηλεκτρονικών συσκευών – περίπου 400.000 τεχνολογικά είδη κάθε χρόνο.

Διαβάστε ακόμα: Μετά τη Δύση, το resale κατακτά και την Κίνα

Το εντυπωσιακό στοιχείο δεν είναι αυτή καθαυτή η δραστηριότητά της -εξάλλου αναπτύσσονται ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις με ανάλογο προσανατολισμό- αλλά τα στοιχεία από έρευνά της, σύμφωνα με τα οποία ο μέσος Βρετανός διαθέτει προϊόντα τεχνολογίας που δεν χρησιμοποιεί πλέον και αξίζουν κατά μέσο όρο 700 ευρώ. Αριθμός που αντιστοιχεί σε 18,50 δισεκατομμύρια ευρώ, εάν σκεφτεί κανείς πόσα τέτοια προϊόντα βρίσκονται αναξιοποίητα σε βρετανικά σπίτια. Και εάν αυτό το ποσό αφορά μόνο μια χώρα, μπορεί να αναλογιστεί κανείς τι συμβαίνει σε παγκόσμιο επίπεδο.

Την ίδια στιγμή, όμως, ο Ο.Η.Ε. κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα ηλεκτρονικά απόβλητα. Οτιδήποτε έχει πρίζα ή μπαταρία ανήκει στο ταχύτερα αυξανόμενο ρεύμα οικιακών αποβλήτων στον κόσμο – τροφοδοτούμενο από την αλματώδη αύξηση της κατανάλωσης, τους σύντομους πλέον κύκλους ζωής των προϊόντων και τις περιορισμένες επιλογές επισκευής τους. Τα δεδομένα των Ηνωμένων Εθνών δείχνουν ότι ο κόσμος παρήγαγε 53,6 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ηλεκτρονικών αποβλήτων το 2019 και μόνο το 17,4% αυτών ανακυκλώθηκε.

Εν τω μεταξύ, το φόρουμ Waste Electrical and Electronic Equipment (WEE), ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα τις Βρυξέλλες, εκτιμά ότι μόνο το 2022 απορρίφθηκαν περισσότερα από 5,3 δισεκατομμύρια κινητά τηλέφωνα. Χρυσός, ασήμι, χαλκός, πλατίνα και άλλα υψηλής αξίας, ανακτήσιμα υλικά, αξίας περίπου 55 δισεκατομμυρίων ευρώ, απορρίπτονται ή καίγονται χρόνο με το χρόνο, αντί να συλλέγονται για επεξεργασία και επαναχρησιμοποίηση.

Και, όπως φαίνεται, οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας αρχίζουν να το συνειδητοποιούν αυτό. Η Vodafone λάνσαρε πρόσφατα μια σειρά επισκευασμένων τηλεφώνων, προσφέροντας διετή εγγύηση. Μάλιστα, σε έρευνα που διεξήχθη για λογαριασμό της βρετανικής πολυεθνικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, διαπιστώθηκε ότι το 73% από τους 2.000 συμμετέχοντες θα σκεφτόταν να αγοράσει ένα μεταχειρισμένο τηλέφωνο για να εξοικονομήσει χρήματα.

Ωστόσο, η έρευνα ανέδειξε επίσης τις ανησυχίες των ανθρώπων σχετικά με την αγορά μεταχειρισμένης τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των προβληματισμών τους για την περιορισμένη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, τη μακροζωία της συσκευής και την ασφάλεια των δεδομένων – καθώς και την απροθυμία να χρησιμοποιηθεί η συσκευή “κάποιου άλλου”.

Φυσικά, η εταιρεία διαβεβαιώνει τους πελάτες της πως προσφέρει κινητά μόνο σε “άριστη” κατάσταση. Κάθε τηλέφωνο υποβάλλεται σε οπτικό και διαγνωστικό έλεγχο 32 σημείων για να διασφαλιστεί ότι εξαρτήματα, όπως η οθόνη, η μπαταρία και η κάμερα, είναι πλήρως λειτουργικά. Κάθε συσκευή καθαρίζεται σε βάθος, ενώ τα δεδομένα διαγράφονται με ασφάλεια.

Ομοίως έπραξε και ένας άλλος μεγάλος ψηφιακός retailer, το eBay, που προέτρεψε φέτος τους πελάτες του να αγοράσουν μεταχειρισμένα ή refurbished προϊόντα. Ουσιαστικά, η πλατφόρμα επέστρεψε στις ρίζες της, καθώς το 1995 ξεκίνησε ως μία διαδικτυακή πλατφόρμα για να μεταπωλούν οι άνθρωποι μεταχειρισμένα αντικείμενα. Στην πορεία όμως εξελίχθηκε και σήμερα η πλειονότητα των πωλήσεών του αφορά σε καινούργια προϊόντα.

Διαβάστε ακόμα: Έρευνα | Η αγορά του resale θα διπλασιαστεί μέχρι το 2026

Τη φετινή εορταστική σεζόν, λοιπόν, το eBay επανεστίασε στις second-hand πωλήσεις. Αυτό οφείλεται, εν μέρει, στην τελευταία έρευνα του ψηφιακού retailer, η οποία αποκάλυψε ότι το 52% των καταναλωτών ήταν πρόθυμο να ψωνίσει μεταχειρισμένα ή επιδιορθωμένα προϊόντα, με την εξοικονόμηση χρημάτων να αποτελεί το κύριο κίνητρο για την αλλαγή των προτιμήσεών τους στις αγορές. Οι καταναλωτές αποφασίζουν να αγοράσουν ένα προϊόν second hand για δύο λόγους: τη βιωσιμότητα και την καλύτερη τιμή. Και το eBay φαίνεται πως συνδυάζει και τα δύο.

Έτσι, φέτος, που οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί εμφανίζονται περιορισμένοι, η αγορά και η πώληση παλιών τεχνολογικών συσκευών είναι ένας τρόπος ενίσχυσης των αγορών πέρα από τη στροφή που σημειώθηκε κατά την εορταστική σεζόν. Σε συνθήκες κρίσης κόστους ζωής και κλίματος όπως αναμένονται και το 2023, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να (επανα)χρησιμοποιούνται τα προϊόντα όσο το δυνατόν περισσότερο. 

Με πληροφορίες από BBC

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.