25 Απρ 2024
READING

Το livestream shopping απογειώνεται – αλλά όχι στις Η.Π.Α.

3 MIN READ

Το livestream shopping απογειώνεται – αλλά όχι στις Η.Π.Α.

Το livestream shopping απογειώνεται – αλλά όχι στις Η.Π.Α.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι retailers στρέφονται στο “ζωντανό εμπόριο” μέσω του live video shopping, την διασταύρωση του δηλαδή του livestream και των online αγορών. Όταν, μάλιστα, μεγάλοι παίκτες λαμβάνουν γνώση μιας τάσης και επενδύουν σ’ αυτήν, είναι συνήθως επειδή αντιλαμβάνονται ότι αυτό που έχουν μπροστά τους έχει τεράστια δυναμική. 

Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που η Walmart, ο μεγαλύτερος retailer στις Η.Π.Α., έχει συνεργαστεί με πλατφόρμες όπως το TikTok, το Twitter, το YouTube και το Facebook για να φιλοξενήσει live shopping events. Ούτε ότι το Amazon εργάζεται σκληρά για τη δεύτερη προσπάθειά του στο livestreaming.

Το Livestream Shopping επιτρέπει στους πωλητές, τα εμπορικά σήματα και τις εταιρείες να αλληλεπιδρούν μέσω μιας ζωντανής ροής βίντεο με τους πελάτες τους, ενθαρρύνοντάς τους να αγοράζουν απευθείας τα προϊόντα που εμφανίζονται, χωρίς να εγκαταλείπουν τη ροή. Οι εταιρείες κερδίζουν και οι καταναλωτές αγοράζουν διασκεδάζοντας. Φαίνεται ένας εξαιρετικός συνδυασμός, που μπορεί να αλλάξει ριζικά το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Διαβάστε ακόμα: Είναι το composable commerce το μέλλον του ηλεκτρονικού εμπορίου;

Παρ’ όλα αυτά, μία πρόσφατη έκθεση της Morning Consult για την αμερικανική αγορά, διαπιστώνει ότι λιγότερο από το ένα τρίτο των ενηλίκων έχουν δει, ακούσει ή διαβάσει για ζωντανές εκδηλώσεις αγορών συνολικά. Συγκεκριμένα, μόνο το 45% των ενήλικων Gen Z-ers και το 42% των Millennials γνωρίζουν ότι υπάρχουν ζωντανές εκδηλώσεις αγορών.

Παρόλο που η έκθεση της Morning Consult παραθέτει την πρόβλεψη της McKinsey ότι οι αγορές μέσω livestream θα μπορούσαν να αποτελέσουν έως και το 20% των online πωλήσεων έως το 2026, η τελευταία της έρευνα εγείρει ερωτήματα σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση της υιοθέτησης των αγορών μέσω livestream στις Η.Π.Α.

Το 78% των ενηλίκων δεν έχουν συμμετάσχει ποτέ σε κάποιο live shopping event, κυρίως επειδή δεν αισθάνεται άνετα να πραγματοποιήσει τις αγορές του μέσω των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης και ανησυχεί για την ποιότητα των προϊόντων και την ακεραιότητα των πωλητών. Από την άλλη, το 86% των καταναλωτών που συμμετείχαν σε μια εκδήλωση αγορών μέσω livestreaming τον τελευταίο χρόνο, δήλωσε ότι ήταν ικανοποιημένο από την εμπειρία του.

Ενώ οι άνδρες ήταν ελαφρώς πιο πιθανό από τις γυναίκες να έχουν λάβει μέρος σε μια εκδήλωση livestream shopping, πολλές εταιρείες τις χρησιμοποίησαν για να λανσάρουν παραδοσιακά κατηγορίες προϊόντων που απευθύνονται προς το γυναικείο καταναλωτικό κοινό, όπως η ομορφιά και η μόδα.

Παρά τις διάφορες πλατφόρμες όπου δραστηριοποιούνται οι influencers σήμερα, τα πρώτα βήματα των beauty influencers έγιναν στο YouTube. Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση, το Facebook ήταν –μέχρι να διακόψει την λειτουργία livestream shopping- η κορυφαία πλατφόρμα για αγορές μέσω livestream στις περισσότερες γενιές, εκτός από τους καταναλωτές της Gen Z. Η νεότερη αυτή γενιά καταναλωτών στρέφεται αντ’ αυτού στο Instagram για livestream shopping events.

Διαβάστε ακόμα: To ΥouTube βασίζεται στη βιομηχανία της ομορφιάς για να απογειώσει το livestream shopping

Καθώς το Facebook εγκατέλειψε την αγορά livestream shopping, άλλες πλατφόρμες έχουν επιστρατεύσει retailers για να πειραματιστούν με τη μορφή αυτή. Τον Μάρτιο του 2022, η Walmart χρησιμοποίησε την εφαρμογή TalkShopLive για να ξεκινήσει οκτώ livestream εμπειρίες αγορών με τη συμμετοχή διασημοτήτων, όπως η Drew Barrymore και η Rachael Ray. Τον Δεκέμβριο, η αμερικανική πολυεθνική εταιρεία λιανικής πώλησης ηλεκτρονικών ειδών Best Buy ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να προσφέρει τη δυνατότητα παραλαβής στο κατάστημα για τις αγορές που πραγματοποιούνται στο TalkShopLive.

Το 2021, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Coresight Research, η κινεζική αγορά livestreaming έφτασε τα 310 δισεκατομμύρια ευρώ. Εάν το livestreaming στις Η.Π.Α. ακολουθήσει το πρότυπο της Κίνας, η αγορά της Αμερικής θα εκτοξευθεί. Μένει να δούμε, αν αυτό θα συμβεί.

Με πληροφορίες από RetailDive | Forbes

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.