24 Απρ 2024
READING

Το 2022 ήταν η καλύτερη χρονιά της Tesla – ή μήπως όχι;

4 MIN READ

Το 2022 ήταν η καλύτερη χρονιά της Tesla – ή μήπως όχι;

Το 2022 ήταν η καλύτερη χρονιά της Tesla – ή μήπως όχι;

Η Tesla ανακοίνωσε τους αριθμούς παραγωγής και παράδοσης οχημάτων για το 2022. Η εταιρεία EVs του Elon Musk πούλησε περισσότερα αυτοκίνητα από ποτέ. Οι πωλήσεις ρεκόρ άγγιξαν τα 1,3 εκατομμύρια οχήματα, αυξημένες κατά 40% σε σχέση με το σύνολο του 2021, αλλά πολύ κάτω από τον στόχο αύξησης 50% που είχε θέσει η εταιρεία στις αρχές του έτους.

Ενώ η αυτοκινητοβιομηχανία είχε ήδη προειδοποιήσει ότι θα χάσει αυτόν τον επιθετικό στόχο για το σύνολο του έτους, οι πωλήσεις του τέταρτου τριμήνου της -που έφτασαν τα 405.278 αυτοκίνητα- ήταν πολύ πιο αδύναμες από ό,τι υπολόγιζε. Αντιπροσώπευαν αύξηση μόνο 31% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα και ήταν πολύ κατώτερες από τη μέση εκτίμηση των 431.000, σύμφωνα με τους αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της εταιρείας παροχής δεδομένων, Refinitiv.

Διαβάστε ακόμα: Ποια EVs; Ήρθε η ώρα για τα ιπτάμενα αυτοκίνητα

Αλλά από την σκοπιά της Wall Street, η Tesla έχει πρόβλημα. Η εταιρεία αντιμετωπίζει αποδυναμωμένη ζήτηση στην αμερικανική επικράτεια, χάρη στον πληθωρισμό, τις αλλαγές πολιτικής που επηρεάζουν τις φορολογικές πιστώσεις για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τον αυξημένο ανταγωνισμό από ανταγωνιστές με χαμηλότερο κόστος.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, όπως είναι γνωστό, ο διευθύνων σύμβουλός της εταιρείας έχει εμπλακεί σε μια δημόσια και ακατάστατη εξαγορά του Twitter, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να εγκαταστήσει προσωρινά μηχανικούς της Tesla στα κεντρικά γραφεία της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης στο Σαν Φρανσίσκο.

Ως αποτέλεσμα, οι μετοχές της Tesla είχαν τη χειρότερη χρονιά όλων των εποχών. Το 2020 οι μετοχές της εταιρείας κατέγραψαν αύξηση 743% και επιπλέον 50% το 2021. Το 2022 η μετοχή έπεσε πάνω από 65%. Παρ’ όλα αυτά ο Elon Musk, ο οποίος έχασε την ιδιότητά του ως ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου τον Δεκέμβριο, ισχυρίζεται ότι δεν βλέπει λόγο για πανικό. “Τα μακροπρόθεσμα θεμελιώδη μεγέθη είναι εξαιρετικά ισχυρά. Η βραχυπρόθεσμη τρέλα της αγοράς είναι απρόβλεπτη”, έγραψε στο Twitter, απαντώντας σε έναν λογαριασμό θαυμαστών της Tesla.

Ωστόσο, ο Musk προσπάθησε να αποσπάσει όσο το δυνατόν περισσότερες πωλήσεις ακόμη και τις τελευταίες ημέρες του 2022. Σε ένα εσωτερικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έστειλε στους υπαλλήλους την περασμένη εβδομάδα, τους παρακάλεσε να προσφερθούν εθελοντικά να βοηθήσουν στην παράδοση των οχημάτων στους πελάτες, αν ήταν δυνατόν πριν από τα μεσάνυχτα της 31ης Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το CNBC.

Τον Δεκέμβριο, αρκετοί αναλυτές εξέφρασαν την ανησυχία τους για την αποδυνάμωση της ζήτησης για τα ηλεκτρικά οχήματα της Tesla, τα οποία είναι σχετικά ακριβά σε σύγκριση με έναν αυξανόμενο αριθμό υβριδικών και πλήρως ηλεκτρικών προϊόντων από τους ανταγωνιστές, καθώς ο ανταγωνισμός στον τομέα της ηλεκτροκίνησης έχει αυξηθεί. Μόνο η Κίνα διαθέτει μία αξιόλογη τοπική παραγωγή αυτοκινήτων, στην οποία κυριαρχεί ο κινεζικός γίγαντας EV BYD. Ενώ παράλληλα αυξάνεται και αριθμός των εταιρειών στον υπόλοιπο κόσμο που κατασκευάζει πλέον σειρές αυτοκινήτων που βασίζονται στην ηλεκτροκίνηση.

Στα πρώτα χρόνια της Tesla, τα μοντέλα της ήταν τα μόνα ηλεκτρικά οχήματα που κυκλοφορούσαν στο δρόμο. Τώρα, οι οδηγοί των Η.Π.Α. μπορούν να διαλέξουν ανάμεσα σε περισσότερα από 50 μοντέλα, συμπεριλαμβανομένων των pickup φορτηγών, τα οποία η Tesla δεν προσφέρει ακόμη. Και είναι λογικό, αφού οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν μπει για τα καλά στο παιχνίδι της ηλεκτροκίνησης.

Διαβάστε ακόμα: Πώς η Formula E θα διαμορφώσει το πρώτο EV της Maserati

Η BMW ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα επενδύσει 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια στις δραστηριότητές της στις Η.Π.Α. για την ενίσχυση της κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων και μπαταριών. Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία έχει θέσει ως στόχο μέχρι το τέλος της δεκαετίας, το 50% των πωλήσεών της να προέρχεται από τα ηλεκτρικά οχήματα, ενώ μέχρι το 2025 να κυκλοφορούν στους δρόμους περίπου 2 εκατομμύρια ηλεκτρικές BMW.

Η Škoda επίσης εισέρχεται δυναμικά στον χώρο της ηλεκτροκίνησης, ενώ και η Toyota εξετάζει το ενδεχόμενο επανεκκίνησης της στρατηγικής της για την ηλεκτροκίνηση. Ακόμα και η Maserati αναπτύσσει ένα ηλεκτρικό αγωνιστικό αυτοκίνητο, με προοπτική να ενσωματώσει τις τεχνολογικές εξελίξεις στα επιβατικά EVs της.

Το παραμύθι του success story της Tesla που άρχισε να αναπτύσσεται τον Ιούλιο του 2003, φαίνεται πως αποκτά ολοένα και περισσότερες “ρωγμές”. Η εταιρεία θα χρειαστεί να αναπροσαρμόσει προς τα κάτω τις τιμές διάθεσης των μοντέλων της ιδιαίτερα στην κινεζική αγορά, η οποία παραμένει το κλειδί για την ανάπτυξή της. Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν κύκλοι της Wall Street “η παραμυθένια βόλτα με την κολοκύθα της Σταχτοπούτας τελείωσε για την Tesla”. Καλό θα ήταν, λοιπόν, ο Elon Musk να μην επαναπαύεται.


Με πληροφορίες από Fast Company | CNBC

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.