22 Δεκ 2024
READING

Γιατί η Patagonia έκλεισε τα καταστήματά της τις γιορτές

3 MIN READ

Γιατί η Patagonia έκλεισε τα καταστήματά της τις γιορτές

Γιατί η Patagonia έκλεισε τα καταστήματά της τις γιορτές

Μια εβδομάδα ρεπό στο τέλος του έτους είναι κάτι ανήκουστο στο λιανικό εμπόριο. Κι όμως, η Patagonia φέτος, ακολουθώντας την περσινή επιτυχημένη της πρακτική, έκλεισε τα καταστήματά της στις Η.Π.Α. και τον Καναδά, καθώς και τις κεντρικές αποθήκες της, από τις 25 Δεκεμβρίου έως την 1η Ιανουαρίου, δίνοντας στο προσωπικό της άδεια – και μάλιστα, μετ’ αποδοχών.

Το brand ενδημάτων και εξοπλισμού για εξωτερικούς χώρους είναι γνωστή για τις προσπάθειές της να τηρεί τις αξίες της ως εταιρεία, της προστασίας του πλανήτη και του σεβασμού για τους ανθρώπους – μαζί και των δικών της ανθρώπων, δηλαδή των εργαζομένων της. Έτσι, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, τους παρείχε την δυνατότητα να ξεκουραστούν και να περάσουν τις ημέρες των εορτών με τις οικογένειές τους.

Διαβάστε ακόμα: Μπορεί η Patagonia να αποτελέσει παράδειγμα;

Όπως είναι φυσικό, η απόφαση να επαναληφθεί το “διάλειμμα” στο τέλος του έτους προκάλεσε ευρεία επιδοκιμασία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι περισσότερες αναρτήσεις προτρέπουν και άλλα κορυφαία brands, να ακολουθήσουν το πρωτότυπο παράδειγμα της Patagonia.

Με έξι μόλις λέξεις, η εταιρεία εξήγησε τον λόγο που προχώρησε στο κλείσιμο των καταστημάτων της. “We believe in quality of life”. Αυτό έγραφαν οι βιτρίνες των καταστημάτων της για το διάστημα που ήταν κλειστά. Η Patagonia πιστεύει ότι πρέπει να προσφέρει στους υπαλλήλους της ποιότητα ζωής. Ως αποτέλεσμα, είναι πρόθυμη να θυσιάσει μια εβδομάδα πωλήσεων κατά τη διάρκεια μιας από τις πιο πολυσύχναστες περιόδους λιανικών αγορών του έτους. Οι εργαζόμενοι στο retail εργάζονται σκληρά όλο το χρόνο, αλλά πιο σκληρά την περίοδο των Χριστουγέννων.

Ο διαφορετικός τρόπος σκέψης βρίσκεται στο dna της Patagonia. Έγινε πρωτοσέλιδο τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, όταν ο ιδρυτής της, Yvon Chouinard, και η οικογένειά του αποφάσισαν να μεταβιβάσουν την ιδιοκτησία της εταιρείας -η οποία αποτιμάται σε περίπου 33 δισεκατομμύρια δολάρια- σε έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που θα επικεντρωθεί στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και στην προστασία της μη ανεπτυγμένης γης σε όλο τον κόσμο.

Το σύνολο κερδών της Patagonia διατίθεται πλέον στη νέα μη κερδοσκοπική εταιρεία Holdfast Collective – στην οποία ανήκει το σύνολο των μετοχών χωρίς δικαίωμα ψήφου της εταιρείας. Η κίνηση αυτή καθιστά σαφές ότι είναι δυνατόν μία επιχείρηση να είναι επιτυχημένη, ενώ παράλληλα ενεργεί για το καλό της ανθρωπότητας και του πλανήτη.

Η εταιρεία ήταν επίσης ένας από τους πρώτους retailers που μεταπωλούσε τα δικά της μεταχειρισμένα προϊόντα. Αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι συνηθισμένη στο σημερινό περιβάλλον λιανικής πώλησης, αλλά τότε ήταν άκρως πρωτοποριακή. Ήταν το 2005, όταν η Patagonia ξεκίνησε το πρόγραμμα ανακύκλωσης Common Threads, με τον εκπληκτικό σκοπό να μειωθεί ο αριθμός των προϊόντων που αγόραζαν οι πελάτες από την ίδια την εταιρεία. Παρείχε επίσης στους πελάτες της τη δυνατότητα να επισκευάζουν οι ίδιοι τα ρούχα τους, δίνοντάς τους συμβουλές για την επισκευή, αλλά και επιτρέποντάς τους να στέλνουν τα προϊόντα πίσω στις εγκαταστάσεις της.

Διαβάστε ακόμα: Το συναίσθημα και ο σκοπός έκαναν την Patagonia αγαπημένη μάρκα

Η Patagonia επένδυσε όλη την λειτουργία της σε εκδηλώσεις, διαδικτυακό περιεχόμενο, ντοκιμαντέρ και κυρίως δράσεις για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος. Κάποια στιγμή, η μάρκα χρησιμοποίησε ακόμη και την αρχική της σελίδα για να πει “Μην αγοράζετε αυτό το μπουφάν”, ως έναν τρόπο να εκπαιδεύσει τους ανθρώπους σχετικά με τον καταστροφικό αντίκτυπο του καταναλωτισμού.

Μερικές φορές το να κάνει κάποιος το σωστό, είναι κάτι που κοστίζει, αλλά αυτό δεν αλλάζει ότι είναι το σωστό. Για την Patagonia, το σωστό είναι να βοηθάει τους πελάτες και τους υπαλλήλους της να βρουν ποιότητα ζωής. Αυτό δεν είναι κάτι που απλώς λέει, είναι κάτι που πραγματικά πιστεύει και πράττει.

Με πληροφορίες από RetailDive | Inc.

Photo: Patagonia

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.