Όταν η πανδημία οδήγησε πολλούς εργαζόμενους στην εξ αποστάσεως εργασία, οι άνθρωποι άρχισαν να αναρωτιούνται αν αυτή θα ήταν μια από τις λύσεις για έναν καθαρότερο και πιο πράσινο κόσμο. Η κοινή λογική υποστηρίζει ότι ελλείψει μετακίνησης, οι εργαζόμενοι που μπορούν να εργάζονται από το σπίτι έχουν μικρότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο από τους συναδέλφους τους που εργάζονται στο γραφείο. Το ότι είναι κοινή λογική όμως, δεν σημαίνει ότι ισχύει απαραίτητα.
Οι εταιρείες που αποφάσισαν να παραμείνουν απομακρυσμένες διαπίστωσαν ότι, ενώ δεν απαιτούν από τους υπαλλήλους να μετακινούνται καθημερινά, τους ζητούν να βρίσκονται όλοι μαζί μερικές φορές το χρόνο σε εκτός έδρας συναντήσεις – οι οποίες συνήθως απαιτούν πτήση, δεδομένου ότι οι εργαζόμενοι είναι διασκορπισμένοι σε όλο τον κόσμο.
Διαβάστε ακόμα: Η βιωσιμότητα οδηγεί το μέλλον των επιχειρήσεων
Μια ανάλυση του βρετανικού Guardian διαπίστωσε ότι οι εκπομπές CO2 από μια πτήση, μπορούν να ισοδυναμούν με τις ετήσιες εκπομπές ενός μέσου εργαζόμενου που μετακινείται καθημερινά από και προς το χώρο εργασίας του. Επομένως, η εργασία από το σπίτι δεν είναι απόλυτα καλύτερη για το περιβάλλον, παρόλο που μειώνονται οι μετακινήσεις. Βέβαια, μεγάλο μέρος αυτού εξαρτάται από τη φύση των συγκεκριμένων μετακινήσεων.
Για παράδειγμα, εάν κάποιος εργαζόμενος είναι ψηφιακός νομάς και πετάει από χώρα σε χώρα ή νοικιάζει ένα βανάκι που “καταβροχθίζει” βενζίνη και διανύει καθημερινά 400 χιλιόμετρα, σίγουρα δεν είναι πιο “πράσινος” από όσο θα ήταν αν έμενε στο σπίτι. Ίσως αυτό να είναι ένα ακραίο παράδειγμα. Αλλά ακόμα και αν κάποιος δεν είναι ψηφιακός νομάς, υπάρχουν και άλλα ερωτήματα, όπως για παράδειγμα ποιο ποσοστό των εργαζομένων τροφοδοτεί τα σπίτια του με καθαρή ενέργεια.
Γίνεται να μην υπάρχουν περιβαλλοντικά οφέλη; Φυσικά και υπάρχουν. Έρευνα του ισπανικού ινστιτούτου, Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals, διαπίστωσε ότι η εργασία από το σπίτι για τέσσερις ημέρες την εβδομάδα, θα μείωνε την ποσότητα του διοξειδίου του αζώτου -που είναι ο κύριος ρύπος που παράγεται από την κυκλοφορία των οχημάτων- κατά περίπου 10%.
Μια παρόμοια αισιόδοξη εικόνα αποτυπώνεται σε μια πρόσφατη μελέτη των αναλυτών του κλάδου των επικοινωνιών Assembly και του τεχνολογικού κολοσσού Huawei. Η μελέτη επισημαίνει ότι η πρόσβαση σε ταχύτερες και πιο αξιόπιστες ευρυζωνικές συνδέσεις θα μπορούσε να μειώσει κατά 2% την ετήσια απόσταση μετακίνησης στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Και παρά το γεγονός ότι η κατανάλωση ψηφιακών πόρων, όπως οι τηλεδιασκέψεις, δαπανά σημαντική ποσότητα ενέργειας στα κέντρα δεδομένων, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο καθαρός αντίκτυπος εξακολουθεί να είναι θετικός. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του δημοφιλούς Zoom, οι κλήσεις του οποίου εκπέμπουν μόλις το 0,6% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που παράγονται σε μια τυπική μετακίνηση.
Και πάλι όμως η εικόνα δεν είναι ξεκάθαρη. Σε αυτό καταλήγει και η έρευνα του Κέντρου Έρευνας για τις Λύσεις Ενεργειακής Ζήτησης του Πανεπιστημίου του Sussex. Διαπιστώνει πράγματι ότι για πολλούς από εμάς, η εργασία στο σπίτι μπορεί να είναι σημαντικά πιο “πράσινη” από τη συνήθη μετακίνησή μας στο γραφείο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα μειώνει τις προσωπικές μας εκπομπές έως και 80%.
Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει για όλους μας, και μάλιστα, για ορισμένους από εμάς, η εργασία από το σπίτι μπορεί στην πραγματικότητα να αυξήσει τη χρήση ενέργειας. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι ορισμένοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη νέα τους ευελιξία για να αυξήσουν τις μετακινήσεις τους για αναψυχή και άλλους σκοπούς, ενώ παράλληλα χρησιμοποιούν περισσότερη ενέργεια στο σπίτι.
Το καλό είναι ότι οι εταιρείες και οι οργανισμοί δείχνουν ενδιαφέρον, αποδεικνύοντας ότι το κίνημα της βιωσιμότητας έχει ξεπεράσει προ πολλού την έννοια ενός ακόμη trend. Ο επείγον χαρακτήρας της κλιματικής κρίσης επιτάσσει τη ριζική αλλαγή της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς η απαίτηση για φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές γίνεται όλο και πιο έντονη.
Διαβάστε ακόμα: Το Amazon εστιάζει στη βιωσιμότητα της συσκευασίας
Οι εταιρείες απευθύνονται όλο και περισσότερο σε συμβούλους βιωσιμότητας για συμβουλές. Η Deloitte, για παράδειγμα, έχει βοηθήσει τους πελάτες της να ενσωματώσουν στρατηγικές δράσης για το κλίμα στις δραστηριότητές τους και να μετριάσουν τους κινδύνους που συνεπάγεται η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη για πάνω από 20 χρόνια.
Η ανάγκη για βιωσιμότητα αναδιαμορφώνει ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία, αλλάζοντας ριζικά τον τρόπο με τον οποίο κατασκευάζονται, μεταφέρονται, αποθηκεύονται και χρηματοδοτούνται τα προϊόντα. Οι εταιρείες αντιμετωπίζουν προκλήσεις, αλλά και μια άνευ προηγουμένου επιχειρηματική ευκαιρία. Το ερώτημα όμως είναι εάν θα την αντιληφθούν εγκαίρως και εάν θα μπορέσουν να την αδράξουν.
Με πληροφορίες από Worklife | Forbes
Photo: Unsplash
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.