Το visual podcasting είναι το next big thing

Retro microphone with an 'On the Air' illuminated sign on a desk, vignetted background.

Με την έλευση του 2023 μια νέα σελίδα γυρνάει στο podcasting. Μαζί με έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό δημιουργών, η ακροαματικότητα αυξάνεται και κάθε πλατφόρμα πολυμέσων θέλει να μπει στο νέο παιχνίδι. Μόνο τους τελευταίους μήνες, το YouTube κυκλοφόρησε μια αρχική σελίδα podcast και το TikTok λάνσαρε τη δική του εφαρμογή podcast. Τι γνωρίζουν αυτές οι επιχειρήσεις που δεν γνωρίζουν οι άλλες και πώς οι διαφημιστές αξιοποιούν αυτή τη δυναμική;

Με τον όρο “podcast” εννοούμε μια σειρά εκπομπών οποιουδήποτε περιεχομένου, που ηχογραφούνται και αναρτώνται στο διαδίκτυο, ώστε να μπορεί να τα ακούσει οποιοσδήποτε, οποτεδήποτε και οπουδήποτε. Το δηλώνει εξάλλου και το όνομά του, Personal On Demand Broadcast. Τα πρώτα podcasts εμφανίστηκαν πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες -ήταν η λέξη της χρονιάς το 2005, σύμφωνα με το Oxford Dictionary- και παράλληλα με την ανάπτυξη της τεχνολογίας του internet, εξελίχθηκαν σε ένα δημοφιλές μέσο.

Αποτέλεσαν ένα εξαιρετικό πεδίο πειραματισμού για τους marketers που είδαν ότι μπορούν να αποτελέσουν ένα νέο διαφημιστικό κανάλι σε ώριμες αγορές, όπως η αμερικανική. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της εταιρείας Edison Research, οι Αμερικανοί είναι εξοικειωμένοι με τα podcast σε ποσοστό 75% και μάλιστα ένα 24% είναι συστηματικοί ακροατές σε εβδομαδιαία βάση. Ποσοστά που μεταφράζονται σε 68 εκατομμύρια χρήστες κάθε εβδομάδα. Οι marketers και οι επιχειρήσεις αντιλήφθηκαν ότι υπήρχε ένα κοινό, πρόθυμο να ακούσει προσεκτικά τα μηνύματα που μεταφέρονται μέσα από τα podcast και αποφάσισαν να τα αξιοποιήσουν. Συνεργάστηκαν με γνωστούς podcaster προκειμένου να τοποθετήσουν το διαφημιστικό μήνυμά τους στην αρχή των εκμπομπών (preroll), στη μέση (midroll) ή στο τέλος (postroll) σε ηχητικά μηνύματα διάρκειας από 15” για την αρχή και το τέλος μέχρι 60” για τη μέση των podcast.

Διαβάστε ακόμα: Tα podcasts εμπνέουν τηλεοπτικές σειρές και εξελίσσονται

Και ενώ το podcasting έχει τις ρίζες του στον ήχο, οι hosts βλέπουν πλέον τη βάση των θαυμαστών τους να αυξάνεται μέσω πλατφορμών βίντεο. Έρευνα από ένα καναδικό δίκτυο podcasting Cumulus διαπίστωσε ότι το 57% των ερωτηθέντων με ακροατές προτιμούν τα βίντεο podcast παρά μόνο τα ηχητικά, κάτι που μεταφράζεται σε αύξηση 43% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Από εκείνους τους ερωτηθέντες που θεωρήθηκαν “νεοεισερχόμενοι” (μόλις άρχισαν να ακούν podcast τον τελευταίο χρόνο), το 64% τόνισε ότι προτιμούσε να παρακολουθεί podcast αντί να τα ακούει. Ενώ το 48% των “πρωτοπόρων ακροατών podcasts” (όσοι ακούν podcast για περισσότερα από τέσσερα χρόνια) δήλωσαν την προτίμησή τους στον ήχο. Και το 54% των “έμπειρων ακροατών” (όσοι ακούν τουλάχιστον 6 ώρες podcast την εβδομάδα) συμφώνησαν.

Όλο και περισσότεροι δημιουργοί επενδύουν σε περιεχόμενο βίντεο -τόσο μακράς όσο και σύντομης μορφής- ώστε να μπορούν να αξιοποιήσουν τα κλιπ και να επιτύχουν περαιτέρω αφοσίωση στις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων. Δεν πρόκειται για μια αλλαγή στις υπάρχουσες συνήθειες των ακροατών -εξάλλου το visual podcasting ως ιδέα υπάρχει για χρόνια και έχει όντως αποτελέσει το πεδίο όπου γεννήθηκαν μερικά από τα πιο δημοφιλή αμερικανικά show- αλλά για μια νέα εποχή των καταναλωτών που δεν είναι άλλοι από νεότερους σε ηλικία ακροατές οι οποίοι έλκονται κατά κύριο λόγο από τα οπτικά μέσα. Αυτό το νεοεισερχόμενο κοινό άρχισε να παρακολουθεί podcast μόλις τον περασμένο χρόνο κυρίως μέσα από εφαρμογές που ήδη γνωρίζουν και αγαπούν.

Αυτή η νέα ομάδα ακροατών αποτελεί ένα αναξιοποίητο κοινό για τους διαφημιστές και η είσοδος του οπτικού στοιχείου έρχεται να αλλάξει με τη σειρά του ό,τι ίσχυε μέχρι πρότινος στον τομέα αυτό. Το podcast συχνά σημαίνει ότι τα brands πρέπει να βασίζονται σε αυτά που ακούει και ανακαλεί ο ακροατής για να πουν την ιστορία τους. Το visual podcasting, ωστόσο, είναι ένα εντελώς νέο παιχνίδι. Επιτρέπει στους διαφημιστές να ενσωματώσουν το λογότυπο, τον κωδικό προσφοράς ή το προϊόν των πελατών τους με μοναδικούς τρόπους και μπορεί να δημιουργήσει μια διαρκή παρουσία καθόλη την διάρκεια της εκπομπής, μετασχηματίζοντας το podcasting συνολικά.

Στον κόσμο των οπτικών ενσωματώσεων, οι ακροατές όχι μόνο ακούν για ένα νέο προϊόν ή μια υπηρεσία που αγαπά ο εκάστοτε host, αλλά τον βλέπουν να το δοκιμάζει και να το απολαμβάνει – και, ως εκ τούτου, η διαφήμιση podcast είναι ένα νέο είδος influencer marketing. Αυτή η μετατόπιση πάλι προς το influencing δεν προκαλεί έκπληξη. Η ανταλλαγή προσωπικών εμπειριών με προϊόντα διαφημιζόμενων είναι πολύ συνηθισμένη στην αγορά σήμερα. Αυτό οφείλεται στην ισχυρή σύνδεση μεταξύ του ακροατή και του host. Όχι μόνο η πλειονότητα των θαυμαστών εμπιστεύεται αυτό που του μεταφέρει, αλλά αυτές οι διαφημίσεις μπορούν να μετατρέψουν με επιτυχία έναν θαυμαστή σε καταναλωτή. Αυτό πιστοποιεί και η μελέτη της πλατφόρμας Voices, όπου πάνω από το 75% των ερωτηθέντων ισχυρίστηκαν ότι είτε αγόρασαν το προϊόν για το οποίο άκουγαν σε ένα κλασικό podcast είτε σκέφτονται να το αγοράσουν. Η προσθήκη οπτικών στοιχείων, απλώς θα αυξήσει το συγκεκριμένο ποσοστό.

Δεν είναι τυχαίο ότι το 57% των ερωτηθέντων της Voices ανέφερε το YouTube ως την προτιμώμενη εφαρμογή ακρόασης podcast. Η κίνηση του TikTok να εγκαινιάσει μια υπηρεσία visual podcasting ακολουθώντας άλλα δημοφιλή μέσα κοινωνικής δικτύωσης και υπηρεσίες περιεχομένου, όπως το YouTube, το Twitter και το Facebook (ακόμα και αν η προσπάθεια του Facebook ήταν βραχύβια), ήταν αυτή που οδήγησε στη στροφή στα οπτικά στοιχεία. Μετά την κυκλοφορία του Snapchat, το Facebook και το Instagram εφάρμοσαν με επιτυχία παρόμοιες προσωρινές λειτουργίες βίντεο. Το Twitter και το LinkedIn προσπάθησαν επίσης, αλλά ήταν λιγότερο επιτυχημένα.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί τα brands επενδύουν στα podcasts

Όποια και αν είναι η πορεία των social media στο visual podcasting, ο ήχος δεν θα σταματήσει ποτέ. Έχει τη δική του δύναμη, αφού παραμένει βαθιά οικείος και ακολουθεί το κοινό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, όπου κι αν βρίσκεται. Υπάρχει λόγος που ο χώρος του podcast προσελκύει αστέρια από την τηλεόραση και τον κινηματογράφο καθώς και κορυφαίους δημοσιογράφους. Σύμφωνα με μια κοινή μελέτη των SXM Media, GroupM και Edison Research, το 65% των ακροατών podcast ισχυρίζονται ότι τα podcast αντικαθιστούν τον χρόνο με την τηλεόραση και το 40% λένε ότι αντικαθιστούν τον χρόνο με βίντεο κατ’ απαίτηση. Το μέσο επιτρέπει στους δημιουργούς να εμβαθύνουν σε θέματα και να πουν ανείπωτες ιστορίες, παρέχοντας ελευθερία και ευκαιρία να συνδεθούν με το κοινό. Είναι μια κίνηση που εκλαμβάνεται από το 54% των ακροατών ως μια επέκταση άλλων αγαπημένων μέσων. Τα podcast επιτρέπουν στο κοινό να λάβει τις αγαπημένες του εκπομπές σε μέρη όπου δεν μπορεί να φτάσει το βίντεο – σε μια βόλτα, στο αυτοκίνητο, στο γραφείο, το κατάστημα ή το εστιατόριο.

Ο καλύτερος τρόπος για τους marketers να επωφεληθούν από αυτήν την αλλαγή που πραγματοποιείται στο podcasting είναι να “συναντήσουν” τον ακροατή όπου κι αν αυτός θέλει να βρίσκεται, από τον ήχο έως το βίντεο. Όταν συνεργάζονται με podcasters, πρέπει να γνωρίζουν το ψηφιακό τους αποτύπωμα και όλες τις πλατφόρμες όπου αλληλεπιδρούν με τη βάση θαυμαστών τους, ώστε να παραμετροποιήσουν τις ενσωματώσεις από εφαρμογή σε εφαρμογή, με βάση την εμπειρία περιεχομένου. Σε κάθε περίπτωση όμως, το παιχνίδι βρίσκεται στα χέρια των hosts: γνωρίζουν το κοινό τους και τι έχει απήχηση σ’ αυτό, κι αυτό δεν είναι άλλο από το αυθεντικό περιεχόμενο που του προσφέρουν.

 

Με πληροφορίες από AdWeek

Photo: Unsplash