24 Νοέ 2024
READING

Το μέλλον της εργασίας δεν είναι ομοιόμορφα κατανεμημένο

5 MIN READ

Το μέλλον της εργασίας δεν είναι ομοιόμορφα κατανεμημένο

Το μέλλον της εργασίας δεν είναι ομοιόμορφα κατανεμημένο

Η ψηφιακή επανάσταση, που επιταχύνεται από τις συνέπειες της πανδημίας, παρουσιάζει προκλήσεις και ευκαιρίες. Χωρίς την τεχνολογία, τα μοντέλα της εξ αποστάσεως και της υβριδικής εργασίας θα έμοιαζαν με σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Κι όμως, σήμερα τα εφαρμόζουν χιλιάδες εταιρείες στον κόσμο.

Σχεδόν δύο χρόνια μετά την πρώτη τους εφαρμογή, εργαζόμενοι και εργοδότες ακόμα μαθαίνουν να ζουν με τα νέα αυτά μοντέλα. Μάλιστα, οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να είναι διχασμένοι σχετικά με το αν είναι καλύτερα ή όχι από τις πρότερες μορφές εργασίας. Οι νέες μορφές εργασίας σε πολλές περιπτώσεις “χώρισαν” τους εργοδότες και τους εργαζομένους και προκάλεσαν εντάσεις μεταξύ των απομακρυσμένων υπαλλήλων και όσων επέστρεψαν στο φυσικό χώρο εργασίας.

Εν τω μεταξύ, πολλοί εργαζόμενοι δουλεύουν περισσότερες ώρες τώρα, από όσες όταν ήταν στο γραφείο, ενώ η μοναξιά φαίνεται να έχει ανησυχητικές παρενέργειες στην ψυχική τους υγεία. Επιπλέον, ο αριθμός των συσκέψεων έχει εκτοξευθεί, και συχνά οι άνθρωποι συγχέουν το να είναι απασχολημένοι με το να είναι παραγωγικοί.

Διαβάστε ακόμα: Όλο και περισσότεροι άνδρες μένουν εκτός εργασίας για να φροντίζουν τα παιδιά τους

Όλα αυτά, φυσικά, αφορούν τους κλάδους στους οποίους η εργασία από το σπίτι είναι εφικτή. Σίγουρα, είναι πολύ θετικό για όσους εργάζονται σε θέσεις εργασίας γραφείου να χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να βελτιώσουν την ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής. Τι γίνεται, όμως, με εκείνους που εργάζονται “χωρίς γραφείο” και πρέπει να είναι φυσικά παρόντες για να κάνουν τη δουλειά τους;

Περίπου το ένα πέμπτο του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού εκτελεί τη δουλειά του πίσω από ένα γραφείο – ή αλλιώς με έναν υπολογιστή. Ως εκ τούτου, τα υπόλοιπα 2,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι εργάζονται χωρίς γραφείο, δηλαδή έχουν ρόλους που περιλαμβάνουν άμεση αλληλεπίδραση με ανθρώπους, μηχανές και υποδομές. Τα άτομα που εργάζονται στη γεωργία, τη μεταποίηση, το λιανικό εμπόριο, την υγειονομική περίθαλψη, τη φιλοξενία και τα ταξίδια, την εκπαίδευση, τις κατασκευές, τις μεταφορές και τα logistics, δεν έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται εξ αποστάσεως.

Οι εργαζόμενοι αυτοί, μάλιστα, αποτελούν το 80% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικό, σύμφωνα με την εταιρεία επενδύσεων, Emergence Capital. Είναι ξεκάθαρο πως το μέλλον (και το παρόν) της εργασίας δεν είναι ομοιόμορφα κατανεμημένο. Και με μια παγκόσμια ύφεση να διαφαίνεται, η εδραίωση ενός τρόπου εργασίας που να λειτουργεί πραγματικά για όλους, φαντάζει ακόμα πιο δύσκολη.

Δεν αποτελεί έκπληξη, λοιπόν, το γεγονός ότι μια έρευνα της Boston Consulting Group, που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο, διαπίστωσε ότι πάνω από το ένα τρίτο αυτής της ομάδας εργαζόμενων, σε επτά χώρες – Η.Π.Α., Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστραλία, Γαλλία, Γερμανία, Ινδία και Ιαπωνία – σκέφτονται να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους μέσα στους επόμενους έξι μήνες. Ο κυριότερος λόγος, με ποσοστό 50%, είναι η έλλειψη ευελιξίας και ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Αποκαλυπτική είναι αντίστοιχη έρευνα του LinkedIn, σύμφωνα με την οποία η Gen Z είναι πιο πιθανό να έχει εγκαταλείψει μια θέση εργασίας λόγω έλλειψης πολιτικής ευέλικτης εργασίας (72%), σε σύγκριση με το 69% των Millennials, το 53% της Gen X και το 59% των Baby Boomers. Η επιθυμία για ευελιξία δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι νέοι εργαζόμενοι θέλουν να είναι συνεχώς απομακρυσμένοι. Για παράδειγμα, από τους 4.000 εργαζόμενους Gen Z-ers που ξεκίνησαν την καριέρα τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις Η.Π.Α., τη Γαλλία και τη Γερμανία, το 70% επιζητούσε την πρόσβαση σε γραφείο. Και είναι λογικό, καθώς οι απομακρυσμένοι εργαζόμενοι συχνά νιώθουν λιγότερο συνδεδεμένοι με τους συναδέλφους τους.

Εν τω μεταξύ, η Gallup υπολόγισε ότι το 60% των εργαζομένων παγκοσμίως εμφανίζονται συναισθηματικά αποστασιοποιημένοι και το 19% δυστυχισμένοι. Πολλοί πιστεύουν ότι η τεχνολογία είναι αυτό που θα διορθώσει αυτό το ζήτημα. Η τεχνολογία διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη δημιουργία σύνδεσης όπου, όποτε και όπως και αν εργάζονται οι άνθρωποι – και η επικοινωνία είναι ζωτικής σημασίας για να διατηρούνται όλοι δεσμευμένοι και ενημερωμένοι.

Η έκθεση “State of the Workforce 2022” της Gallup, η οποία ανέλυσε δεδομένα από 160 χώρες και περιοχές, έδειξε ότι το 2021 οι εργαζόμενοι ήταν πιο αγχωμένοι από ποτέ. Περίπου το 44% των ερωτηθέντων βίωσαν πολύ καθημερινό άγχος την προηγούμενη ημέρα – κατά το προπανδημικό 2019 το ποσοστό αυτό ήταν 38%. Το άγχος οδηγεί σε επαγγελματική εξουθένωση και το να υπάρχουν burnt-out εργαζόμενοι, σε οποιοδήποτε επίπεδο του οργανισμού, είναι επικίνδυνο.

Είναι καιρός να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο χειρίζονταν πολλές εταιρείες μέχρι σήμερα την επαγγελματική εξουθένωση. Να απομακρυνθούν από τις αντιδραστικές συμπεριφορές και να προχωρήσουν προς ένα μοντέλο όπου η κάθε επιχείρηση θα μπορεί να διαμορφώνει την κουλτούρα, τις διαδικασίες και τις πολιτικές της με γνώμονα την ευημερία του εργαζομένου. Η αυθεντική αναγνώριση είναι ένα ισχυρό εργαλείο όχι μόνο για την αντιμετώπιση αλλά και για την πρόληψη burnout.

Διαβάστε ακόμα: Τι ψάχνουν οι υπεύθυνοι προσλήψεων το 2023

Ακόμα κι εδώ, η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει. Μεγάλο μέρος της τεχνολογίας που βγαίνει τώρα στο προσκήνιο, επικεντρώνεται στην επικοινωνία μεταξύ των διευθυντών ή προϊσταμένων και του προσωπικού. Μάλιστα, έχουν σχεδιαστεί και προγράμματα λογισμικού που “ανοίγουν” γραμμές συνομιλίας και αξιοποιούν την συμπεριφορική επιστήμη για να βοηθήσουν στην προώθηση ειλικρινών και παραγωγικών συζητήσεων μεταξύ των συναδέλφων. Υπάρχουν, πλέον, εφαρμογές που μπορούν να αναλύσουν τα συναισθήματα των εργαζομένων και να συμβάλλουν στην πρόληψη και στη βελτίωση της ψυχικής υγείας τους.

Οι επιτυχημένες επιχειρήσεις σήμερα είναι αυτές που βάζουν τον εργαζόμενο σε προτεραιότητα – όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη. Είναι αποδεδειγμένο πλέον ότι όταν η ανθρωποκεντρική κουλτούρα ευδοκιμεί σε μια εταιρία, αυξάνεται η ευχαρίστηση και η ικανοποίηση των εργαζομένων, η απόδοσή τους και κατά συνέπεια η κερδοφορία της επιχείρησης ταχύτερα από ποτέ. Γιατί οι άνθρωποι αποτελούν το μεγαλύτερο κεφάλαιο στο οποίο μπορεί να επενδύσει μια επιχείρηση σήμερα.

Με πληροφορίες από Worklife

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.