19 Απρ 2024
READING

Πώς μια πίτα οδήγησε τo Amazon να “κατακτήσει” τα Χριστούγεννα

4 MIN READ

Πώς μια πίτα οδήγησε τo Amazon να “κατακτήσει” τα Χριστούγεννα

Πώς μια πίτα οδήγησε τo Amazon να “κατακτήσει” τα Χριστούγεννα

Εδώ και χρόνια, ο κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου έχει βάλει το δάχτυλό του σε κάθε “βάζο με μέλι” που μπορούσε. Από τα αιολικά του πάρκα, μέχρι και την αεροπορική του εταιρεία, το Amazon έχει παρουσία παντού. Φέτος τα Χριστούγεννα, ο κορυφαίος retailer κυριάρχησε ανέλπιστα στην αγορά των γλυκών, αναδεικνύοντας σε κορυφαίο του προϊόν την mince pie, μία γλυκιά πίτα αγγλικής προέλευσης, που σερβίρεται παραδοσιακά κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. 

Καθόλη την εορταστική σεζόν οι Βρετανοί πελάτες του Amazon μπορούσαν προς 2,30 ευρώ, να παραλάβουν ένα πακέτο με έξι μικρές mince pies από την προϊοντική γκάμα του retailer στην πόρτα τους. Και ενώ αυτό αναδείχθηκε το ευπώλητο προϊόν των φετινών Χριστουγέννων, δεν ήταν το ίδιο επιτυχημένη η πορεία των υπόλοιπων προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας του. Εδώ και χρόνια, υπήρχαν ανησυχίες ότι το Amazon καθοδηγούσε τα αποτελέσματα αναζήτησης με τρόπο τέτοιο που να ευνοεί τις δικές του μάρκες έναντι των ανταγωνιστικών του brands – μια πρακτική που η εταιρεία σαφώς και αρνήθηκε, ωστόσο το οδήγησε να μειώσει τις προωθητικές ενέργειες των PL του.

Διαβάστε ακόμα: Το Amazon Air διαθέτει σήμερα 110 αεροπλάνα

Παράλληλα, οι τρίτοι πωλητές του Amazon επιθυμούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από αυτό, ιδίως καθώς αυξάνονται τα τέλη και οι προμήθειες. Η πρόσφατη έρευνα “2022 Amazon Sellers Survey” που δημοσιεύθηκε από την Capterra, το τεχνολογικό τμήμα της Gartner, αποκάλυψε ότι το 99% των μικρών και μεσαίων retailers που πωλούν σήμερα μέσω του Amazon σκοπεύουν να μεταφερθούν σε άλλες αγορές ηλεκτρονικού εμπορίου το 2023. Οι περισσότεροι από αυτούς πιθανότατα θα συνεχίσουν να πωλούν και στο Amazon.

Όμως που θα πάνε όλοι αυτοί οι sellers; Θα αρχίσουν να διαθέτουν τα προϊόντα τους στο Google Shopping, το eBay και το Facebook Marketplace. Ενώ πολλοί από αυτούς σκοπεύουν να μεταφερθούν, επίσης, στην αγορά της Walmart. Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι το 31% των χρηστών του Fulfillment by Amazon πωλούν ήδη και σε άλλες αγορές εκτός του Amazon.

Παρ’ όλο που το Amazon φαίνεται να έχει κατακτήσει τα φετινά Χριστούγεννα χάρη σε μια πίτα φρούτων και μπαχαρικών, δεν φαίνεται να ακολουθεί την ίδια πορεία για τη νέα χρονιά. Σύμφωνα με την Wall Street Journal, το Amazon άρχισε να μειώνει τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας του αυτό το καλοκαίρι μετά από χαμηλές πωλήσεις. Αν και δεν είναι σαφές αν οι μάρκες τροφίμων της εταιρείας θα υποστούν επίσης μια ανάλογη περικοπή, το Amazon εξακολουθεί να ελέγχει μόνο το 2,4% της αμερικανικής αγοράς τροφίμων, ακόμη και μετά την εξαγορά της Whole Foods το 2017.

Την ίδια στιγμή, η επιστροφή των καταναλωτών στα φυσικά καταστήματα και ο περιορισμός των αγορών τους εξαιτίας του πληθωρισμού συνέβαλαν ακόμη περισσότερο στη μείωση των πωλήσεων του Amazon. Έτσι, η εταιρεία αποφάσισε να λάβει μέτρα για να αποφύγει τις μεγάλες οικονομικές απώλειες. Μεταξύ άλλων, εγκατέλειψε τα σχέδιά της για το άνοιγμα 42 νέων εγκαταστάσεων στις Η.Π.Α. και την Ευρώπη, ενώ σκοπεύει να κλείσει ή να ενοποιήσει κάποιες από τις 1.200 αποθηκευτικές εγκαταστάσεις που διαθέτει στην αμερικανική επικράτεια.

Παράλληλα, η εταιρεία προχωρά σε μαζικές απολύσεις και πάγωμα προσλήψεων, πολλές από αυτές στο retail. Λέγεται, μάλιστα, ότι επανεξετάζει επιχειρηματικά εγχειρήματα με χαμηλή απόδοση, όπως η φωνητική βοηθός Alexa, η οποία φέρεται να μην έχει αποδώσει τον αναμενόμενο όγκο παραγγελιών από τους χρήστες.

Διαβάστε ακόμα: Οι Amazon sellers θέλουν να μεταφερθούν σε αντίπαλες αγορές

Το Amazon έρχεται τώρα να προστεθεί στους άλλους retailers που αγωνίζονται να εναρμονιστούν με τη συνεχή εξέλιξη του retail. Σε εκείνους που πάλευαν κάποτε για να την ανταγωνιστούν. Η τεχνολογική του δύναμη και η εστίασή του στην ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα δεν αρκούν πλέον για να παραμείνει στην κορυφή.

Παράλληλα, οι προσπάθειες πολλών retailers να ανταποκριθούν στον έντονο ανταγωνισμό του Amazon όλα αυτά τα χρόνια, έχουν αποδώσει καρπούς, ενώ φαίνεται πως έχουν “αγκαλιάσει” τα παραδοσιακά τους πλεονεκτήματα. Η Walmart, το Target και άλλες αλυσίδες, έχουν αξιοποιήσει τα φυσικά σημεία πώλησής τους για υπηρεσίες εκπλήρωσης και παραλαβής, ένα μικρότερο πλεονέκτημα για το Amazon, του οποίου ο στόλος αποτελείται κυρίως από παντοπωλεία Whole Foods.

Πιο ανησυχητικά για τους αναλυτές, ωστόσο, είναι τα αναδυόμενα σημάδια δυσαρέσκειας των καταναλωτών. Το Amazon παραμένει ο πιο συχνά χρησιμοποιούμενος ιστότοπος λιανικής πώλησης, σε ποσοστό 94%, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ ετών, σύμφωνα με μελέτη της Evercore. Διαπιστώθηκε όμως ότι η ικανοποίηση “κατρακυλάει”, με μόνο το 79% των πελατών της εταιρείας να είναι “εξαιρετικά” ή “πολύ ικανοποιημένοι”. Αυτό είναι μια ανάκαμψη από τα χαμηλότερα επίπεδα κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας, αλλά είναι πολύ κάτω από το 88% του 2013.

Η τεχνολογική δύναμη του retailer και η εστίασή του στην ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα δεν αρκούν πλέον για να παραμείνει στην κορυφή. Ούτε οι εντυπωσιακές πωλήσεις μιας χριστουγεννιάτικης γλυκιάς πίτας σε μια σημαντική αγορά για το ίδιο, όπως είναι η βρετανική. Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά, δημιουργείται η απορία: είναι ακόμα το Amazon ο βασιλιάς του ηλεκτρονικού εμπορίου; Ή οι μέρες της δόξας του πλησιάζουν στο τέλος τους;

Με πληροφορίες από Wired

Photo: Amazon

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.