22 Δεκ 2024
READING

Οι καταναλωτές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στο streaming με διαφημίσεις

5 MIN READ

Οι καταναλωτές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στο streaming με διαφημίσεις

Οι καταναλωτές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στο streaming με διαφημίσεις

Το 2022 ήταν η χρονιά που το streaming “αγκάλιασε” τη διαφήμιση. Μέχρι και το Netflix ανέτρεψε τη 12ετή στάση του κατά των διαφημίσεων με μια συγκλονιστική κίνηση να δημιουργήσει το πρώτο πακέτο προβολής στην πλατφόρμα του. Έτσι, αν και η αγορά streaming είναι λιγότερο πολυπληθής και ανταγωνιστική από ό,τι ο χώρος της διαφήμισης στα social media, δεν παύει να αναδεικνύεται σε έναν ολοένα και πιο δημοφιλή χώρο για τα εμπορικά σήματα. Ωστόσο, οι καταναλωτές τι έχουν να πουν για αυτό;

Η έρευνα “Τηλεοπτική διαφήμιση: Γεγονός εναντίον Μυθιστορήματος” που διεξήχθη τον Νοέμβριο από την εταιρεία Hub Entertainment Research με τη συμμετοχή 3.001 Αμερικανών καταναλωτών ηλικίας 14-74 ετών που παρακολουθούν τουλάχιστον μία ώρα τηλεόραση κάθε εβδομάδα, έδωσε την απάντηση. Σύμφωνα με την έρευνα, περισσότεροι από τους μισούς δήλωσαν ότι θα ήταν πρόθυμοι να αγοράσουν φθηνότερες συνδρομές με διαφημίσεις για να εξοικονομήσουν λίγα χρήματα. Συγκεκριμένα, το 57% των καταναλωτών αναφέρει ότι θα προτιμούσε να παρακολουθεί διαφημίσεις εάν αυτό σήμαινε εξοικονόμηση 4-5 $ σε μια συνδρομή υπηρεσίας streaming.

Διαβάστε ακόμα: Η “πράσινη” τεχνολογία έχει τη λύση για την κλιματική αλλαγή

Αν ρίξουμε μία πιο αναλυτική ματιά στην έρευνα θα δούμε πως όλο και περισσότερες πλατφόρμες streaming έχουν υιοθετήσει επιχειρηματικά μοντέλα που υποστηρίζονται από διαφημίσεις φέτος, αλλά η κυκλοφορία τους συνοδεύεται από ορισμένες προκλήσεις. Το Netflix κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο το σχέδιό του που υποστηρίζεται από διαφημίσεις, το οποίο κοστίζει 6,99 $ και είναι λιγότερο από το ήμισυ της τιμής του τυπικού πακέτου του, ωστόσο μέχρι στιγμής υπολείπεται της προβλεπόμενης επιτυχίας του.

Επίσης, το Disney+ κυκλοφόρησε ένα αντίστοιχο πακέτο στις 8 Δεκεμβρίου αλλά το νέο πακέτο διαφημίσεων είχε υψηλότερη τιμή για την κλασική της προσφορά των 10,99 $ κάθε μήνα σε σύγκριση με την προηγούμενη χρέωση των 7,99 $. Η αύξηση μπορεί να εξηγήσει γιατί ένας στους 10 συνδρομητές Disney+ αναμένει να σταματήσει εντελώς τη συνδρομή του, σύμφωνα με τα ευρήματα της Hub.

Οι τηλεθεατές εμφανίζονται να έχουν διπλάσιες πιθανότητες να επιλέξουν μια υπηρεσία streaming που προσφέρει διάφορα συνδρομητικά πακέτα.  Μάλιστα, μετά την κυκλοφορία του φθηνότερου πακέτου του Netflix και της Disney+ αυτοί που ήταν ήδη εγγεγραμμένοι στις δύο πλατφόρμες, το 35% και το 24%, αντίστοιχα, θα προτιμήσουν να μεταπηδήσουν στα φθηνότερα πακέτα συνδρομών. Εκτός από τους τρέχοντες συνδρομητές που θέλουν να στραφούν στην προσφορά του Disney+ και του Netflix, το 22% όσων δεν χρησιμοποιούν καθόλου το Disney+ εκδήλωσαν τώρα το ενδιαφέρον του, με το ίδιο να ισχύει για το Netflix.

Εντυπωσιακές είναι και οι απαντήσεις των ερωτηθέντων σχετικά με την ποσότητα των διαφημίσεων στις πλατφόρμες streaming. Χαρακτηριστικά, οι υπηρεσίες Discovery+ και HBO Max κατέχουν την κορυφαία κατάταξη για το καταναλωτικό ενδιαφέρον. Από τους ερωτηθέντες που εγγράφηκαν στη συνδρομή με διαφημίσεις της Discovery+, το 61% πιστεύει ότι ο αριθμός των διαφημίσεων κατά τη διάρκεια των εκπομπών είναι λογικός, ο υψηλότερος αριθμός μεταξύ των πλατφορμών ροής που κατατάσσονται, ακολουθούμενο από το 53% των συνδρομητών του επιπέδου διαφημίσεων HBO Max που αισθάνονται το ίδιο. Ακολουθούν οι Peacock (46%), Paramount+ (44%) και Hulu (43%).

Το Discovery+ και το HBO Max βρίσκονται επίσης στην κορυφή της λίστας όσον αφορά το ποσοστό προσοχής που λαμβάνουν οι διαφημίσεις στις πλατφόρμες. Το 37% των ερωτηθέντων και για τις δύο πλατφόρμες λέει ότι έδωσαν στις διαφημίσεις σχεδόν “πλήρη” προσοχή. Πίσω τους βρίσκονται οι Hulu (23%), Paramount+ (19%) και Peacock (12%). Μάλιστα, φαίνεται πως η διαφημιστική εμπειρία είναι στενά συνδεδεμένη με την αφοσίωση στη διαφήμιση, καθώς οι λεπτομέρειες της έκθεσης αναφέρουν ότι οι χρήστες φθηνότερων πακέτων δίνουν προσοχή στις διαφημίσεις πιο συχνά από εκείνους που δεν είχαν μια καλή συνολική εμπειρία στην πλατφόρμα.

Από τα κριτήρια που θα έκαναν τους καταναλωτές πιο πιθανό να δώσουν προσοχή σε μια διαφήμιση, το 43% επιθυμεί μικρότερα διαλείμματα διαφήμισης, ακολουθούμενο από το 42% που θα ήθελαν να υπάρχει ένα είδος ανταμοιβής για την παρακολούθηση μιας διαφήμισης. Ακολουθούν οι απόψεις για μικρότερης διάρκειας διαφήμιση (41%), μία μόνο διαφήμιση σε διάλειμμα (41%), διαφημίσεις στοχευμένες στην εκπομπή που παρακολουθείται (34%), σύντομες διαφημίσεις από χορηγούς (33%), κατηγορίες που επιλέγονται (33%) και αντίστροφη μέτρηση χρόνου (31%).

Διαβάστε ακόμα: Οι νέοι επιλέγουν μάρκες που παίρνουν θέση και έχουν γνώμη

Αν και οι καταναλωτές είναι πρόθυμοι να αγοράσουν συνδρομητικά πακέτα με διαφημίσεις, οι δωρεάν πλατφόρμες που υποστηρίζονται από διαφημίσεις συνεχίζουν να κερδίζουν έδαφος με το 65% των καταναλωτών να αναφέρει ότι χρησιμοποιεί τουλάχιστον μία τέτοια πλατφόρμα, όπως το Pluto TV, το Roku Channel, τη δωρεάν έκδοση του Peacock και του TubiTV. Η χρήση τέτοιων πλατφορμών σημείωσε αύξηση 10 ποσοστιαίων μονάδων από το δεύτερο τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με την έκθεση. Το πρωτότυπο, αποκλειστικό περιεχόμενο μπορεί να αποδειχθεί μια ευκαιρία για αυτές τις πλατφόρμες, με το 47% των σημερινών χρηστών να αναφέρει ότι θα ήταν πιο πιθανό να χρησιμοποιήσει μια δωρεάν υπηρεσία που υποστηρίζεται από διαφημίσεις εάν άκουγε ότι το αρχικό περιεχόμενο ήταν διαθέσιμο και το 30% των μη χρηστών υποστήριξαν ότι ίδιο.

Οι καταναλωτές λοιπόν φαίνεται να αποδέχονται τις διαφημίσεις στις υπηρεσίες streaming. Διαψεύδοντας και τη μοναδική ελπίδα που είχε η βιομηχανία του κινηματογράφου, πως οι διαφημίσεις θα “διώξουν” τους θεατές γυρνώντας τους πίσω στις κινηματογραφικές αίθουσες. Ωστόσο, το σίγουρο είναι ότι πλέον το πλήγμα που υπέστη ο κινηματογράφος από τους περιορισμούς της πανδημίας ήταν -και είναι- τεράστιο. Όχι μόνο με τη φυσική απώλεια εσόδων από τα εισιτήρια, αλλά και με τη μη αναστρέψιμη αλλαγή της δομής των κινηματογραφικών προβολών προς όφελος του streaming.

Χαρακτηριστικά, η βρετανική εταιρεία κινηματογράφου, Cineworld, με έδρα το Λονδίνο, κήρυξε πτώχευση τον Σεπτέμβριο, αφού αντιμετώπισε χρέη ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ως η δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα κινηματογραφικών αιθουσιών στον κόσμο, η πτώση του προκάλεσε σοκ στον κλάδο, οδηγώντας πολλούς να αμφισβητήσουν πλέον το μέλλον του συνολικά.

Με πληροφορίες από Marketing Dive

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.