Σήμερα μπορούμε να λάβουμε τα προϊόντα που παραγγείλαμε πιο γρήγορα, να έχουμε πρόσβαση σε μεγαλύτερη ποικιλία αγαθών και σε περισσότερα μεγέθη και μάρκες. Και όλα αυτά επειδή από την αρχή της πανδημίας αλλάξαμε άρδην την αγοραστική συμπεριφορά μας, στρεφόμενοι σε νέες μάρκες, αναζητώντας την αξία του brand, τη διαθεσιμότητα και την ευκολία, και εν τέλει δίνοντας στο ηλεκτρονικό εμπόριο μεγάλη ώθηση.
Η πανδημική τριετία αρκούσε για να εκτοξεύσει τα παγκόσμια έσοδα του ηλεκτρονικού εμπορίου κατά 70%, ξεπερνώντας τα 3,84 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2021, σύμφωνα με την έρευνα της Statista “Digital Market Outlook”. Σχεδόν το μισό αυτής της αξίας προέρχεται από πωλήσεις ηλεκτρονικών ειδών και μόδας.
Ειδικότερα, τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι μεταξύ 2017 και 2021, τα έσοδα του παγκόσμιου κλάδου του ηλεκτρονικού εμπορίου μόδας εκτοξεύτηκαν κατά 67% στα 890 δισεκατομμύρια δολάρια. Την ίδια περίοδο, η μεγαλύτερη μεμονωμένη ροή εσόδων προήλθε από πωλήσεις στην κατηγορία των ηλεκτρονικών ειδών, που αυξήθηκαν κατά 46% στα 920 δισεκατομμύρια δολάρια.
Διαβάστε ακόμα: 3 τρόποι για πιο ευχαριστημένους πελάτες στο ηλεκτρονικό εμπόριο
Το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει αυξηθεί περίπου 5,4 φορές τα τελευταία 10 χρόνια από 1 τρις σε 5,4 τρις δολάρια, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Statista. Λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι το 2012, λίγο περισσότεροι από 2 δισεκατομμύρια χρήστες του διαδικτύου περνούσαν 83 λεπτά online την ημέρα. Τώρα, υπάρχουν πάνω από 5 δισεκατομμύρια, με 192 λεπτά ο καθένας την ημέρα. Αυτό μεταφράζεται σε ένα εύρος από 166 έως 960 δισεκατομμύρια ώρες διαδικτύου. Ωστόσο οι δαπάνες ηλεκτρονικού εμπορίου δεν έχουν ακολουθήσει ανάλογη με τη χρήση του internet πορεία.
Υπάρχουν φυσικά πολλοί λόγοι: άτομα με χαμηλότερο εισόδημα περιηγούνται για ώρες στο διαδίκτυο, αλλά δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις αντίστοιχες δαπάνες που έκαναν οι καταναλωτές πριν από χρόνια. Οι περιπτώσεις γενικής χρήσης του internet έχουν πολλαπλασιαστεί, με πολύ περισσότερο χρόνο να αφιερώνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανά χρήστη (αύξηση περίπου 50%).
Τα νούμερα και τα ποσοστά είναι εντυπωσιακά, ωστόσο υπάρχει μια έκδηλη ανησυχία για μια ενδεχόμενη πτώση των εσόδων από το ηλεκτρονικό εμπόριο, καθώς η αγορά αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις σε διεθνές επίπεδο. Τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας και οι πληθωριστικές πιέσεις αναμένεται να οδηγήσουν τον κλάδο σε υποχώρηση κατά 95 δισεκατομμύρια δολάρια λιγότερα από ό,τι το 2021, σύμφωνα με έρευνα του AugustaFreePress.
Μάλιστα, σύμφωνα με την τελευταία πρόβλεψη της Statista οι παγκόσμιοι μακροοικονομικοί παράγοντες θα είναι εκείνοι που θα προκαλέσουν την πρώτη μείωση -έστω και μικρή- των εσόδων του ηλεκτρονικού εμπορίου. Η προηγούμενη πρόβλεψή της προέβλεπε 481 δισ. δολάρια περισσότερα έσοδα το 2022 από το αντίστοιχο περσινο διάστημα. Ωστόσο, από τον Ιούλιο, αναθεώρησε μιλώντας για υποχώρηση από τα 4,22 τρισεκατομμύρια δολάρια στα 3,74 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Η παραδοσιακή τεχνολογία του ηλεκτρονικού εμπορίου έχει επίσης φτάσει στα όριά της και πολλές μάρκες βλέπουν ότι τα e-shop τους δεν αποδεικνύονται αρκετά ευέλικτα για να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των πελατών. Συν τοις άλλοις, το κόστος της ψηφιακής διαφήμισης αυξάνεται. Ωστόσο, τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας και ο πληθωρισμός παραμένουν οι μεγαλύτεροι παράγοντες αποδυνάμωσης.
Διαβάστε ακόμα: Πώς μπορεί ένα e-commerce brand να διαχειριστεί την οικονομική κρίση
Παρά την αναθεώρηση των προβλέψεων της Statista, οι διαδικτυακές πωλήσεις αυξήθηκαν τη φετινή εορταστική σεζόν κατά 10,6% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της MasterCard Spending Pulse. Το ηλεκτρονικό εμπόριο αποτέλεσε το 21,6% των συνολικών λιανικών πωλήσεων, από 20,9% το 2021 και 20,6% το 2020. Και παρά την επιστροφή των καταναλωτών στα φυσικά σημεία αγορών, το συγκεκριμένο κανάλι συνεχίζει να εμφανίζει αυξημένη ανάπτυξη καθώς οι καταναλωτές δίνουν προτεραιότητα στην ευκολία που τους προσφέρουν οι πλατφόρες ηλεκτρονικών πωλήσεων και social commerce, όπου μπορούν να βρουν μεγαλύτερη διαθεσιμότητα προϊόντων και εκπτώσεων.
Οποιαδήποτε διάψευση των προβληματισμών της αγοράς, θα προέλθει από τη συνεχώς διογκούμεη βάση χρηστών του ηλεκτρονικού εμπορίου. Το 2021, η παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου εμφάνισε ένα μεγάλο ποσοστό διείσδυσης 50,4%, με σχεδόν 3,8 δισεκατομμύρια ανθρώπους που ψώνιζαν online. Οι στατιστικές δείχνουν ότι οι online αγοραστές αναμένεται να αυξηθούν κατά 315 εκατομμύρια σε ετήσια βάση και να ξεπεράσουν τα 4,1 δισεκατομμύρια στο τέλος του 2022, με το ποσοστό διείσδυσης να φθάνει το 54,1%.
Με πληροφορίες από Economic Times
Photo: Unsplash
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.