22 Ιαν 2025
READING

H&M-Justin Bieber: Ένα brand ambassador story με κακό τέλος

4 MIN READ

H&M-Justin Bieber: Ένα brand ambassador story με κακό τέλος

H&M-Justin Bieber: Ένα brand ambassador story με κακό τέλος

Η αναγνωρισιμότητα μίας μάρκας είναι ένα απαιτούμενο πρώτο βήμα πριν από την οικοδόμηση της αφοσίωσης σε αυτή. Το brand ambassador marketing έχει αναδειχθεί σε έναν από τους καλύτερους τρόπους για την αύξηση της αναγνωρισιμότητας και της εμπιστοσύνης των καταναλωτών.

Η επί πληρωμή συνεργασία με influencers και διασήμους αποτελεί πλέον μια στρατηγική του παρελθόντος, έχοντας δώσει τη θέση της στην ανάπτυξη βαθύτερων σχέσεων με γνωστούς επαγγελματίες από τον τομέα στον οποίο δραστηριοποιείται μια επιχείρηση. Αυτοί είναι οι άνθρωποι που γίνονται ουσιαστικά πρεσβευτές ενός brand, αφού “προσλαμβάνονται” από μία εταιρεία για να εκπροσωπεί το brand της με θετικό τρόπο. Στόχος της ύπαρξης αυτών των brand ambassadors είναι η αποφυγή συγκυριακών συνεργασιών. Με την ανάπτυξη πραγματικών σχέσεων, αποτελούν ένα ενεργό και σταθερό μέρος των στρατηγικών marketing μίας εταιρείας.

Διαβάστε ακόμα: Οι virtual influencers θα αλλάξουν το μέλλον του marketing

Οι brand ambassadors μπορούν να τονώσουν τις πωλήσεις, να ενισχύσουν την αναγνωρισιμότητα και να βοηθήσουν στη δημιουργία μιας κοινότητας. Με τη συνεχή παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συμμετέχοντας στην ανταλλαγή απόψεων με την κοινότητα των “φίλων” του brand, οι brand ambassadors του μπορούν να γίνουν πολύ αποτελεσματικοί, αφού είναι στο χέρι τους να δημιουργήσουν και να διατηρήσουν μια ισχυρή σχέση με το επιθυμητό target group του brand.

Ωστόσο, πολλές φορές οι συνεργασίες αυτές δεν έχουν καλό τέλος. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Kanye West που άφησε το στίγμα του στη χρονιά που πέρασε, αφού κατάφερε να “αναστήσει” εταιρείες που συνεργάζονταν ως σχεδιαστής και brand ambassador, όπως η Adidas και η Balenciaga. Περίπου το 8% των εσόδων της Adidas για το 2021 προήλθε από τη σειρά παπουτσιών Yeezy.

Κι όμως, όλα αυτά καταστράφηκαν μέσα σε μια νύχτα. Λόγω της συμπεριφοράς του, συμπεριλαμβανομένων των αντισημιτικών δηλώσεων του, σχεδόν όλοι οι συνεργάτες του έληξαν τις επαγγελματικές σχέσεις μαζί του κατά τις τελευταίες εβδομάδες. Ένα ακόμη ισχυρότερο σημάδι της αυτοκαταστροφής του προσωπικού του brand είναι ότι οι τιμές των παπουτσιών του έχουν μειωθεί δραματικά στις πλατφόρμες μεταπώλησης, καθώς οι πωλητές της Gen Z προσπαθούν να απαλλαγούν από οποιοδήποτε αντικείμενο σχετίζεται με εκείνον. Το brand που έχτισε, μοιάζει πλέον με ένα πλοίο που βυθίζεται με ταχύτατους ρυθμούς.

Όμως, υπάρχει και η αντίστροφη όψη του νομίσματος. Δηλαδή ένα brand να προχωρήσει σε μία ενέργεια που να “προσβάλλει” το διάσημο συνεργάτη του και ο ίδιος να εκφράσει δημοσίως την δυσαρέσκειά του, δυσφημίζοντας την εταιρεία. Για παράδειγμα, το 2015 η Rihanna είχε κάνει μήνυση, την οποία μάλιστα κέρδισε, στο brand Topshop κερδίζοντας 3.3 εκατομμύρια δολάρια. Ενώ το 2019, η Ariana Grande έκανε μήνυση στην εταιρεία Forever 21 για τον ίδιο λόγο, την οποία επίσης κέρδισε.

Αυτό φαίνεται να συνέβη στην περίπτωση της H&M και του Justin Bieber. Συγκεκριμένα, ο Καναδός τραγουδιστής κατηγόρησε την εταιρεία πως κυκλοφόρησε μία σειρά ρούχων χωρίς την έγκρισή του. Έτσι, σε ένα Instagram story του εξέφρασε την δυσαρέσκειά του και προέτρεψε τους εκατομμύρια θαυμαστές του να μην αγοράσουν τα συγκεκριμένα κομμάτια. Βέβαια, η H&M απάντησε στον τραγουδιστή πως ακολουθήθηκαν οι κατάλληλες διαδικασίες, αλλά μετά από αυτή του την ανάρτηση απέσυρε την σειρά. Με αυτόν τον τρόπο επίσης δήλωσε πως διακόπτει τη σχέση της μαζί του, καθώς εδώ και χρόνια συνεργάζονται μεταξύ τους ειδικά κατά τη διάρκεια των περιοδειών του τραγουδιστή.

Διαβάστε ακόμα: Οι influencers αποκτούν όλο και μεγαλύτερη σημασία για το marketing

Το 2022 ήταν εξάλλου μία δύσκολη χρονιά για την H&M, με αυτή τη δυσφήμιση από τον Justin Bieber να έρχεται στο χειρότερο timing για την εταιρεία που καταγράφει αδύναμες πωλήσεις τον τελευταίο καιρό. Σε διεθνές επίπεδο, η H&M έχει δυσκολευτεί να αναπτύξει τις δραστηριότητές της καθώς οι καταναλωτές επανεκτιμούν τις δαπάνες τους λόγω των πιέσεων που δέχονται από τις συνεχόμενες ανατιμήσεις των προϊόντων και τον πληθωρισμό.

Πριν από μερικές εβδομάδες, η σουηδική αλυσίδα ένδυσης ανακοίνωσε ότι θα απολύσει περίπου 1.500 υπαλλήλους της στο πλαίσιο της προσπάθειάς της για μείωση των δαπανών, όπως και ότι θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση κόστους άνω των 73 εκατομμυρίων ευρώ στο τέταρτο τρίμηνο. Τον περασμένο Φεβρουάριο έκλεισε 145 καταστήματα που διατηρούσε στη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Λευκορωσία, λόγω του πολέμου. Κάτι που συνεχίστηκε μέχρι και το τέλος του 2022, όταν η εταιρεία ολοκλήρωσε τις δραστηριότητες του ομίλου της στη Ρωσία και τη Λευκορωσία, με το τελευταίο από τα καταστήματά της να κλείνει στις 30 Νοεμβρίου. Εκτός Ευρώπης, η H&M έκλεισε προσωρινά 25-50 καταστήματα στην Κίνα λόγω της αύξησης των κρουσμάτων Covid-19στη χώρα. Ενώ τον Σεπτέμβριο, ενεργοποίησε το σχέδιό της για την εξοικονόμηση 183 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

Συνεπώς, αν και οι brand ambassadors αποδεικνύονται ένα σημαντικό εργαλείο marketing για τα brands, η επιλογή αλλά προπάντων η συνεργασία μαζί τους συνοδεύεται από ένα υψηλό ρίσκο. Ποια μάρκα εξάλλου θα ήθελε ένα brand story με κακό τέλος;

Με πληροφορίες από BBC

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.