19 Απρ 2024
READING

Το Johnnie Walker επενδύει στην ενδυνάμωση των γυναικών

5 MIN READ

Το Johnnie Walker επενδύει στην ενδυνάμωση των γυναικών

Το Johnnie Walker επενδύει στην ενδυνάμωση των γυναικών

Η ενσυναίσθηση και η συμπερίληψη θα αποτελέσουν τις έννοιες που θα καθορίσουν την επιχειρηματική πραγματικότητα και τη νέα χρονιά. Αυτό φαίνεται πώς είχε υπόψη του το Johnnie Walker, που δημιούργησε μια σειρά από σποτ για την ενδυνάμωση των γυναικών, συνεχίζοντας την τακτική που το θέλει να επενδύσει τα τελευταία χρόνια συστηματικά στην ισότητα των φύλων. 

Για περισσότερο από έναν αιώνα, ο Striding Man -η χαρακτηριστική ανδρική φιγούρα που κυριαρχεί στις φιάλες του και στις διαφημίσεις του- αποτελεί ένα διαχρονικό σύμβολο του Johnnie Walker και ταυτόχρονα ένα σημαντικό μέρος της ιστορίας της μάρκας. Ενώ η εμφάνισή του είχε ανεπαίσθητες αλλαγές με τα χρόνια, πάντα μετέφερε τη μοναδική άποψη της μάρκας και συμβόλιζε την πρόοδο. Ως brand που έχει υποστηρίξει την εξέλιξη για σχεδόν 200 χρόνια, το Johnnie Walker αποφάσισε το 2018 να κάνει το επόμενο βήμα μπροστά, παρουσιάζοντας μια γυναικεια φιγούρα, την Jane Walker, ως ένα άλλο σύμβολο της δέσμευσης της μάρκας για ισότητα.

Διαβάστε ακόμα: Οι μεγαλύτερες εταιρείες αναλαμβάνουν πλέον πρωτοβουλίες ισότητας και συμπερίληψης

Τρία χρόνια μετά, προσέλαβε την πρώτη γυναίκα master blender, Dr. Emma Watson, η οποία διαδέχτηκε τον Dr. Jim Beveridge OBE που βρισκόταν στη θέση αυτή για 20 χρόνια, κάνοντας έτσι ακόμη ένα βήμα προς την συμπερίληψη όλων στην ανάπτυξη των προϊόντων του.

Σε συνέχεια αυτών των προσπαθειών, η μάρκα ουίσκι που ανήκει στην πολυεθνική εταιρεία αλκοολούχων ποτών, με έδρα το Λονδίνο, Diageo, ολοκλήρωσε πρόσφατα μια σειρά τριών βίντεο για τη γυναικεία ενδυνάμωση με την κωμικό Lilly Singh. Και τα τρία σενάρια γράφτηκαν και σκηνοθετήθηκαν από την ίδια την Singh και η παραγωγή έγινε μέσω της Unicorn Island Productions, υπογραμμίζοντας τον τρόπο με τον οποίο η μάρκα ενσωματώνει νέες φωνές στη δημιουργική της διαδικασία.

Τα βίντεο δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος “First Strides”, που αποσκοπεί στην εξάλειψη του χάσματος μεταξύ των δύο φύλων στην ηγεσία. Το “First Strides”, το οποίο ξεκίνησε νωρίτερα φέτος, γεννήθηκε από την καμπάνια “First Women” της μάρκας για το 2020. Η πρωτοβουλία βασίζεται στην ανάπτυξη μιας ευρείας κοινότητας γυναικών, που είναι ικανές και έτοιμες να ηγηθούν. Πώς το κάνει αυτό; Χρηματοδοτώντας, καθοδηγώντας και υποστηρίζοντας γυναίκες επιχειρηματίες και ηγέτες τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Για την επίτευξη αυτών των στόχων, η εμβληματική μάρκα αναπτύσσει σημαντικές συνεργασίες με κορυφαίους οργανισμούς που ανοίγουν το δρόμο για περισσότερες θέσεις για γυναίκες στα διοικητικά συμβούλια και στα δημόσια αξιώματα, όπως η IFundWomen για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων που ανήκουν σε γυναίκες, και η She Should Run για την προσέγγιση και την προώθηση των γυναικών σε θέσεις

Η Johnnie Walker συνεργάζεται με τη Lilly Singh για να προσθέσει τη φωνή, το ταλέντο και το πάθος της στις προσπάθειες για την επιτάχυνση των γυναικών στην ηγεσία. Η entertainer, συγγραφέας, ηθοποιός και υπέρμαχος της ισότητας των φύλων έχει γράψει και παράξει πρωτότυπο περιεχόμενο για το πρόγραμμα “First Strides”, υπερασπιζόμενη τις γυναίκες σε ηγετικές θέσεις και προβάλλοντας τις μοναδικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στην πορεία τους προς την πρόοδο και την ισότητα.

Τα τρία βίντεο επικεντρώνονται σε τρεις διαφορετικές ημέρες: την Ημέρα Ισότητας των Γυναικών, την Ημέρα των Αμερικανίδων Επιχειρηματιών και τις ενδιάμεσες εκλογές. Καθένα έχει διάρκεια περίπου ένα λεπτό και πρωταγωνιστούν η κωμικός Lilly Singh, η Αμερικανίδα ηθοποιός Sophia Bush και η Καναδή ακτιβίστρια και σχεδιάστρια μόδας Aurora James, αντίστοιχα. Και τα τρία βίντεο μοιάζουν πολύ, τόσο στον τόνο όσο και στο ύφος, με αναφορά σε γεγονότα που σχετίζονται με τις ημέρες αυτές, μέσα όμως από μια χιουμοριστική και ενίοτε ειρωνική ματιά. Για παράδειγμα, στο σποτ με την Bush, η Bush αναφέρει ένα γεγονός σχετικά με τις γυναίκες στο εργατικό δυναμικό και αγνοείται. Ένα δευτερόλεπτο αργότερα, ένας άνδρας συνάδελφος επαναλαμβάνει το ίδιο γεγονός και επαινείται.

Εκτός από τα τρία βίντεο για τις γυναίκες στην ηγεσία, η Singh εργάστηκε και σε άλλα σποτ, συμπεριλαμβανομένου ενός όπου μια οικογένεια γιορτάζει το Diwali – την Ινδουιστική γιορτή των Φώτων. Κατά τη διάρκεια αυτού του βίντεο, το οποίο αποτελεί επίσης μέρος της καμπάνιας “First Strides”, όλοι εντυπωσιάζονται όταν η Singh βγάζει ένα μπουκάλι Blue Label. Το βίντεο επικεντρώθηκε στην αμφισβήτηση των στερεοτύπων του ουίσκι, καθώς δείχνει την Singh να προσβάλλεται όταν το Blue Label προσφέρεται μόνο σε έναν άνδρα και όχι σε μια γυναίκα.

Το brand της Diageo δεν είναι το μόνο που αποφάσισε να απευθυνθεί αποκλειστικά στις γυναίκες. Αντίστοιχα το Glenlivet, που ανήκει στην Pernod Ricard, κυκλοφόρησε πρόσφατα μια νέα καμπάνια στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία ειδικά για γυναίκες. H διαφήμιση, στην οποία πρωταγωνιστεί η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός Anna Paquin, ενθαρρύνει τις γυναίκες να πίνουν ουίσκι όπως θέλουν εκείνες, είτε σε κοκτέιλ είτε με πάγο.

Διαβάστε ακόμα: Η Diageo δίνει προτεραιότητα στη βιωσιμότητα

Φυσικά, η παρότρυνση αυτή στις γυναίκες δεν είναι τυχαία. Το spirit που άλλοτε ήταν μέρος της ταυτότητας των αντρών και θεωρούνταν ιεροσυλία να καταναλωθεί με πάγο ή αναμειγμένο με κάτι άλλο, σήμερα αποτελεί ένα από τα κύρια συστατικά για cocktails, αλλά και για Ready-To-Drink (RTD) προϊόντα, που είναι αρκετά δημοφιλή στους Millennials, ανεξαρτήτου φύλου.

To ουίσκι είναι ένα spirit με πλούσια ιστορία που επανασυστήνεται στο καταναλωτικό κοινό μέσα από νέες στρατηγικές marketing. Δεν είναι τυχαίο ότι προσελκύει ολοένα και περισσότερους καταναλωτές, όπως δείχνουν τα στοιχεία της GlobalNewswire. Μέχρι το 2025 η αγορά αναμένεται να αυξηθεί περισσότερο από 37%, αγγίζοντας τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τελικά, το “First Strides” δεν αφορά μόνο στην υποστήριξη των γυναικών, αλλά και στην ενσωμάτωση του Johnnie Walker σε κάθε αγορά και χώρο όπου μέχρι σήμερα κινούνταν αποκλειστικά οι γυναίκες. Με αυτήν την πρωτοβουλία το brand γιορτάζει, εμπνέει και δίνει τη δυνατότητα σε ανθρώπους και οργανισμούς να κάνουν τολμηρά βήματα προς την πρόοδο και να ξεπερνούν τα όρια για να προωθήσουν τις νέες κοινωνικές και ανθρωπιστικές αξίες σε όλους.

Με πληροφορίες από Marketing Dive

Photo | Video: Johnnie Walker

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.