18 Απρ 2024
READING

Το 2023 καλωσορίζει την άνοδο των δημιουργών περιεχομένου

5 MIN READ

Το 2023 καλωσορίζει την άνοδο των δημιουργών περιεχομένου

Το 2023 καλωσορίζει την άνοδο των δημιουργών περιεχομένου

Η creator’s economy κατάφερε να φτάσει σε επίπεδα που κανείς δεν είχε προβλέψει μέχρι σήμερα, ενώ το 2023 αναμένεται να αυξηθεί εκθετικά αφού εκτιμάται ότι θα αξίζει περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια και θα συγκεντρώνει πάνω απο 50 εκατομμύρια δημιουργούς. Μάλιστα, στο τέλος του 2022 υπήρχαν 2 εκατομμύρια επαγγελματίες δημιουργοί περιεχομένου και σχεδόν οι μισοί από αυτούς κερδίζουν τα χρήματά τους στο YouTube. 

Πριν από 25 χρόνια, μερικές μεγάλες εταιρείες πολυμέσων, μουσικής και μέσων ενημέρωσης είχαν το προνόμιο να αποφασίζουν ποιον και τι θα δει το κοινό, ασκώντας οικονομική εξουσία στους δημιουργούς και το περιεχόμενό τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 1997, ο καθηγητής μακροοικονομικών προβλέψεων Paul Saffo του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, ήταν ο πρώτος που έκανε επισήμως λόγο για την “νέα οικονομία”, αναφερόμενος σε όσους εργάζονταν με κινούμενα σχέδια και εικονογραφήσεις – μια δημοφιλή και χρήσιμη δραστηριότητα την εποχή εκείνη, χωρίς ωστόσο μια αντίστοιχη διαθέσιμη υποδομή αγοράς που να τους επιτρέπει να παράγουν έσοδα.

Μόλις την περασμένη δεκαετία, όμως, εμφανίστηκε ένας νέος, ψηφιακά εγγενής ανταγωνιστικός χώρος, που επιτρέπει στους δημιουργούς να γίνουν κύριοι του εαυτού τους. Πλατφόρμες όπως το Twitch και το TikTok εκδημοκράτησαν τα social media και επέτρεψαν στους δημιουργούς να προσεγγίσουν απευθείας το κοινό τους. Και όταν προστέθηκαν εργαλεία, όπως το Creators Mode, η δημιουργία εσόδων έγινε εφικτή για όλους, επισημοποιώντας τη νέα μορφή της οικονομίας, την creator’s economy.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί η Meta στρέφεται στην creator economy

Η οικονομία των δημιουργών αναφέρεται σε έναν τύπο επιχείρησης που διευθύνεται από δημιουργούς περιεχομένου στο διαδίκτυο δημιουργώντας έσοδα μέσω επί πληρωμή συνεργασιών, διαφημίσεων και πωλήσεων προϊόντων. Τα τελευταία χρόνια, η creator’s economy έχει καλωσορίσει ένα πλήθος από influencers, bloggers, προσωπικότητες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κωμικούς, ακτιβιστές, podcasters, καλλιτέχνες, μουσικούς και αθλητές. Μια μεγάλη ποικιλία από επιχειρηματίες πλήρους απασχόλησης και micro-influencers μέχρι μεγάλους αστέρες.

Το “καβαλέτο” σε αυτόν τον “καμβά” είναι μια ακόμη ομάδα επιχειρηματιών, που “χτίζουν” την τεχνολογία που υποστηρίζει αυτήν την οικονομία. Αυτή περιλαμβάνει τα πάντα: από εφαρμογές δημιουργίας περιεχομένου έως πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης με δυνατότητα ηλεκτρονικού εμπορίου και εργαλεία δημιουργίας εσόδων. Με αυτήν την τεχνολογία, οι creators μπορούν να δημιουργούν τα personal brands τους, να προσελκύουν θεατές και να κερδίζουν χρήματα.

Το φαινόμενο αυτό μπορεί να εξελίσσεται για περισσότερο από μια δεκαετία, αλλά οι ρίζες του εντοπίζονται ακόμη και πριν από τον επίσημο όρο που εισήγαγε ο Paul Saffo. Στις αρχές δεκαετίας του 1990, το Web 2.0 εγκαινίασε μια εποχή περιεχομένου και αλληλεπίδρασης που παραγόταν από χρήστες και η εκτεταμένη χρήση των smartphones, συνέβαλε στην ανάπτυξη ενός διαδικτύου που ήταν πάντα ανοιχτό σε όλους. Και κάπου εκεί εμφανίστηκαν τα πρώτα blogs, που εξελίχθηκαν από διαδικτυακά ημερολόγια σε μηχανές πολυμέσων για τα πρώιμα διαδικτυακά κοινά.

Επιλογές δημιουργίας εσόδων, όπως οι διαφημίσεις και οι χορηγίες, επέτρεψαν σε ελάχιστους τότε να ζουν μόνο από τη δραστηριότητά τους στο blogging, συγκεντρώνοντας κοινό που συναγωνιζόταν τα μεγάλα και εδραιωμένα μέχρι τότε μέσα. Η Huffington Post και το BuzzFeed ήταν από τους πρώτους που υιοθέτησαν το πνεύμα του ιστολογίου ως επίσημη ιδιοκτησία των μέσων ενημέρωσης. Οι “πραγματικοί άνθρωποι” άρχισαν να εμφανίζονται σε μεγάλες διαφημιστικές καμπάνιες, αντικαθιστώντας τις παραδοσιακές διασημότητες, ενώ εμφανίστηκαν τα πρώτα σημάδια του σύγχρονου influencer marketing.

Η μόδα του ριάλιτι του 2000 επιτάχυνε την τάση αυτή, δημιουργώντας διασημότητες μέσα σε μια μόλις νύχτα. Και καθώς το YouTube έγινε προσβάσιμο στο ευρύ κοινό το 2005, κάθε επίδοξος αστέρας μπορούσε μόνο με τη δική του δημιουργικότητα να κερδίσει το στοίχημα της θεαματικότητας. Η επόμενη δεκαετία καλωσόρισε ένα κύμα νέων κοινωνικών πλατφορμών και, τα τελευταία χρόνια, μια σειρά από λειτουργίες που αποτέλεσαν ένα επιπλέον κίνητρο για δημιουργούς, όπως το YouTube Shorts. Η πρόοδος που μέχρι τότε συνετελούνταν με αργούς ρυθμούς, πραγματοποιήθηκε την τελευταία τριετία αστραπιαία.

Ενώ ο αντίκτυπος της πανδημίας στις μικρές επιχειρήσεις ήταν σοβαρός -σε πολλές περιπτώσεις, ανάγκασε τις επιχειρήσεις να κλείσουν, μερικές φορές διά παντός- στα μέσα του 2020 εμφανίστηκε μια απρόσμενη τάση, καθώς πολλοί ήταν εκείνοι που έμειναν χωρίς δουλειά και αναζήτησαν εναλλακτικές, ανεξάρτητες πηγές εισοδήματος. Την ίδια στιγμή η απομακρυσμένη εργασία αύξησε τον χρόνο που ξοδεύουν όλοι μπροστά σε μια οθόνη, με αποτέλεσμα η οικονομία των δημιουργών να ενισχυθεί από τη συλλογική απομόνωση και την ανάγκη των ανθρώπων να συνδεθούν μεταξύ τους παρά τη φυσική απόσταση.

Έρευνα του Shopify, μάλιστα, στα τέλη του 2022, έδειξε ότι το YouTube συγκεντρώνει σήμερα τις προτιμήσεις των επαγγελματιών του είδους, ενώ το Instagram βρίσκεται στη δεύτερη θέση με περίπου 500.000 και η υπηρεσία ζωντανής ροής του Twitch περίπου 300.000 δημιουργούς περιεχομένου. Εκτός από όλους αυτούς, έχουν καταγραφεί 48 ακόμη εκατομμύρια ερασιτέχνες δημιουργοί, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο TikTok.

Διαβάστε ακόμα: Η έκρηξη της creator’s economy αντικατοπτρίζεται στο LinkedIn

Μέσα σε αυτο το σκηνικό, το LinkedIn εξελίσσεται σε ένα εξαιρετικό εργαλείο για τη δημιουργία personal branding τόσο για κάποιον επαγγελματία όσο και για κάθε δημιουργό περιεχομένου. Σύμφωνα με την Statista, μέχρι το τέλος του 2022, υπήρχαν  66,8 εκατομμύρια χρήστες του LinkedIn μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, από 58,5 εκατομμύρια χρήστες το 2018. Το LinkedIn, μία από τις μεγαλύτερες διαδικτυακές πλατφόρμες καριέρας παγκοσμίως με 875 εκατομμύρια μέλη σε περισσότερες από 200 χώρες, είδε κατά τον τελευταίο χρόνο, περισσότερα από 10 εκατομμύρια άτομα να έχουν ενεργοποιήσει τη λειτουργία δημιουργού του LinkedIn. Η ρύθμιση που λανσαρίστηκε το περασμένο φθινόπωρο, δίνει στους χρήστες πρόσβαση σε εργαλεία δημιουργίας περιεχομένου και live streaming, όπως το LinkedIn Live και τα ενημερωτικά δελτία.

Η λειτουργία Creator Mode, που έχει ενσωματωθεί σε πολλές από τις σημερινές δημοφιλείς πλατφόρμες και λειτουργίες κοινωνικών μέσων, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Μάρτιο στο LinkedIn και η υιοθέτησή του υπήρξε ταχύτατη. Την νέα χρονιά, οι δημιουργοί θα αξιοποιήσουν κάθε δυνατό εργαλείο περιεχομένου για να αφηγηθούν τις ιστορίες τους με τους δικούς τους μοναδικούς τρόπους για να προκαλέσουν τη δέσμευση των μελών, όπως μέσω βίντεο και δημοσκοπήσεων, διευκολύνοντας το πρωτότυπο περιεχόμενό τους να “ταξιδέψει” περαιτέρω.

Με πληροφορίες από The Drum | Forbes | Shopify

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.