Μία Folli Follie που σε τίποτα δεν θυμίζει το χθες, αλλά που σίγουρα κάνει κινήσεις στο σήμερα έχοντας να την συνοδεύει ένας κύκλος επιλογών από την ιδρυτική οικογένεια Κουτσολιούτσου που βρίσκεται αντιμέτωπη με τη δικαιοσύνη για σειρά αδικημάτων για τα οποία κατηγορείται.
Ωστόσο η ίδια η επιχείρηση που φέρει την επωνυμία Folli Follie συνεχίζει να διατηρεί κάποιες μάρκες – ορισμένες εκ των οποίων σημαντικές – στο ενεργητικό της, ετοιμάζοντας τα επόμενα βήματα που εν μέρει σχετίζονται με το ξεκαθάρισμα παλαιών υποθέσεων της προηγούμενης διοίκησης Κουτσολιούτσου και την αποπληρωμή χρεών προς το Δημόσιο και λοιπούς δικαιούχους, αφετέρου κάνει κινήσεις για την ανάπτυξη της λιανικής και το νοικοκύρεμα των οικονομικών της.
Μάρκες όπως η Jack&Jones, Links of London, Polo Club Beverly Hills, Kendall+Kylie, Collective αλλά και τα πολυκαταστήματα εκπτωτικών ειδών Factory Outlet, συνεχίζουν να κρατούν ενεργή και ζωντανή την επιχείρηση, η οποία πλέον τζιράρει περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ, με επικεφαλής της τον Γιώργο Σάμιο, ένα στέλεχος που διορίστηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για να φέρει εις πέρας κατά την τελευταία τετραετία το δύσκολο έργο της οικονομικής και ευρύτερης διοικητικής και οργανωτικής εξυγίανσης της εταιρείας.
Το πλήγμα από την απώλεια της Nike
Σοβαρό πλήγμα σε αυτή την δραστηριότητα δεν παύει ωστόσο να αποτελεί η απώλεια της Nike, η οποία στοιχίζει σε τζίρο περίπου 6 εκατομμύρια ευρώ αυτή τη στιγμή, καθότι σχεδόν το σύνολο των φυσικών καταστημάτων που διαχειριζόταν ο όμιλος Folli Follie πλέον έχει περιέλθει στην διάδοχη κατάσταση, αυτή του ομίλου Percassi. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί το κατάστημα – ναυαρχίδα της Nike, το οποίο και αυτό εκτιμάται ότι θα περιέλθει στον έλεγχο του επιχειρηματία Antonio Percassi και του ισχυρού επιχειρηματικού ομίλου στον τομέα της ένδυσης και υπόδησης που ο ίδιος διαχειρίζεται.
Η επόμενη μέρα της Folli Follie φέρνει πολύ μικρότερο τζίρο στα 40 εκατ. ευρώ – σε σύγκριση με τα 359,2 εκατ. ευρώ το 2017 ένα χρόνο πριν την κατάρρευση -, σταδιακή προσπάθεια νοικοκυρέματος και μεταξύ άλλων συμφωνία με την International Celebrity Brands. Μέσω αυτής της συνεργασίας η εταιρεία έχει και το δικαίωμα αποκλειστικής διαχείρισης των monobrand καταστημάτων Kendall+Kylie, Βeverly Hills Polo Club, σε τέσσερις χώρες και συγκεκριμένα σε Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία και Ρουμανία. Τα πρώτα επίσημα καταστήματα των δύο αυτών μαρκών έχουν δημιουργηθεί ήδη στη Σόφια της Βουλγαρίας αλλά και στη Γλυφάδα.
Την ίδια στιγμή τα καταστήματα Collective συνεχίζουν να υφίστανται ως ταμπέλα, με σημεία σε Κολωνάκι, Ψυχικό, Νέα Ερυθραία, Χαλάνδρι, Γλυφάδα και Καλλιθέα. Επίσης λειτουργούν και καταστήματα στην περιφέρεια σε περιοχές όπως η Λάρισα, η Πάτρα, η Καλαμάτα και η Μύκονος. Ταυτόχρονα ο όμιλος διατηρεί τα concept stores Collective Underwear σε Χαλάνδρι, Γλυφάδα και Θεσσαλονίκη και Collective Sports με 7 καταστήματα σε Κηφισιά, Γλυφάδα, Νέα Ερυθραία, Ψυχικό, Περιστέρι, Κομοτηνή και Βόλο.
Δίκτυο με περισσότερα από 100 καταστήματα
Συνολικά διατηρεί δίκτυο 100 καταστημάτων, από τα οποία τα μισά βρίσκονται στην Ελλάδα. Οι εργαζόμενοι και το δημόσιο πληρώνονται στο ακέραιο, ενώ οι πωλήσεις στο κόσμημα αναπτύσσονται με ρυθμό 47% το 2022 ενώ ταυτόχρονα ο τομέας των ειδών ένδυσης αναπτύσσεται με ρυθμό 24%.
Σε ό,τι αφορά την αναπτυσσόμενη δραστηριότητα στην επόμενη μέρα της επιχείρησης, το δίκτυο των καταστημάτων της Folli Follie, όπως και της Jack &Jones θα ενισχυθούν φέτος με νέα σημεία. Στην περίπτωση της Jack & Jones όπου σήμερα λειτουργούν 4 στην πρωτεύουσα (Χαλάνδρι, Νέα Ερυθραία, Καλλιθέα και Περιστέρι) με τη μέθοδο franchise για το 2023 είναι προγραμματισμένο να ανοίξουν οκτώ νέα καταστήματα και στην Αθήνα αλλά και στην ελληνική περιφέρεια. Παράλληλα ο όμιλος θα εμπλουτίσει χαρτοφυλάκιο του με νέες μάρκες και νέα καταστήματα σύμφωνα με τον υφιστάμενο προγραμματισμό του.
Από το 2018 οπότε έγιναν γνωστά τα γεγονότα στη Folli Follie που έλαβαν καταιγιστική διάσταση έως και σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη η αναδιάρθρωση του ομίλου που εκείνη την περίοδο είχε πάνω από 40 θυγατρικές σε όλο τον κόσμο και εμπορεύονταν πάνω από 42 μάρκες σε ολόκληρο τον πλανήτη. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα χρειάστηκε να γίνει χαρτογράφηση των θυγατρικών, οι περισσότερες από τις οποίες έκλεισαν αλλά και να πραγματοποιηθεί συνολική αναθεώρηση του χαρτοφυλακίου μάρκων της εταιρείας.
Ως βασική εκκρεμότητα αυτή τη στιγμή για την Folli Follie προβάλλεται η εκδίκαση της υπόθεσης με κατηγορούμενους τους Δημήτρη, Τζώρτζη και Καίτη Κουτσολιούτσου που βαρύνονται με κατηγορίες περί δράσης εγκληματικής οργάνωσης. Η αναβολή της δίκης για τις 19 Ιουνίου 2023 εκτιμάται από την τωρινή διοίκηση ότι θα φέρει νέες καθυστερήσεις σε πρώτο βαθμό, που συνολικά θα φτάσουν και ίσως ξεπεράσουν το 1,5 έτος. Την ίδια στιγμή υφίστανται ακίνητα αξίας περί τα 28 εκατ. ευρώ που παραμένουν δεσμευμένα υπό τις κατηγορίες για εγκληματικές ενέργειες και θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να χρησιμεύσουν για την αποπληρωμή υποχρεώσεων προς τους πιστωτές της Folli Follie.
Ωστόσο η εξελικτική της πορεία δεν σταματά εδώ, καθότι συνεχίζεται απρόσκοπτα η ίδρυση των νέων εταιρειών στις οποίες θα μεταβιβαστούν τα περιουσιακά στοιχεία και οι υποχρεώσεις της Folli Follie. Αυτές οι νέες εταιρείες προβλέπεται με βάση το σχέδιο εξυγίανσης ότι θα την οδηγήσουν την επόμενή της μέρα.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.