23 Απρ 2024
READING

Οι καταναλωτές συνεχίζουν να εμπιστεύονται τα apps, παρά τις πολιτικές απορρήτου

4 MIN READ

Οι καταναλωτές συνεχίζουν να εμπιστεύονται τα apps, παρά τις πολιτικές απορρήτου

Οι καταναλωτές συνεχίζουν να εμπιστεύονται τα apps, παρά τις πολιτικές απορρήτου

Η ψηφιακή “έκρηξη” που προκάλεσε η πανδημία, οδήγησε το 2020 σε μια αύξηση 35% στη λήψη εφαρμογών στα “έξυπνα” κινητά των καταναλωτών, με τις προτιμήσεις τους να επικεντρώνονται στα apps εταιρειών τροφίμων και ποτών, online games και retail. Με την άρση των περιορισμών λόγω covid και την εφαρμογή τεχνολογικών πρωτοκόλλων από την Apple, το ποσοστό αυτό υποχώρησε σημαντικά. Παρ’ όλα αυτά, το 2022 έφυγε αφήνοντας τα app installs σε ανοδική τροχιά.

Το iPhone που κυκλοφόρησε το 2007, είναι πλέον έφηβο ενώ η συνολική αγορά smartphone, όπου συνήθως πραγματοποιείται το μεγαλύτερο μέρος των λήψεων εφαρμογών, αρχίζει να δείχνει τα σημάδια του χρόνου που περνά. Τη μέτρια αύξηση στις λήψεις εφαρμογών κατά την προπανδημική δεκαετία, ακολούθησε ένα άλμα κατά τη διάρκεια των lockdowns, με τον τρέχοντα ρυθμό να αντικατοπτρίζει την ωρίμανση της αγοράς, σε συνδυασμό με τους φόβους για μια νέα ύφεση και τις αλλαγές στην πολιτική απορρήτου της Apple.

Διαβάστε ακόμα: Έρευνα | Πώς βλέπουν τελικά οι έφηβοι τα social apps;

Οι αλλαγές στην πολιτική απορρήτου του τεχνολογικού κολοσσού, με το App Tracing Transparency (ATT), το οποίο απαιτεί από όλες τις εφαρμογές που φιλοξενούνται στο περιβάλλον iOS να ζητούν από τους χρήστες την άδεια για να μοιράζονται τα δεδομένα τους, οδήγησαν σε μια εύλογη κατακόρυφη πτώση των λήψεων εφαρμογών το 2021. Το 2022, όμως, η έρευνα της πλατφόρμας AppsFlyer Cloud είδε να αυξάνονται ξανά, κατά 16%. Ωστόσο, το πρωτόκολλο ATT έπληξε κυρίως μία από τις πιο κερδοφόρες και μεγαλύτερες κατηγορίες εφαρμογών: το gaming. Μετά από μια πτώση 10% το 2021, οι εγκαταστάσεις παιχνιδιών ανέκαμψαν ελαφρώς το 2022, σημειώνοντας αύξηση 4%.

Από την άλλη πλευρά, οι λήψεις σε Android αυξήθηκαν κατά 9% σε ετήσια βάση, σε μεγάλο βαθμό χάρη στην εξέλιξη της πλατφόρμας στην Ινδία και στις αναπτυσσόμενες αγορές. Ωστόσο, η αύξηση των λήψεων στην Ινδία κατά 18% αντισταθμίστηκε από τη μείωση των λήψεων κατά το ίδιο ποσοστό στη Ρωσία, ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι προκλήσεις στην παρακολούθηση και το remarketing στο iOS οδήγησαν επίσης σε αύξηση του owned media marketing από τους app developers. Η αποστολή μηνυμάτων στους καταναλωτές, οι ειδοποιήσεις push, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και τα μηνύματα εντός της εφαρμογής, έχουν αυξηθεί κατά 45% στην πλατφόρμα της Apple από τον Απρίλιο του 2022, σε σύγκριση με την άνοδο κατά 17% που εμφάνισαν οι πρακτικές αυτές σε περιβάλλον Android. Σε αυτό, σίγουρα βοηθάει το γεγονός ότι τα ιδιόκτητα μέσα ενημέρωσης αποδεικνύονται ένα κανάλι χαμηλού κόστους για τους developers για την οικοδόμηση του brand image.

Εν τω μεταξύ, τα ποσοστά αντιστοίχισης ταυτότητας αυξήθηκαν κατά 10%, με τους app marketers να ανακαλύπτουν ότι η παροχή συγκατάθεσης των χρηστών για παρακολούθηση διαφημίσεων προσφέρει μια καλύτερη συνολική εμπειρία. Ωστόσο το Identifier for Advertisers (IDFA), το αναγνωριστικό συσκευής που εκχωρείται από την Apple στη συσκευή ενός χρήστη, και χρησιμοποιείται από τους διαφημιστές για την παρακολούθηση δεδομένων, ώστε να μπορούν να προσφέρουν προσαρμοσμένες διαφημίσεις, εμφανίστηκε στα τέλη του 2022 σημαντικά μειωμένο (26%) σε σχέση με τις εποχές πριν από την εφαρμογή του πρωτοκόλλου ΑΤΤ, όταν τα ποσοστά αντιστοίχισης ταυτότητας ξεπερνούσαν το 80%.

Την ίδια στιγμή, πολλοί χρήστες ενδέχεται να βλέπουν περισσότερες διαφημίσεις που δεν σχετίζονται με τις προτιμήσεις και τα ενδιαφέροντά τους. Λογική εξέλιξη, αν σκεφτεί κανείς ότι δημοφιλή κοινωνικά δίκτυα όπως το Instagram, το YouTube και το TikTok, εισήγαγαν το 2022 νέες ενότητες διαφημίσεων για να αυξήσουν την εμπορική τους απόδοση. Ο αυξανόμενος αριθμός διαφημίσεων οδηγεί σε περισσότερες άσχετες διαφημίσεις ανά χρήστη, επηρεάζοντας τελικά τη συνολική εμπειρία των χρηστών.

Το ATT επηρεάζει επίσης τα έσοδα από τις αγορές εντός της εφαρμογής, ιδίως για τις εφαρμογές παιχνιδιών. Τα gaming apps σημείωσαν πτώση 16% στις αγορές εντός εφαρμογής, κυρίως επειδή επηρεάζονται περισσότερο από τους περιορισμούς απορρήτου. Τα υπόλοιπα apps είδαν μια αύξηση 20% στα έσοδα αγορές εντός εφαρμογής.

Διαβάστε ακόμα: Το μέλλον των αγορών βρίσκεται στο εικονικό σύμπαν

Γιατί είναι όμως τόσο σημαντικός ο αριθμός των app installations; Επειδή βοηθούν τους διαφημιζόμενους να εντοπίσουν τι επηρεάζει την κίνηση στην εφαρμογή τους, σύμφωνα με την AppsFlyer Cloud. Η παρακολούθηση των installs σε μια εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα στην ιδιοκτήτρια εταιρεία να προσδιορίσει τον χρόνο κατά τον οποίο οι καμπάνιες της παράγουν αποτελέσματα, να βελτιώσει τη διαχείριση των πληρωμών αλλά και να αξιολογήσει τη συνολική απόδοση της εφαρμογής της.

Με τις νεότερες γενιές να είναι απόλυτα εξοικειωμένες με την τεχνολογία, η χρήση των apps είναι πλέον δεδομένη. Υπάρχουν εφαρμογές για τα πάντα. Μας βοηθούν στις αγορές, στην οργάνωση του χρόνου μας – μας θυμίζουν ακόμα και το πότε πρέπει να πιούμε νερό. Μέσα στην τεραστία ποικιλία εφαρμογών για smartphones, υπάρχουν κατάλληλες για όλους και μπορούν πραγματικά να μας λύσουν τα χέρια.

Με πληροφορίες από Marketing Dive

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.