23 Απρ 2024
READING

Η FedEx Express επεκτείνει τα ηλεκτρικά delivery carts

3 MIN READ

Η FedEx Express επεκτείνει τα ηλεκτρικά delivery carts

Η FedEx Express επεκτείνει τα ηλεκτρικά delivery carts

Φέτος τα Χριστούγεννα, οι Νεοϋορκέζοι είδαν τους ταχυδρόμους της FedEx Express να σπρώχνουν ένα κομψό τετράτροχο ηλεκτρικό καρότσι στα πεζοδρόμια της πόλης. Τα e-carts, όπως τα αποκαλεί η εταιρεία logistics, αποτελούν μέρος ενός διευρυμένου πιλοτικού προγράμματος με στόχο τη βελτίωση των παραδόσεων σε πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές.

Τα e-carts που χρησιμοποιούνται στο διευρυμένο πιλοτικό πρόγραμμα προέρχονται από την BrightDrop, την νεοφυή τεχνολογική επιχείρηση της General Motors, που δημιουργήθηκε με στόχο την επίσπευση της απαλλαγής από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στo last mile delivery – το τμήμα παράδοσης προϊόντων που αποδεικνύεται ιδιαίτερα κοστοβόρο για κάθε εταιρεία που δραστηριοποιείται στο ηλεκτρονικό εμπόριο, αλλά και εξαιρετικά επιβαρυντικό για το περιβάλλον.

Διαβάστε ακόμα: Τα cargo ποδήλατα είναι το μέλλον του last mile;

Η FedEx επέκτεινε τη δοκιμή ηλεκτρικών καροτσιών σε πέντε τοποθεσίες της Νέας Υόρκης, αφού κατέγραψε τα ελπιδοφόρα αποτελέσματα της πρώτης πειραματικής τους λειτουργίας πέρυσι στην Diamond District. Κατά τη διάρκεια της τετράμηνης πιλοτικής δοκιμής, τα e-carts επέτρεψαν στους ταχυδρόμους να αυξήσουν τις παραδόσεις πακέτων κατά 15% ανά ώρα σε διαδρομές υψηλής πυκνότητας.

Πώς συμβάλλουν τα e-carts στο last mile delivery; Οι εργαζόμενοι προ-ταξινομούν και φορτώνουν κάθε καρότσι σε τοπικούς σταθμούς της FedEx. Στη συνέχεια, τα ηλεκτρονικά καροτσάκια παραδίδονται στους κούριερ σε προκαθορισμένες τοποθεσίες κατά μήκος της διαδρομής τους. Οι κούριερ πραγματοποιούν τις παραδόσεις πεζή, πάνω στα πεζοδρόμια, και τα άδεια καρότσια παραλαμβάνονται και επιστρέφουν στους κατά τόπους σταθμούς της εταιρείας για να ξεκινήσει εκ νέου η διαδικασία.

Το κάθε e-cart της BrightDrop διαθέτει ενσωματωμένο ηλεκτροκινητήρα, για να μειώνεται η σωματική καταπόνηση των κούριερ. Μπορεί να κινηθεί με ταχύτητα περίπου 5 χιλιόμετρα την ώρα, για να ταιριάζει με τον ρυθμό βαδίσματος του χειριστή του. Επιπλέον, το e-cart έχει μέγιστη χωρητικότητα ωφέλιμου φορτίου 90 κιλών.

Η χρήση των ηλεκτρικών καροτσιών μπορεί να συμβάλει στην ανακατανομή της δραστηριότητας παράδοσης από τον δρόμο στο πεζοδρόμιο, συμβάλλοντας στην ανακούφιση της συμφόρησης που προκαλείται συνήθως από μεγάλα φορτηγά σε δρόμους με υψηλή κυκλοφορία. Μάλιστα, στο προηγούμενο περιορισμένου εύρους πιλοτικό πρόγραμμα στο Μανχάταν, οι ταχυμεταφορείς της FedEx κατάφεραν να αυξήσουν τον αριθμό των συνολικών στάσεων και των στάσεων ανά ώρα χάρη στη χρήση των e-carts, μειώνοντας τους χρόνους παράδοσης προϊόντων και την κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Με τις διαδρομές που περιλαμβάνονται στην πιλοτική εφαρμογή του e-cart courier να καλύπτουν πλέον περισσότερα από 11 χιλιόμετρα, η FedEx ελπίζει να αποκομίσει περισσότερα διδάγματα από τη λειτουργία των μονάδων σε αστικό περιβάλλον και να βοηθήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να οραματιστούν τη μελλοντική κατάσταση της παράδοσης του last mile delivery σε ένα εξελισσόμενο αστικό τοπίο.

Διαβάστε ακόμα: H General Motors προμηθεύει FedEx και Walmart με ηλεκτρικά οχήματα

Δεν είναι η πρώτη φορά που η FedEx συνεργάζεται με την General Motors, αφού στις αρχές του 2022 επισημοποίησαν την ένταξη ηλεκτρικών οχημάτων στο last mile delivery, πάντα με στόχο μέχρι το τέλος του 2023 η FedEx να παραδίδει 100 εκατομμύρια πακέτα την ημέρα στους πελάτες της. Τότε η αμερικανική εταιρεία courier ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην αγορά 2.500 οχημάτων επίσης από την BrightDrop, που μπορούν να διανύσουν έως και 400 χιλιόμετρα με μία φόρτιση.

Στο πλαίσιο αυτό, τον Ιούνιο, η FedEx παρέλαβε τα πρώτα 150 ηλεκτρικά οχήματα διανομής από τη θυγατρική της GM για να τα εντάξει στις παραδόσεις των προϊόντων της στη Νότια Καλιφόρνια. Και δεν πρόκειται να σταματήσει εδώ. Στόχος είναι η εταιρεία να έχει χτίσει έναν στόλο από 200.000 ηλεκτρικά οχήματα μέχρι το 2040, που είναι και το χρονικό σημείο αναφοράς της για την επίτευξη ουδέτερου ισοζυγίου του άνθρακα από τις δραστηριότητές της.

Με πληροφορίες από Retail Dive

Photos: FedEx

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.