20 Απρ 2024
READING

Γιατί η Supreme συνεργάστηκε με τη ραπτομηχανή Singer

5 MIN READ

Γιατί η Supreme συνεργάστηκε με τη ραπτομηχανή Singer

Γιατί η Supreme συνεργάστηκε με τη ραπτομηχανή Singer

Η εταιρεία της βιομηχανίας της μόδας Supreme είναι γνωστή για τις συνεργασίες που έχει επισυνάψει όλα αυτά τα χρόνια. Ωστόσο, η Supreme πρόσφατα ανακοίνωσε μία νέα απρόσμενη σύμπραξη με ένα brand που κανείς δεν περίμενε να ακούσει, την Singer. Δυο εταιρείες με “βαριά” ιστορία ενώνουν τις δυνάμεις τους με αφορμή το αναδυόμενο resale.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’90, όταν η βιομηχανία του retail κατακλυζόταν από υπερπαραγωγή υλικών αγαθών, το δημοφιλές αθλητικό brand Supreme έκανε το ντεμπούτο του προσφέροντας κάτι καινούριο και φρέσκο, ανεξάρτητο από τα δεδομένα της αγοράς. Αρχικά διέθετε limited απόθεμα, το οποίο απευθύνονταν σε μία πολύ πιο εξειδικευμένη μερίδα αγοραστικού κοινού, τους skaters.

Διαβάστε επίσης: Πως η Supreme κατάφερε να οικοδομήσει την αξία της μάρκας της;

Εκείνη τη χρονική περίοδο το skating δεν ήταν τόσο διαδεδομένο όσο είναι τώρα, με αποτέλεσμα μέσω της επιτυχημένης διαφημιστικής εκστρατείας της εταιρείας, της περιορισμένης προσφοράς και της υψηλής ζήτησης, να προσελκύσει καταναλωτές, οι οποίοι αντιμετώπιζαν τα υλικά αγαθά ως κάτι περισσότερο από ένα αντικείμενο που έπρεπε να χρησιμοποιήσει και αργότερα να το πετάξει. Και από εκείνη την στιγμή το brand άρχισε να αποκτά συλλεκτικό χαρακτήρα.

Μία από τις σημαντικότερες στιγμές για τη μάρκα υπήρξε η συνεργασία της μαζί με τον luxury οίκο μόδας LV το 2017, κάτι το οποίο ενίσχυσε ακόμη περισσότερο την αξία της. Υπήρξε μία εμβληματική συνεργασία μεταξύ των καλύτερων βιομηχανιών, η οποία αποτέλεσε γέφυρα μεταξύ δύο εντελώς διαφορετικών κουλτουρών ακόμη και ηλικιακών ομάδων. Μετά από αυτή τη συγκεκριμένη συνεργασία, ολοένα και περισσότερες μάρκες πολυτελείας, άρχιζαν να συνεργάζονται με πιο streetwear brands. Το 2020 το δημοφιλές brand εξαγοράστηκε με αξία 2,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την VF Corporation, την εταιρεία που κατέχει τις μάρκες Vans, The North Face και Timberland.

Από την άλλη, η Singer είναι μία εταιρεία με ακόμα μεγαλύτερο παρελθόν. Τα 165 χρόνια καινοτομίας ξεκινούν από το 1851 με τον Isaak Merrit Singer να ιδρύει την εταιρεία I. M. Singer & Company με κεφάλαιο το οποίο είχε δανειστεί, ακολουθώντας την πρώτη πατέντα ραπτομηχανής της Singer. Όλα αυτά τα χρόνια η εταιρεία έχει καταφέρει να “εισχωρήσει” στα σπίτια των καταναλωτών μέσω της διάσημης ραπτομηχανής της και όχι μόνο. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής αλλά και η κυριαρχία της fast fashion μείωσαν σε μεγάλο βαθμό την χρήση των ραπτομηχανών σε οικιακό επίπεδο. Έτσι, ανά περιόδους η Singer έχει προβεί σε συνεργασίες για να ξαναζωντανέψει την χαμένη σπίθα των καταναλωτών. Για παράδειγμα, έχει δημιουργήσει μια ψηφιακή βιβλιοθήκη με εμπνευσμένες δημιουργίες από τις συμπράξεις της με το Amazon Prime και τη σειρά ριάλιτι “Making the Cut” με την Heidi Klum που μετρά ήδη τρεις επιτυχημένες σεζόν, αλλά και την ταινία “Cruella” της Disney – και τώρα ήρθε η στιγμή της Supreme.

Ωστόσο, οι δύο εταιρείες δεν συνεργάζονται για να δημιουργήσουν μία σειρά ρούχων αλλά για τη δημιουργία μιας ραπτομηχανής, η οποία θα διαθέτει τον μηχανισμό της εταιρείας Singer, ενώ το design της επιμελείται η Supreme, “ντύνοντας” την ραπτομηχανή με το χαρακτηριστικό logo της. Πρόκειται για μία ραπτομηχανή τελευταίας τεχνολογίας, η οποία προσφέρει 548 εφαρμογές με 300 μεμονωμένες επιλογές βελονιών για βασικές, ελαστικές και διακοσμητικές ραφές, συμπεριλαμβανομένων 2 γραμματοσειρών γραμμάτων. Άλλα βασικά χαρακτηριστικά σε αυτό το μηχάνημα περιλαμβάνουν μια οθόνη LCD που εμφανίζει εικόνες και ρυθμίσεις βελονιάς και ένα κουμπί κοπής νημάτων που εξοικονομεί χρόνο κόβοντας το επάνω και το κάτω νήμα. Η επιλογή ελέγχου ταχύτητας επιτρέπει επίσης στις ραφές να κινούνται με τη δική τους ταχύτητα για τον απόλυτο έλεγχο.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των δύο εταιρειών, η “έμπνευση” πίσω από αυτή την συνεργασία είναι η ακμή που γνωρίζει ο τομέας του resale. Αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει και το ποσοστό του 62% των Millennials και των Gen Z-ers που δηλώνουν ότι, πριν αγοράσουν κάτι καινούριο, αναζητούν να εξαντλήσουν τις δυνατότητές τους να βρουν ένα αντίστοιχο second-hand κομμάτι. Επιπλέον, μεγάλο μέρος του καταναλωτικού κοινού δείχνει πως σταδιακά στρέφεται σε πιο βιώσιμες επιλογές, και η αγορά second-hand αποτελεί μια εναλλακτική πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την πλατφόρμα διαδικτυακής μεταπώλησης ThredUp σε συνεργασία με την εταιρεία ψηφιακών ερευνών GlobalData.

Διαβάστε επίσης : Έρευνα | Οι αγορές και αποφάσεις της Gen Z επηρεάζουν όλους τους καταναλωτές

Φυσικά αυτή η τάση μεταφράζεται και σε νούμερα: το resale αυξήθηκε σχεδόν κατά 15% το 2021 — δύο φορές πιο γρήγορα από την ευρύτερη λιανική αγορά και σημειώνοντας τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην ιστορία για τον κλάδο, σύμφωνα με μια σχετική μελέτη της αγγλικής εταρείας online αγορών OfferUp. Μάλιστα, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, προβλέπεται να αυξηθεί κατά 80% και να φτάσει τα 289 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τα προϊόντα μεταπώλησης εξάλλου παρέχουν σε αρκετούς τη δυνατότητα να αποκτήσουν ένα προϊόν από κάποιο luxury brand που λόγω της τιμής του δεν θα μπορούσαν να αγοράσουν ως καινούριο. Αυτό εκτιμάται ιδιαίτερα από τις νεότερες γενιές, οι οποίες βλέπουν τις νέες τάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Instagram και το TikTok. Στην πραγματικότητα, μερικές φορές η αγορά μεταχειρισμένων είναι ο μόνος τρόπος για να αποκτήσουν ένα ζευγάρι περιορισμένης έκδοσης Air Jordan ή άλλα πολυπόθητα και limited edition αντικείμενα, όπως μία vintage τσάντα Chanel ή αθλητικά παπούτσια Nike.

Φυσικά, πολλές φορές αυτά τα κομμάτια θέλουν κάποια μεταποίηση. Έτσι, η ραπτομηχανή SINGER x Supreme έρχεται για να βοηθήσει τους νέους να μεταποιήσουν τα ρούχα που αγοράζουν, ενώ παράλληλα ανταποκρίνεται στην επιθυμία τους να αγοράζουν ιδιαίτερα και μοναδικά προϊόντα, καθώς η μηχανή διατίθεται προς πώληση με ένα κόστος που αγγίζει τα 668 ευρώ.

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo: Supreme

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.