25 Απρ 2024
READING

Έρευνα | Η χρονιά αρχίζει με αύξηση πωλήσεων

4 MIN READ

Έρευνα | Η χρονιά αρχίζει με αύξηση πωλήσεων

Έρευνα | Η χρονιά αρχίζει με αύξηση πωλήσεων

Αυτή ήταν η πρώτη χριστουγεννιάτικη περίοδος από το 2020 που δεν καθορίστηκε από τους περιορισμούς της πανδημίας. Με όλες τις ενδείξεις της αγοραστικής συμπεριφοράς να αποκαλύπτουν ότι οι καταναλωτές εισέρχονταν σε μια νέα φάση, σε αυτό που πολλοί χαρακτήριζαν ως “revenge living”, όλη η αγορά περίμενε να δει πώς θα μεταφράζονταν οι προθέσεις αυτές στην πράξη.

Τα καλά νέα είναι ότι η Black Friday και η περίοδος που την ακολούθησε, σηματοδοτώντας διεθνώς την έναρξη των χριστουγεννιάτικων αγορών, σημείωσε ρεκόρ τόσο στις ηλεκτρονικές πωλήσεις όσο και στον αριθμό των επισκεπτών στα φυσικά καταστήματα. Πράγματι, η Black Friday διατήρησε τον τίτλο της ως η κορυφαία ημέρα δαπανών της εορταστικής περιόδου του 2022, με τις πωλήσεις να αυξάνονται κατά 12%. Και όπως όλοι περίμεναν να δουν, η καλή αυτή αρχή έδωσε τη σκυτάλη σε μια αύξηση των εορταστικών πωλήσεων.

Διαβάστε ακόμα: Χριστούγεννα 2022 | Τι δώρα θέλουμε, προϊόντα ή εμπειρίες ;

Οι οιωνοί από την κίνηση των αγορών τις τελευταίες ημέρες του 2022, είχαν θετικό πρόσημο, αφού οι καταναλωτικές δαπάνες παρέμειναν σε ικανοποιητικά επίπεδα κατά τη διάρκεια μιας μακράς εορταστικής περιόδου, που είχε ξεκινήσει τον Οκτώβριο. Οι λιανικές πωλήσεις στην αμερικανική αγορά αυξήθηκαν κατά 7,6%, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της MasterCard Spending Pulse, της ετήσιας έρευνας του τραπεζικού οργανισμού που μετρά τις λιανικές πωλήσεις εντός καταστημάτων και στο διαδίκτυο σε όλες τις μορφές πληρωμής.

Η ανάλυση της Mastercard για τις εορταστικές δαπάνες κάλυψε την περίοδο από 1 Νοεμβρίου έως 24 Δεκεμβρίου, ένα χρονικό διάστημα που αποδείχθηκε όντως διαφορετικό από τα προηγούμενα χρόνια. Μέσα από την πρώτη ανάγνωση των διαθέσιμων στοιχείων, η Mastercard ανέφερε ότι οι έμποροι λιανικής προχώρησαν σε μεγάλες εκπτώσεις και προσφορές τόσο στα φυσικά σημεία πώλησης, όσο και στα ηλεκτρονικά τους καταστήματα.

Ωστόσο οι καταναλωτές αποφάσισαν να διαφοροποιήσουν τις δαπάνες τους για να διαχειριστούν από τη μια πλευρά τις αυξανόμενες τιμές των προϊόντων. Κυρίως όμως για να τις διοχετεύσουν όχι μόνο στην αγορά προϊόντων, αλλά στην απόκτηση εμπειριών και τη συμμετοχή τους σε εορταστικές συγκεντρώσεις, τις πρώτες ελεύθερες μετά την πανδημία.

Κάτι που είχε ανιχνεύσει εγκαίρως η OnePoll με σχετική μελέτη της για το φετινό εορταστικό status quo, η οποία αποκάλυψε την αμφίσημη διάθεση των καταναλωτών να δεχτούν και να δώσουν δώρα φυσικού χαρακτήρα, όπως και να απολαύσουν μια σειρά από phygital εμπειρίες που μέχρι πρότινος φάνταζαν απλησίαστες. Ανάμεσά τους τα φετινά Χριστούγεννα ξεχώρισαν οι γαστρονομικές εμπειρίες και οι επισκέψεις σε εστιατόρια, οι οποίες εμφάνισαν αύξηση κατά 15,1%.

Η μεγάλη πλειοψηφία (74%) των καταναλωτών αγόρασε παραδοσιακά φυσικά δώρα. Ανάμεσά τους ξεχώρισαν τα ενδύματα οι πωλήσεις των οποίων παρουσίασαν μια άνοδο 4,5% σε σχέση με την περσινή χρονιά. Την ίδια στιγμή, τα ηλεκτρονικά είδη και τα tech gadgets όπως tablet, κινητό τηλέφωνο και laptop, εμφάνισαν μια μείωση 5,3%, ενώ οι πωλήσεις κοσμημάτων μειώθηκαν κατά 5,5% σε σχέση με πέρυσι.

Διαβάστε ακόμα: Οι καταναλωτές αλλάζουν τις προτεραιότητές τους

Οι διαδικτυακές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 10,6% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της MasterCard Spending Pulse. Το ηλεκτρονικό εμπόριο αποτέλεσε το 21,6% των συνολικών λιανικών πωλήσεων, από 20,9% το 2021 και 20,6% το 2020. Και παρά την επιστροφή των καταναλωτών στα φυσικά σημεία αγορών, το συγκεκριμένο κανάλι συνεχίζει να εμφανίζει αυξημένη ανάπτυξη καθώς οι καταναλωτές δίνουν προτεραιότητα στην ευκολία που τους προσφέρουν οι πλατφόρες ηλεκτρονικών πωλήσεων και social commerce, όπου μπορούν να βρουν μεγαλύτερη διαθεσιμότητα προϊόντων και εκπτώσεων. Η εξέλιξη αυτή δεν εμπόδισε τις πωλήσεις στα καταστήματα να παρουσιάσουν επίσης αύξηση, σημειώνοντας άνοδο 6,8% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Ο πληθωρισμός άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές στις Η.Π.Α. προσέγγισαν τις εορταστικές τους αγορές – από το κυνήγι των καλύτερων προσφορών μέχρι την πραγματοποίηση συνειδητών συμβιβασμών για αγορές δώρων. Το σημαντικότερο στοιχείο που προέκυψε από την έκθεση της Mastercard ωστόσο είναι ότι οι καταναλωτές και οι retailers ξεκίνησαν θετικά τη σεζόν, επιδεικνύοντας ανθεκτικότητα μέχρι το τέλος της χρονιάς εν μέσω αυξανόμενων οικονομικών πιέσεων και κόντρα σε κάθε δυσοίωνη πρόβλεψη.

Με πληροφορίες από CSA

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.