09 Ιαν 2025
READING

Το διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο παρέχει νέες ευκαιρίες στις εταιρείες

4 MIN READ

Το διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο παρέχει νέες ευκαιρίες στις εταιρείες

Το διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο παρέχει νέες ευκαιρίες στις εταιρείες

Αν και ο κορονοϊός φαίνεται πως φτάνει στο τέλος του, οι νέες συγκυρίες δημιουργούν νέες προκλήσεις για τις επιχειρήσεις. Πώς θα μπορέσουν οι λιανέμποροι να υπερπηδήσουν τα νέα εμπόδια και να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους;

Μετά από δύο χρόνια πανδημίας, το πιο αξιοσημείωτο ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι αγοραστές είναι το απότομο και ξαφνικό κύμα πληθωρισμού σε επίπεδα που δεν έχει συμβεί εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια. Από το φυσικό αέριο και τα είδη παντοπωλείου μέχρι το ενοίκιο —και πολλά άλλα— το κόστος ζωής εκτοξεύεται, αναγκάζοντας τους καταναλωτές να περιορίσουν τις αγορές τους.

Και αν ο πληθωρισμός δεν ήταν αρκετός, τα προβλήματα της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού συνεχίζουν να επιμένουν. Ο μέσος όρος του χρόνου που χρειάζεται να φτάσει ένα δέμα από την Κίνα στην Ευρώπη αυξήθηκε έξι ημέρες από τα τέλη του 2021. Μπορεί να μην ακούγεται αληθινό, αλλά ευτυχώς οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να έχουν ευκαιρίες ανάπτυξης, απλώς πρέπει να κοιτάξουν πέρα ​​από τα σύνορά τους. Το διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο είναι ένα φαινόμενο που έχει τεράστια δυναμική, καθώς οι πελάτες αγοράζουν προϊόντα από άλλες αγορές.

Διαβάστε ακόμα: Πώς χτίζει η Levi’s το περιβάλλον εργασίας της σύμφωνα με το υβριδικό μοντέλο

Το διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο μπορεί να αναφέρεται στο διαδικτυακό εμπόριο μεταξύ μιας επιχείρησης (πωλητής λιανικής ή επωνυμίας) και ενός καταναλωτή (B2C), μεταξύ δύο επιχειρήσεων, συχνά επωνυμιών ή χονδρεμπόρων (B2B) ή μεταξύ δύο ιδιωτών (C2C), π.χ. μέσω πλατφορμών αγοράς όπως ως Amazon ή eBay.

Όταν οι επιχειρήσεις αρχίζουν να διαθέτουν τα προϊόντα τους στην παγκόσμια αγορά, όχι μόνο εμπλουτίζουν τη βάση των πελατών τους αλλά μειώνουν τους κινδύνους να περάσουν σε περίοδο αστάθειας. Επιπλέον, αυτό δίνει στις επιχειρήσεις την ευκαιρία να ανακτήσουν τα χαμένα έσοδα, να προσεγγίσουν νέο κοινό και να οδηγήσουν τη συνολική ανάπτυξη. 

Φυσικά, η εξέλιξη της τεχνολογίας διευκολύνει το άνοιγμα στις διεθνείς αγορές. Παρά τη σημερινή κλονισμένη οικονομία, το μέλλον του ηλεκτρονικού εμπορίου φαίνεται λαμπρό. Οι διαδικτυακές λιανικές πωλήσεις, σύμφωνα με έρευνες του Insider,  αυξάνονται σταθερά παγκοσμίως κατά 16,3% στα 4,9 τρισεκατομμύρια δολάρια από το 2020 έως το 2021 και αποτελούν το 19% του συνόλου των λιανικών πωλήσεων. Και αυτή η ανάπτυξη δεν σταματάει εδώ : Οι παγκόσμιες πωλήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου εκτιμάται ότι ξεπέρασαν τα 5 τρισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος του 2022.

Εξετάζοντας συγκεκριμένα το διασυνοριακό εμπόριο, περισσότεροι αγοραστές επιλέγουν να μην περιορίσουν τις πωλήσεις τους στο εσωτερικό της χώρας. Στην πραγματικότητα, η έρευνα της PayPal “ PayPal Cross-border Insights 2022” έδειξε ότι το 42% των διαδικτυακών αγοραστών ανέφεραν ότι αισθάνονται πιο άνετα να αγοράσουν ένα προϊόν από ξένο πωλητή από ό,τι το 2020. Βρισκόμαστε τώρα σε ένα σημείο όπου οι επιχειρήσεις έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση σε πιθανούς πελάτες από ποτέ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι εύκολο.

Διαβάστε ακόμα: Πάνω από 25 χώρες δίνουν βίζα σε ψηφιακούς νομάδες – Τι ισχύει στην Ελλάδα

Ενώ οι διασυνοριακές αγορές προσφέρουν στις επιχειρήσεις σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης, συνοδεύονται από ένα μοναδικό σύνολο προκλήσεων. Οι πωλήσεις σε διάφορες αγορές με διαφορετικές συμπεριφορές και προτιμήσεις πελατών δεν είναι μικρό έργο, αλλά οι επιχειρήσεις πρέπει να βρουν τρόπους να έρθουν σε επαφή με τους παγκόσμιους πελάτες τους για να αξιοποιήσουν πραγματικά στο έπακρο τις διασυνοριακές ευκαιρίες. Αυτό σημαίνει να κατανοήσουν τι εκτιμούν, πώς έχουν μετατοπιστεί αυτές οι αξίες και πώς διαφέρουν ανά περιοχή.

Με την αστάθεια που βιώνουμε, οι επιχειρήσεις διαπιστώνουν ότι δεν γνωρίζουν τους πελάτες τους όπως παλιά. Η πανδημία του COVID-19 έκανε πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να επαναξιολογήσουν τι είναι πραγματικά σημαντικό για αυτούς. Σύμφωνα με την έρευνα του Insider, το 50% των παγκόσμιων πελατών που ερωτήθηκαν λένε ότι έχουν αναθεωρήσει πλήρως τους προσωπικούς τους σκοπούς και τις προτεραιότητες της ζωής τους. Αυτές οι αλλαγές αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο ψωνίζουν, τι αγοράζουν και γιατί επιλέγουν συγκεκριμένα προϊόντα ή υπηρεσίες.

Σίγουρα, οι μεταβαλλόμενες επιλογές και αξίες των πελατών μπορεί να είναι μια πρόκληση για τις επιχειρήσεις οποιουδήποτε μεγέθους — και οι έμποροι λιανικής χρειάζονται μια καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο αυτές οι εξελισσόμενες συμπεριφορές πελατών επηρεάζουν τα αποτελέσματα τους.

Πληροφορίες από Insider

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.