26 Απρ 2024
READING

Πώς θα είναι οι προσλήψεις το 2023

5 MIN READ

Πώς θα είναι οι προσλήψεις το 2023

Πώς θα είναι οι προσλήψεις το 2023

Το εργασιακό τοπίο έχει αλλάξει για πάντα, όμως ένα είναι σίγουρο: μία εταιρεία, μεγάλη ή μικρή, πάντοτε θα θέλει να εντάξει στο εργατικό της δυναμικό πολύτιμα ταλέντα, τα οποία θα την βοηθήσουν να χαράξει την επόμενη μέρα της. Ωστόσο, σχεδόν 9 στους 10 υπεύθυνους λήψης αποφάσεων Ανθρώπινου Δυναμικού πιστεύουν ότι η πρόσληψη το 2023 θα είναι εξίσου ή πιο δύσκολη από ό,τι άλλες χρονιές, καθώς η φετινή χρονιά θα καθοριστεί από τη διπλή πρόκληση ενός ανεκτικού περιβάλλοντος προσλήψεων και μιας ακόμα πιο δύσκολης αγοράς εργασίας.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η πιο πρόσφατη έρευνα της πλατφόρμας προσλήψεων Employ, στην οποία συμμετείχαν 1.200 επαγγελματίες του HR. Συγκεκριμένα, η έρευνα υπογράμμισε ότι τα άτομα που αναζητούν εργασία είναι πιο επιλεκτικά, με τους υπεύθυνους προσλήψεων να αναφέρουν ότι γίνονται δεκτές 40% ή λιγότερες θέσεις εργασίας. Ως αποτέλεσμα, το 61% των υπεύθυνων προσλήψεων πιστεύει ότι θα παραμείνει δύσκολη η πρόσληψη νέων ατόμων το 2023.

Την ίδια στιγμή, περισσότεροι από τους μισούς υπεύθυνους λήψης αποφάσεων ανθρώπινου δυναμικού ανησυχούν για απολύσεις που θα επηρεάσουν τις εταιρείες το επόμενο έτος,  παρόλο που το 77% των εταιρειών δεν θα “παγώσει” τις προσλήψεις ή δεν θα τις μειώσει. Ωστόσο, το 8% πιστεύει ότι θα κάνει λιγότερες προσλήψεις μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Διαβάστε ακόμα: Το φαινόμενο του “career cushioning”

Αξιοσημείωτο ήταν επίσης το γεγονός, σύμφωνα με τα στοιχεία της Employ, ότι αρκετοί κλάδοι παρουσίασαν αυξήσεις στις συνολικές θέσεις εργασίας μεταξύ του δεύτερου και του τρίτου τριμήνου του τρέχοντος έτους, ενώ άλλοι σημείωσαν αξιοσημείωτες απώλειες. Χαρακτηριστικά, οι συνολικές θέσεις εργασίας στον τομέα της υγείας αυξήθηκαν κατά 5,2%, ενώ οι θέσεις εργασίας σε επαγγέλματα παροχής υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 5,6%. Αντιθέτως, θέσεις εργασίας στον τεχνολογικό τομέα μειώθηκαν κατά 7,6%, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες υποχώρησαν 10,5% και θέσεις εργασίας στον τομέα της πληροφορικής σημείωσαν σημαντική πτώση της τάξης του 12,3%. Αυτά τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν το κλίμα αβεβαιότητας που χαρακτηρίζει το τρέχον οικονομικό κλίμα και την αγορά εργασίας.

Η έκθεση επισήμανε επίσης ότι οι εταιρείες με ετήσια έσοδα μικρότερα των 25 εκατομμύριων δολάρια είναι από τις πιο ευάλωτες, σύμφωνα με το 35% των υπαλλήλων στο HR, καθώς θα δυσκολευτούν περισσότερο να βρουν ενδιαφερόμενους υποψηφίους στις θέσεις που έχουν. Πράγματι, το 63% αυτών των εταιρειών αναφέρει ότι δεν υπάρχουν αρκετά άτομα για να καλύψουν τις θέσεις, ενώ το 39% αναφέρει ότι δεν είναι σε θέση να ανταγωνιστεί τις μισθολογικές απαιτήσεις των υποψηφίων.

Στο πλαίσιο αυτό, οι μελετητές συνιστούν στους εργοδότες και τους υπεύθυνους προσλήψεων πως εάν θέλουν να προσελκύσουν νέα ταλέντα, καλό θα ήταν να δώσουν βάση στην  ποιοτική διαδικασία πρόσληψης, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη ισχυρών στρατηγικών για την επίτευξη προοπτικών και την αναζήτηση πέρα ​​από τις παραδοσιακές περιγραφές θέσεων εργασίας.

Παράλληλα, καλό θα ήταν να λάβουν υπόψη τις πρωτοβουλίες διαφορετικότητας, δικαιοσύνης και ένταξης (DEI) που εκτιμώνται από τόσους πολλούς υποψήφιους εργαζόμενους. Ας μην ξεχνάμε ότι οι νέοι εργαζόμενοι είναι millennials και οι Gen Zs και ήδη από το 2022 άρχισαν να απαιτούν την κοινωνική ευθύνη, τη διαφορετικότητα και την ένταξη ως απαραίτητες προϋποθέσεις για να εξετάσουν το ενδεχόμενο να εργαστούν οπουδήποτε και ως κίνητρο στο χώρο εργασίας. Έτσι, το νεότερο και αυξανόμενο εργατικό δυναμικό θα συνεχίσει να απαιτεί από τους ηγέτες τους να έχουν αυστηρές πολιτικές και πρωτοβουλίες DEI, όπως επίσης και ευκαιρίες εκπαίδευσης και ευελιξίας.Όσο αφορά το τελευταίο, ένα από τα βασικότερα ζητούμε του χώρου εργασίας και φέτος θα είναι η ισορροπία εργασίας-ζωής. Μάλιστα, ίσως αυτή θα είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που καλούνται να αντιμετωπίσουν φέτος εργαζόμενοι αλλά και εργοδότες.

Καθώς περνάει ο καιρός, πολλοί εργοδότες πιστεύουν ότι η καλύτερη λύση είναι η επιστροφή στο γραφείο. Αυτή την επιλογή επιβεβαιώνει και μία έρευνα που δημοσιεύτηκε από την Resume Builder, στην οποία συμμετείχαν 1000 επικεφαλής εταιρειών. Συγκεκριμένα, το 66% των εργοδοτών αυτή τη στιγμή ζήτησαν ήδη από τους υπαλλήλους τους να επιστρέψουν στο γραφείο, ενώ το 90% των εταιρειών θα το ζητήσει μέσα στο 2023.

Μάλιστα, δεν πρόκειται για μία απλή επιθυμία αλλά για μια απόφαση με όποιο κόστος: το 21% των εταιρειών σκοπεύει να απολύσει όσους εργαζομένους δεν θα επιστρέψουν, ενώ το 88% προσφέρουν κίνητρα για να πείσουν τους υπαλλήλους τους, συμπεριλαμβανομένων γευμάτων,  παροχών των μετακινήσεων και υψηλότερων αμοιβών.

Διαβάστε ακόμα: 5 τρόποι που Millennials και Gen Z βλέπουν την εργασία

Την ίδια στιγμή, πολλοί εργαζόμενοι δεν συμφωνούν με την επιστροφή τους σε κάποιο γραφείο, καθώς ανησυχούν πως μπορεί να επηρεάσει την παραγωγικότητα και δημιουργικότητα τους. Σε μια έκθεση της Accenture, το 83% των 9.326 εργαζομένων που ρωτήθηκαν δηλώνουν ότι προτιμούν ένα υβριδικό μοντέλο, στο οποίο μπορούν να εργαστούν εξ αποστάσεως τουλάχιστον το 25% του χρόνου, με το 40% των ατόμων αισθάνονται πως μπορούν να είναι παραγωγικοί και υγιείς οπουδήποτε – είτε πλήρως απομακρυσμένοι είτε επί τόπου ή συνδυασμός των δύο.

Οι ερευνητές τόσο του Institute for Operations Research and the Management Sciences όσο και της Employ επισημαίνουν στους εργοδότες την ανάγκη να χειριστούν το συγκεκριμένο ζήτημα με ιδιαίτερη προσοχή προκειμένου όχι μόνο να προσελκύσουν νέα ταλέντα αλλά και να μην χάσουν σημαντικά μέλη του εργατικού τους δυναμικού. Οι εργαζόμενοι μπορεί να αντιληφθούν ως ένα είδους εκβιασμού την επιθυμία των εταιρειών για επιστροφή στα γραφεία και το ενδεχόμενο της απόλυσής τους αν δεν το αποδεχτούν – φθείροντας την εικόνα που έχουν για την εταιρεία. Παράλληλα, υπάρχει ο κίνδυνος να χάσουν αξιόλογα και σημαντικά ταλέντα του εργατικού τους δυναμικού που είτε δεν θα δεχτούν να επιστρέψουν στο γραφείο είτε θεωρούν ότι οι προϊστάμενοί τους μεροληπτούν και αντιμετωπίζουν τους συναδέλφους τους που εργάζονται δια ζώσης ευνοϊκότερα.

Ανακεφαλαιώνοντας, λοιπόν, το εργασιακό τοπίο για άλλη μία χρονιά επρόκειτο να είναι εντυπωσιακό, καθώς οι εργαζόμενοι διεκδικούν καλύτερες συνθήκες εργασίας και οι εταιρείες προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στις συνεχόμενα ανατρεπτικές οικονομικές εξελίξεις. Ο καιρός θα μας δείξει τι μέλλει γενέσθαι.

Με πληροφορίες από Worklife

Photos: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.