25 Απρ 2024
READING

O τουρισμός επιστρέφει στην Κίνα

5 MIN READ

O τουρισμός επιστρέφει στην Κίνα

O τουρισμός επιστρέφει στην Κίνα

Η Κίνα εφαρμόζει πολιτική Zero–COVID, η οποία στοχεύει στην απόλυτη μείωση των κρουσμάτων COVID μέσω αυστηρών μέτρων ελέγχου και ουσιαστικά σημαίνει την απουσία μεταδόσεων. Αφορά απαιτητικά μέτρα σε συνδυασμό με κλειστά σύνορα και αυστηρότερη παρακολούθηση, όπως οποιοσδήποτε εισέρχεται στην χώρα να υποβάλλεται σε υποχρεωτική καραντίνα για 14 ημέρες. Ωστόσο, καθώς τα μέτρα σιγά σιγά αίρονται η βιομηχανία του τουρισμού “παίρνει” τα πάνω της.

Η πανδημία του Covid-19 είχε συνολικά καταστροφικές επιπτώσεις στον τουρισμό παγκοσμίως και αυτό επηρέασε επιχειρήσεις όπως τα καταστήματα λιανικής πώλησης, τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία που κάθε χρόνο βασίζονται στον κλάδο για την επιβίωσή τους. Στη Δύση, αν όχι όλες, οι περισσότερες χώρες έχουν άρει τα αυστηρά μέτρα προστασίας, όπως για παράδειγμα, την απαγόρευση των πτήσεων. Αυτό βέβαια δεν ισχύει και για την Κίνα, μία από τις μεγαλύτερες αγορές στον κόσμο.

Καθόλη την διάρκεια του 2022, η κινεζική κυβέρνηση εφάρμοζε πολιτική Zero-Covid, πλήττοντας όχι μόνο την εγχώρια οικονομία αλλά και την παγκόσμια. Μάλιστα, από την αρχή της περσινής χρονιάς, παρά το σχετικά υψηλό ποσοστό εμβολιασμού (σχεδόν 76% του πληθυσμού), οι ανησυχίες που σχετίζονται με το COVID εξακολουθούσαν να είναι έντονες, ακυρώνοντας τοπικές εκδηλώσεις και αποκλείοντας τους Κινέζους από διεθνή ταξίδια.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί μεγάλα brands έχουν πρόβλημα με την κατοχύρωση της πνευματικής τους ιδιοκτησίας στην Κίνα

Αυτά ήταν άσχημα νέα για το λιανικό εμπόριο όλων των ειδών και κυρίως της βιομηχανίας της πολυτελείας και μόδας, που βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στις κινεζικές τουριστικές δαπάνες για την αύξηση των εσόδων πριν από την πανδημία. Οι Κινέζοι καταναλωτές πάντα αγαπούσαν τα ταξίδια και αντιπροσωπεύουν μια ισχυρή αγοραστική δύναμη. Η Κίνα κατέχει ηγετική θέση στην παγκόσμια τουριστική αγορά από το 2012, με τους εξερχόμενους τουρίστες να ξοδεύουν σχεδόν 277 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2018, περίπου το ένα πέμπτο των συνολικών παγκόσμιων δαπανών για τον τουρισμό.

Ωστόσο, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση China Travel Trends Report της ITB China, το 65% των ερωτηθέντων κινεζικών ταξιδιωτικών εταιρειών πιστεύουν ότι η αγορά των ταξιδιών θα ανακάμψει πολύ σύντομα, καθώς τα μέτρα σιγά σιγά αίρονται. Επιπλέον, η Έκθεση Κινέζικου Ταξιδιωτικού της Dragon Research διαπίστωσε ότι το 17% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα ταξιδέψουν στο εξωτερικό μόλις το επιτρέψουν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, ενώ συνολικά το 38% σχεδιάζει να ταξιδέψει εντός έξι μηνών. Δυστυχώς, βέβαια, για τη Δύση, κορυφαίοι προορισμοί ήταν το Χονγκ Κονγκ, η Ιαπωνία, το Μακάο, η Ταϊλάνδη και η Νότια Κορέα.

Παράλληλα, σύμφωνα με την εταιρεία πολυτελών ταξιδίων International Luxury Travel Market σε συνεργασία με την επιχείρηση δεδομένων Altiant, η επιθυμία των Κινέζων τουριστών για ταξίδια ψυχικής ευεξίας αυξήθηκε κατά 16 ποσοστιαίες μονάδες. Αυτό συμβαδίζει με την ευρύτερη έκρηξη της τάσης για φροντίδα της υγείας στην Κίνα, η οποία έχει προσελκύσει ένα ευρύ φάσμα παγκόσμιων και εγχώριων εμπορικών σημάτων, που προσφέρουν εμπειρίες σε spa & wellbeing resorts. Αυτά είναι ενδεχομένως άσχημα νέα για τις πολυτελείς μπουτίκ στα πολυσύχναστα αστικά κέντρα, αλλά άκρως ενθαρρυντικά για ξενοδοχεία πέντε αστέρων σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως το Anantara Xishuangbanna ή το Amankora του Bhutan, που υπόσχονται την απόλυτη εμπειρία χαλάρωσης. Μάλιστα, οι τρεις βασικοί παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη κατά την επιλογή ενός προορισμού είναι η τοπική ασφάλεια και υγιεινή, τα μέτρα ελέγχου της δημόσιας υγείας του προορισμού για τον COVID – και στο 69% των ερωτηθέντων – και στη συνέχεια η τιμή στο 64%, σύμφωνα με την προαναφερθείσα Έκθεση ITB.

Έτσι, τα αγαπημένα μέρη τουριστών, όπως το Harrod’s του Ηνωμένου Βασιλείου ή το Neiman Marcus και το Bloomingdales στις Η.Π.Α., θα πρέπει να επιδείξουν αυτά τα υψηλότερα πρότυπα στο κατάστημα. Και ενώ μπορεί να είναι πιο δύσκολο να αστυνομεύεις δημόσιους δρόμους όπως το Rodeo Drive στο Λος Άντζελες, η Mount Street στο Mayfair ή το Champs Elysee του Παρισιού, τα καταστήματα σε αυτούς θα πρέπει να κάνουν τους ταξιδιώτες να αισθάνονται ασφαλείς. Ειδικά οι Η.Π.Α. έχουν χάσει την ιδιαίτερη θέση που είχαν στην καρδιά των Κινέζων τουριστών εξαιτίας των τεταμένων σχέσεων των δύο χωρών. Αλλά μπορεί επίσης να σημειωθεί ότι πολλοί ήδη εύποροι Κινέζοι πολίτες θα εξερευνήσουν και θα ανακαλύψουν μόνοι τους. Αυτοί τείνουν να αποτελούν μεγάλο μέρος των αγοραστών πολυτελείας.

Διαβάστε ακόμα: Οι Ευρωπαίοι χάνουν τους Κινέζους πελάτες τους

Μια άλλη αλλαγή που εντοπίστηκε μέσα από τις έρευνες είναι ότι οι Κινέζοι τουρίστες που προέρχονται από τα ηπειρωτικά της χώρας εμφανίζονται πιο ευαισθητοποιημένοι ως προς τη βιωσιμότητα όταν κάνουν σχέδια για τα επόμενα τους ταξίδια. Με έναν αυξανόμενο αριθμό εταιρειών κρατήσεων που περιλαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του ταξιδιού ενός επισκέπτη, το 87% των Κινέζων δείχνει να επηρεάζεται από αυτές της πληροφορίες στην επιλογή του όταν προχωράει σε κάποια κράτηση, σύμφωνα με την έρευνα της International Luxury Travel Market. Μάλιστα, η συντριπτική πλειονότητα των Κινέζων θα προτιμούσε να έχει πέντε ώρες δωρεάν “me time” την εβδομάδα για να ακολουθήσει τα ενδιαφέροντα και τα χόμπι της παρά επιπλέον 4.000 γουάν (567 ευρώ) την εβδομάδα.

Αυτό δείχνει ότι οι Κινέζοι καταναλωτές της ηπειρωτικής Κίνας -των οποίων οι ζωές συνεχίζουν να ανατρέπονται από καραντίνες- έχουν επανεκτιμήσει τι είναι σημαντικό για αυτούς στη ζωή την τελευταία τριετία. Αυτό υποδηλώνει ότι θα υπάρξει τεράστια ζήτηση για ταξίδια αναψυχής φέτος.

Οι εύποροι Κινέζοι καταναλωτές θέλουν να ταξιδεύουν και να ξοδεύουν, αλλά ο ενθουσιασμός τους για μακρινά ταξίδια έχει μειωθεί μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια περιορισμών λόγω της πανδημίας. Ωστόσο, αυτό δεν έχει μεταφραστεί σε έλλειψη ενθουσιασμού για ταξίδια φιλικά προς το περιβάλλον, ταξίδια με βάση τα ενδιαφέροντα ή -ίσως το πιο σημαντικό- ταξίδια που βοηθούν στην επαναφόρτιση των εξαντλημένων ψυχικών “μπαταριών” τους.

Με πληροφορίες από Jing Daily

Photos: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.