20 Απρ 2024
READING

Η Skoda εντυπωσιάζει με την νέα της εκστρατεία

4 MIN READ

Η Skoda εντυπωσιάζει με την νέα της εκστρατεία

Η Skoda εντυπωσιάζει με την νέα της εκστρατεία

Η Škoda εισέρχεται δυναμικά στον χώρο της ηλεκτροκίνησης με μία νέα διαφημιστική εκστρατεία που έχει τραβήξει τα βλέμματα. Συγκεκριμένα, τις τελευταίες μέρες η εκστρατεία “Tiny Billboards”  έχει κάνει το διαδίκτυο να παραμιλά, παρουσιάζοντας ένα υπερσύγχρονο μοντέλο αυτοκινήτου μέσω ενός παραδοσιακού μοντέλου marketing. Ωστόσο, δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται.

 Η διαφήμιση ξεκινά με την εικόνα μιας υπαίθριας διαφήμισης, ενός billboard, να εμφανίζεται μπροστά στους θεατές. Ωστόσο, καθώς απομακρύνεται το πλάνο, φαίνεται πως δεν πρόκειται για ένα μεγάλο billboard αλλά για μία μινιατούρα που είναι τοποθετημένη εκεί όπου “βλέπει” η κάμερα οπισθοπορείας του καινούριου μοντέλου Škoda. Ο “εγκέφαλος” πίσω από αυτή την διαφημιστική εκστρατεία είναι η σουηδική εταιρεία marketing Nord DDB σε συνεργασία με τον επίσης Σουηδό καλλιτέχνη μινιατούρων Christopher Robin Nordström. Μάλιστα, για να εξασφαλίσει προσοχή στη λεπτομέρεια, ο Nordström συμπεριέλαβε ακόμη και προβολείς, σκάλες και γκράφιτι στις μικροσκοπικές αφίσες. Το εντυπωσιακό είναι ότι αν και η διαφήμιση έχει κυκλοφορήσει σε όλον τον κόσμο, στη Σουηδία, τη γενέτειρα χώρα των δημιουργών, οι μικρές πινακίδες θα υπάρχουν πράγματι σε χώρους στάθμευσης.

Διαβάστε ακόμα: Το χιούμορ καθορίζει την αποτελεσματικότητα των διαφημίσεων στο YouTube

Η καμπάνια “Tiny Billboards” αποτελεί μέρος των προσπαθειών της τσέχικης μάρκας να προωθήσει την αυξανόμενη γκάμα ηλεκτρικών οχημάτων της και να επιστήσει την προσοχή στις προσπάθειές της για βιωσιμότητα. Συγκεκριμένα, πρόσφατα κυκλοφόρησε το πλήρως ηλεκτρικό Enyaq Coupé RS iV και έχει πολλά άλλα ηλεκτρικά μοντέλα σε εξέλιξη, τα οποία θα λανσαριστούν τα επόμενα χρόνια. Μαζί με την επίσημη παρουσίαση του νέου Škoda Enyaq Coupé iV, ο Τσέχος κατασκευαστής παρουσίασε και την πρώτη αμιγώς ηλεκτρική έκδοση RS της μάρκας. To Škoda Enyaq Coupé RS iV αποτελεί το ισχυρότερο αυτοκίνητο παραγωγής της εταιρίας μέχρι σήμερα.

Ειδικοί βέβαια υποστηρίζουν πως η εν λόγω καμπάνια αποτελεί έναν συνδυασμό out-of-home διαφήμισης (OOH), χιούμορ και social media marketing. Με τον όρο out-of-home εννοούμε τις υπαίθριες διαφημίσεις και τα billboards, όπως είδαμε στη διαφήμιση της Skoda. Oι δαπάνες των εταιρειών για αυτού του είδους τις διαφημίσεις μειώθηκαν σημαντικά το 2020, καθώς οι καταναλωτές παρέμειναν ως επί το πλείστον κλεισμένοι στα σπίτια τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η OOH όμως έχει αφήσει ήδη αυτά τα δύο χρόνια περιορισμών πίσω της και έχει επιζήσει. 

Παράλληλα, η κυριαρχεία των social media δίνουν την ευκαιρία σε κάθε χρήστη να πληροφορηθεί για οτιδήποτε συμβαίνει. Έτσι, πλέον είναι πιο εύκολο οι χρήστες να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και τα brands να μοιραστούν το περιεχόμενο τους με περισσότερους καταναλωτές. Στην περίπτωση της εκστρατείας “Tiny Billboards” προσφέρει μία διαδραστική και αστεία εμπειρία στους σουηδούς οδηγούς, ενώ παράλληλα παρουσιάζοντας τα σε μία παγκόσμια διαφήμιση μεταδίδει το μήνυμα αλλά και την εμπειρία σε όλους τους δυνητικούς της καταναλωτές.

Διαβάστε ακόμα: Η Adidas θέλει να κερδίσει μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά outdoor

Μάλιστα, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι κύριοι λόγοι που η εκστρατεία της Škoda “κερδίζει” την προσοχή είναι ακριβώς γιατί ανταποκρίνεται στην επιθυμία των καταναλωτών να είναι κοινωνοί των διαφημιστικών μηνυμάτων, τα οποία με την σειρά τους είναι προσαρμοσμένα και συναφή με τη δική τους καθημερινότητα, όπως το παρκάρισμα ενός αυτοκινήτου.

Βέβαια αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η τσέχικη εταιρεία καινοτομεί στον τομέα του marketing. Ας θυμηθούμε πως το καλοκαίρι του 2022, η εταιρεία συνεργάστηκε στη Γαλλία με τρεις YouTubers και εισέβαλε κυριολεκτικά σε βίντεο με reviews διάφορων μοντέλων της Citroën, της Renault και της Peugeot, που είναι πολύ πιο δημοφιλή. Με άλλα λόγια, έκανε ένα κυριολεκτικό photobombing στους μεγάλους ανταγωνιστές της, με την παιχνιδιάρικη δημιουργικότητα που μπορεί συχνά να χαρακτηρίζει το marketing των «μικρών», πηγάζουσα ίσως από την αυτοπεποίθηση και το «θράσος» εκείνου που θέλει να προκαλέσει την κυριαρχία του δυνατότερου.

Οι εντυπωσιακές εκστρατείες marketing της Skoda έρχονται σε μία εποχή που πολλές εταιρείες έχουν μειώσει του προϋπολογισμούς marketing τους, προκειμένου να μειώσουν τα λειτουργικά τους έξοδα εν μέσω πληθωρισμού. Ωστόσο, οι μάρκες που συνεχίζουν να επενδύουν στο marketing τους έχουν ένα νέο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, καθώς δίνουν τη σιγουριά στους καταναλωτές ότι οι μάρκες στις οποίες επενδύουν σήμερα, θα είναι εδώ και αύριο και ότι αξίζει να δαπανήσουν σε αυτές τα χρήματά τους.

Με πληροφορίες από The Drum

Video/ Photos: Skoda

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.