22 Ιαν 2025
READING

Η Louboutin κατηγορεί το Amazon για απάτη

4 MIN READ

Η Louboutin κατηγορεί το Amazon για απάτη

Η Louboutin κατηγορεί το Amazon για απάτη

Ένα brand για να ξεχωρίσει από τα υπόλοιπα διαθέτει ένα βασικό και διακριτέο χαρακτηριστικό. Για την Apple αυτό είναι το logo του δαγκωμένου μήλου, για τη Louis Vuitton το μοτίβο με τα αστεράκια, ενώ για τα παπούτσια Louboutin οι κόκκινες σόλες τους. Όλα τα brands φυσικά δεν θέλουν να “χάσουν” την αποκλειστικότητα αυτών των χαρακτηριστικών χάριν των οποίων μπορούν και κοστολογούν τα προϊόντα τους σε πολύ υψηλές τιμές.

Φυσικά για να είμαστε ακριβείς και η ποιότητα τους είναι εξαιρετική αλλά ένα μέρος της τιμής βασίζεται μόνο και μόνο στο γεγονός ότι ανήκει στο συγκεκριμένο brand. Ας σκεφτούμε μόνο ένα ζευγάρι γόβες Christian Louboutin κοστίζει περίπου 700-1000 ευρώ. Η ιστορία των παπουτσιών του είναι γνωστή: το 1993, όταν o σχεδιαστής και ιδιοκτήτης του οίκου, Christian Louboutin, είδε μια υπάλληλό του να βάφει τα νύχια της με κόκκινο βερνίκι, της το πήρε και έβαψε τη σόλα ενός ψηλοτάκουνου που ετοιμαζόταν να βγάλει στην αγορά. Του άρεσε, το έκανε σήμα κατατεθέν των πολυτελών ζευγαριών του, τα οποία παρά την υψηλή τους τιμή έχουν τεράστια ζήτηση. Η δημοτικότητά τους είναι που έχει οδηγήσει σε πολλές μα πολλές αντιγραφές και εξίσου πολλές δικαστικές διαμάχες.

Διαβάστε επίσης: Το Amazon χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να εντοπίσει και να αποτρέψει την παραχάραξη προϊόντων

Ωστόσο, θα περίμενε κανείς ότι ο Christian Louboutin θα ήταν στα δικαστήρια με μικρές και μεγάλες εταιρείες μόδας που βάζουν στα παπούτσια τους κόκκινη σόλα. Η απομίμηση προϊόντων πολυτελείας και η παραγωγή αρκετά πιο οικονομικών αντιγράφων είναι ένα κατακριτέο μεν, συχνό φαινόμενο δε. Κανείς δεν θα σκεφτόταν ότι ο μεγαλύτερος e-retailer στον κόσμο, το Amazon, θα μπορούσε να εμπλέκεται σε μία δικαστική διαμάχη  με τον luxury οίκο υποδημάτων Louboutin που κρατά 3 χρόνια τώρα.

Όλα ξεκίνησαν το 2019, όταν η εταιρεία Louboutin άσκησε δύο αγωγές εναντίον του Amazon, σε δικαστήρια στο Βέλγιο και στο Λουξεμβούργο, ισχυριζόμενη ότι το Amazon εμφάνιζε τακτικά διαφημίσεις για παπούτσια με κόκκινη σόλα στην αγορά του χωρίς τη συγκατάθεσή της. Συγκεκριμένα, η Louboutin ανέφερε ότι το μοντέλο πώλησης της πλατφόρμας «παραπλανούσε το κοινό», καθώς παρόμοια ψηλοτάκουνα με κόκκινη σόλα διαφημίζονται στο Amazon από τρίτους προμηθευτές.

Τότε τα δύο εθνικά δικαστήρια απευθύνθηκαν στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) για την διελεύκανση της υπόθεσης. Στην απόφασή του το ΔΕΕ είπε ότι το Amazon θα μπορούσε ενδεχομένως να θεωρηθεί υπεύθυνο για υποτιθέμενες παραβιάσεις πνευματικής ιδιοκτησίας που βρέθηκαν στις διαφημίσεις πλαστών παπουτσιών με τη διάσημη κόκκινη σόλα. Διευκρίνισε, πάντως, ότι εναπόκειται πλέον στα δύο εθνικά δικαστήρια, στο Βέλγιο και στο Λουξεμβούργο, να αποφασίσουν εάν αυτό ισχύει.

Η προδικαστική αυτή απόφαση του δικαστηρίου που εδρεύει στο Λουξεμβούργο ανοίγει τον δρόμο για το Amazon να θεωρηθεί δυνητικά υπεύθυνο και για άλλες διαφημίσεις για τυχόν πλαστά προϊόντα που πωλούνται στον ιστότοπό του.Αξίζει να αναφερθεί ότι το 2022 το Amazon είχε συνεργαστεί με την εταιρεία κοσμημάτων Cartier προκειμένου να καταπολεμήσουν τις απομιμήσεις. Οι εταιρείες ανακοίνωσαν δύο κοινές αγωγές κατά ενός influencer με το ψευδώνυμο Phym9y3v στα social media και οκτώ άλλων επιχειρήσεων, για διαφήμιση, προώθηση και διευκόλυνση της πώλησης απομιμητικών αγαθών πολυτελείας μέσω του Instagram και άλλων ιστότοπων. Η μήνυση αναφέρεται επίσης στην παραβίαση των καταχωρημένων εμπορικών σημάτων της Cartier και στην παραβίαση των πολιτικών του Amazon.

Διαβάστε επίσης: Τεράστια αγορά με απομιμήσεις τσαντών Louis Vuitton, Gucci και Chanel σε Facebook και Instagram

Μάλιστα, ο τεχνολογικός κολοσσός είχε υποστηρίξει πως είναι βαθιά προσηλωμένος στην προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας των εμπορικών σημάτων και απαγορεύει αυστηρά τα προϊόντα απομίμησης στα καταστήματά του, ενώ συνέχιζε να επενδύει και να καινοτομεί για να καταπολεμήσει τις απομιμήσεις, καθώς και να συνεργάζεται με τις μάρκες και τις αρχές επιβολής του νόμου για να αποδοθούν ευθύνες στους υπεύθυνους. Μάλιστα, το 2021 επένδυσε περισσότερα από 900 εκατομμύρια δολάρια και απασχολούσε περισσότερους από 12.000 υπαλλήλους για την προστασία των πελατών, των εμπορικών σημάτων, των συνεργατών πώλησης και του καταστήματος από τις απομιμήσεις, την απάτη και άλλες μορφές κατάχρησης. Το ποσό αυτό είναι αυξημένο από τα 700 εκατομμύρια δολάρια του προηγούμενου έτους.

Ωστόσο, η παρούσα υπόθεση δεν δείχνει πως το Amazon πράγματι δρα όπως υποστηρίζει, ενώ παράλληλα τροφοδοτεί μέρος της ευρύτερης συζήτησης σχετικά με την παραβίαση εμπορικών σημάτων στις ηλεκτρονικές αγορές και τη δυσκολία των χρηστών να εντοπίσουν τον πραγματικό πωλητή. Έτσι, άμα τα δικαστήρια αποφανθούν ότι το Amazon είναι ένοχο τότε θα αναγκαστεί να αλλάξει το μοντέλο του, ενώ μπορεί να αναγκαστεί να πληρώσει μία τεράστια χρηματική αποζημίωση στη Louboutin, αν και δεν έχει γίνει γνωστό άμα ο οίκος υποδημάτων ζητά κάποια χρηματική αποζημίωση μέχρι στιγμής.

Με πληροφορίες από BBC και Reuters

Photos: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.