25 Απρ 2024
READING

O άνθρωπος που έβαλε τις σαλάτες και τον «Φρεσκούλη» σε σακουλάκι 

5 MIN READ

O άνθρωπος που έβαλε τις σαλάτες και τον «Φρεσκούλη» σε σακουλάκι 

O άνθρωπος που έβαλε τις σαλάτες και τον «Φρεσκούλη» σε σακουλάκι 

O Mάκης Μαυρόπουλος, είναι ένα πρόσωπο που αποφεύγει την εκτεταμένη δημοσιότητα. Ο ίδιος προτιμά να διατηρεί χαμηλά το βλέμμα όντας αφοσιωμένος αποκλειστικά στο επιχειρηματικό πεδίο καθώς σχεδιάζει τα επόμενα βήματα με τους συνεργάτες του χωρίς περιττές δηλώσεις ή εκδηλώσεις. Διατηρεί όμως στενές σχέσεις με τους παραγωγούς από τους οποίους αγοράζει μία αρκετά μεγάλη γκάμα οπωρολαχανικών.

Ο άνθρωπος που ίδρυσε την εταιρεία Eurocatering, ευρύτερα γνωστή από τη μάρκα «Φρεσκούλης», είναι εκείνος που σύστησε με μεγαλύτερη ένταση τις φρέσκιες κομμένες και πλυμένες σαλάτες στην Ελλάδα. Πολλοί είναι εκείνοι που συνεχίζουν να αγοράζουν τα λαχανικά τους αυτούσια και άνευ συσκευασίας από το οπωροπωλείο ή το σούπερ μάρκετ της γειτονιάς τους. Πολλοί όμως είναι και εκείνοι που έχουν στρέψει την προσοχή και το ενδιαφέρον τους τα τελευταία χρόνια στην αγορά προϊόντων σε συσκευασία με την ετικέτα «Φρεσκούλης» ή ενδεχομένως και άλλων γνωστών εταιρειών όπως ο Μπάρμπα Στάθης, ο Βεζύρογλού ή και ο Λιμπάντσης με τα προϊόντα Freschο. Η αγορά αυτή επομένως δεν παύει να ανθεί και να προσφέρει ακόμα μεγαλύτερο πεδίο ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια για όλους τους παίκτες που βρίσκονται σε αυτήν. 

Από ένα μικρό εργαστήριο στο Ρέντη

Η σημερινή επιχείρηση που οι περισσότεροι στην Ελλάδα γνωρίζουν μέσα από τα προϊόντα αλλά και από το χαρακτηριστικό της λογότυπο με την πράσινη και λευκή λεπτομέρεια και την ονομασία «Φρεσκούλης», στάθηκε στην αφετηρία των εξελίξεων του κλάδου των λαχανικών το 1990. Η αρχή έγινε από ένα μικρό εργαστήριο στην περιοχή του Ρέντη. Σταδιακά άρχισε να αναπτύσσεται από το 1999 και ύστερα, με διανομή προϊόντων σε εστιατόρια, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της διαλογής και επεξεργασίας των οπωρολαχανικών που διέθετε γινόταν με τα χέρια. Ο έντονος ανταγωνισμός της περιόδου εκείνης οδήγησε τον Μαυρόπουλο στην παραγωγή κομμένων λαχανικών με την εξέλιξη να είναι σήμερα λίγο ή πολύ γνωστή.

Ο «Φρεσκούλης» δημιουργήθηκε το 2004, με την ταυτόχρονη σύσταση και ενός σύγχρονου για την εποχή του εργοστασίου στην περιοχή των Αχαρνών. Αυτό που ευνόησε σημαντικά την πορεία της ήταν η σταδιακή και ταχεία μεταβολή των διατροφικών συνηθειών με ζήτηση τόσο για πιο υγιεινά προϊόντα, όσο και για έτοιμα προς κατανάλωση αγαθά με πορεία από τον πρωτογενή τομέα στο πιάτο των καταναλωτών.

Η εταιρεία σήμερα είναι ιδιαίτερα εύρωστη οικονομικά και μπορεί να κοιτάζει νέες επενδύσεις. Φιλοσοφία του Μάκη Μαυρόπουλου είναι να διατηρεί συνεργασίες πολλών ετών. Κάτι που φαίνεται από τις περιπτώσεις εργαζομένων, παραγωγών ή προμηθευτών με πάνω από 20 χρόνια κοινής πορείας. Βαθιά πεποίθησή του αποτελεί ότι τίποτα δεν θα ήταν εφικτό να συμβεί χωρίς τη συμβολή των εργαζομένων και συνεργατών της επιχείρησής του. Στρατηγική της Eurocatering όπως είναι η εταιρική επωνυμία του Φρεσκούλη, είναι να επενδύει τα χρήματα που εισέρχονται στα ταμεία της είτε πρόκειται από την επιχειρηματική της δραστηριότητα, είτε από τα επενδυτικά κεφάλαια της EOS Capital Partners, fund που τελεί υπό την ηγεσία του Απόστολου Ταμβακάκη και έχει αποκτήσει μειοψηφία των μετοχών της εταιρείας του Μ. Μαυρόπουλου.

Αυτή τη στιγμή η Eurocatering βρίσκεται σε όλα τα σούπερ μάρκετ της χώρας, είτε με επώνυμο προϊόν, είτε με προϊόν ιδιωτικής ετικέτας. Πρόσφατα εξαγόρασε την εμπορική εταιρεία MS Fresh BG με έδρα τη Βουλγαρία και τη μετονόμασε σε Eurocatering BG, επεκτείνοντας την δραστηριότητά της και στη γειτονική χώρα. Επίσης, έκανε βήμα για την κατασκευή εργοστασίου στη Σόφια, έχοντας αποκτήσει έκταση 45 στρεμμάτων με αντικείμενο την εγκατάσταση δύο γραμμών παραγωγής με δυνατότητα 65.000 τεμαχίων ανά ημέρα. Η ζήτηση για τα προϊόντα της την οδήγησε και στην επέκταση του αρχικού της εργοστασίου στις Αχαρνές, με νέο εργοστάσιο και ενοποίηση των υφιστάμενων μονάδων και γραφείων στην Ελλάδα. Το νέο εργοστάσιο στην Ελλάδα θα της προσφέρει περίπου 350.000 σακούλες σαλάτες την ημέρα μέσα στα επόμενα χρόνια. 

Η κίνηση με κατάστημα λιανικής στην Αγορά Μοδιάνο

Πριν από λίγες μόλις ημέρες ο «Φρεσκούλης» εγκαινίασε και το πρώτο του κατάστημα λιανικής στην Αγορά Μοδιάνο. Εκεί, δημιούργησε ένα pop up store, στο οποί διατίθεται το σύνολο της γκάμας προϊόντων «Φρεσκούλης» και σε αυτό παρουσιάζονται όλες οι κατηγορίες των προϊόντων που δημιούργησε η εταιρεία στα 18 χρόνια πορείας της στην αγορά. Έτοιμες, πλυμένες σαλάτες με συμβατικά και βιολογικά λαχανικά, super bowls με υπερτροφές, έτοιμα για κατανάλωση προϊόντα, λαχανικά και μυρωδικά για μαγείρεμα, υγιεινά γεύματα και σνακ που καταναλώνονται ανά πάσα στιγμή. Το συγκεκριμένο κατάστημα λιανικής πώλησης φέρει την ονομασία «We Love Salads». 

O Mάκης Μαυρόπουλος έκανε στο τέταρτο τρίμηνο του 2022 ένα ακόμα βήμα συνεργασίας και απόκτησης μετοχών εταιρείας στον κλάδο των βιολογικών. Εκεί προχώρησε στην εξαγορά μέρους των μετοχών της Βιουγεία ΕΠΕ με τίμημα περίπου 10 εκατομμυρίων ευρώ και συμμετόχους την οικογένεια Ταυμβακάκη – θυμίζουμε ότι το fund EOS Capital του πρώην τραπεζικού Απόστολου Ταμβακάκη έχει μετοχές στη Eurocatering -, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Goody’s και πρώην αντιπρόεδρος της Παλίρροια, Σωτήρης Σεϊμανίδης αλλά και ο senior partner της EOS Capital Partners και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Γιάννης Παπαδόπουλος, ο Νίκος Μήλιος, με πολυετή εμπειρία ως υψηλόβαθμο στέλεχος σε γνωστές επιχειρήσεις όπως η Lion Rental και η Teomoto. Η Βιουγεία είναι η εταιρεία που δημιούργησε ο Λεωνίδας Στρατιδάκης, ο οποίος διατήρησε το 20% στην επιχείρηση. 

Ο Φρεσκούλης συνεχίζει να αναπτύσσεται, βάζοντας με τον καιρό και τις εξαγωγές στη φαρέτρα του. Αυτοί που έχουν «φλερτάρει» κατά καιρούς με την ιδέα της εξαγοράς του είναι αρκετοί. Ακούγεται ότι ένας ακόμη ισχυρός και διάσημος παίκτης των τροφίμων συζητά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Μέχρι στιγμής όμως όλα κινούνται στη σφαίρα των σεναρίων. Η μοναδική απτή πραγματικότητα είναι αυτή μίας επιχείρησης που καινοτόμησε στο αντικείμενό της και συνεχίζει να το κάνει με την δέουσα επιμέλεια και επιτυχία. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.