20 Απρ 2024
READING

Τι ψάχνουν οι υπεύθυνοι προσλήψεων το 2023

4 MIN READ

Τι ψάχνουν οι υπεύθυνοι προσλήψεων το 2023

Τι ψάχνουν οι υπεύθυνοι προσλήψεων το 2023

Μετά την πανδημία και τις πρόσφατες τάσεις όπως η Μεγάλη Παραίτηση, η αθόρυβη παραίτηση και τα υβριδικά μοντέλα εργασίας, το παιχνίδι των προσλήψεων έχει αλλάξει εντελώς. Οι δεξιότητες που είχαν προτεραιότητα στις συνεντεύξεις εργασίας, όπως οι τεχνικές δεξιότητες που βρίσκονται σε ένα βιογραφικό σημείωμα, δεν είναι πλέον τα πιο ελκυστικά χαρακτηριστικά που αναζητούν οι εργοδότες.

Αντ’ αυτού, οι υπεύθυνοι προσλήψεων ενδιαφέρονται να εντοπίσουν δεξιότητες, οι οποίες μπορούν να αναπτύσσουν άλλες δεξιότητες. Τι εννοούμε με αυτό; Οι εργαζόμενοι που έχουν κάποιες συμπεριφορικές δεξιότητες ως θεμέλιο, μπορούν να αποκτήσουν νέες δεξιότητες και ταλέντα και να συνεχίσουν να τα αξιοποιούν καθ’ όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους. Αυτές οι δεξιότητες εντυπωσιάζουν περισσότερο τους υπεύθυνους προσλήψεων στο σημερινό ανταγωνιστικό εργασιακό περιβάλλον.

Διαβάστε ακόμα: Human Centricity | Πώς θα είναι οι επαγγελματικές συνεντεύξεις στο μέλλον;

Περιέργεια. Κι όμως, είναι μία σημαντική δεξιότητα. Οι εργαζόμενοι που κάνουν σπουδαίες ερωτήσεις, ερευνούν τον κόσμο γύρω τους και διευρύνουν πάντα τους ορίζοντές τους, έχουν την περιέργεια ως δεξιότητα. Είναι εκείνοι που βρίσκουν συναρπαστικές τις νέες καταστάσεις και εμπειρίες, επειδή τους παρέχουν ευκαιρίες να ανακαλύψουν περισσότερα.

Μαθησιακή ευελιξία. Οι υπεύθυνοι προσλήψεων αναζητούν ανθρώπους που απολαμβάνουν να μαθαίνουν νέα πράγματα για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Ανθρώπους που όταν ανακαλύπτουν νέες πληροφορίες για κάτι, μπορούν εύκολα να τις εφαρμόσουν και στη συνέχεια να προχωρήσουν γρήγορα σε κάτι νέο.

Νοοτροπία ανάπτυξης. Όσοι διαθέτουν νοοτροπία ανάπτυξης έχουν την επιθυμία να κατακτήσουν νέες προκλήσεις, ακόμη και αν αυτές απαιτούν χρόνο και επιμονή για να πετύχουν. Έχουν μια εσωτερική πεποίθηση ότι μπορούν να επιτύχουν τους στόχους τους και βρίσκουν κίνητρο να εργάζονται σε άγνωστα έργα. Συνήθως αναζητούν έργα που είναι δύσκολα, προκειμένου να αναδείξουν την επιμονή και την ανθεκτικότητά τους, αντί να είναι ανοιχτοί σε όλες τις ευκαιρίες στις οποίες πιστεύουν ότι μπορούν να επιτύχουν.

Κριτική ανάλυση. Πρόκειται για την ικανότητα που έχουν ορισμένοι άνθρωποι να εξετάζουν τα ζητήματα από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Μάλιστα, τους αρέσει να συμβουλεύονται πολλούς ανθρώπους, για να προσδιορίσουν τα επόμενα βήματά τους και να προχωρήσουν σε τεκμηριωμένες αποφάσεις.

Συνεργασία. Όσοι γνωρίζουν ότι η συνεργασία με άλλους είναι ο καλύτερος τρόπος για την επίτευξη αποτελεσμάτων και τους αρέσει να συνεισφέρουν και να υλοποιούν κοινούς στόχους, μπορούν να προσθέσουν τη συνεργασία στον κατάλογο των δεξιοτήτων τους. Στις μέρες μας, η ομαδική εργασία και η επικοινωνία μπορεί να αποτελέσει πρόκληση όταν η ομάδα σας δεν είναι συγκεντρωμένη σε ένα μέρος ή στην ίδια χρονική ζώνη.

Φυσικά, δεν αρκούν μόνο οι συμπεριφορικές δεξιότητες για την κατάκτηση μίας θέσης εργασίας. Στον σύγχρονο κόσμο, όπου σχεδόν όλα γίνονται ψηφιακά, οι γνώσεις digital marketing είναι εξίσου απαραίτητες. Το ψηφιακό marketing χρησιμοποιεί ψηφιακές τεχνολογίες για να προσεγγίσει και να δεσμεύσει τους πελάτες.

Η καλή γνώση των social media είναι επίσης απαραίτητη για πολλές σταδιοδρομίες στο σημερινό κλίμα των μέσων ενημέρωσης. Η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ως εργαλείο marketing, πωλήσεων ή προσλήψεων έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματική τα τελευταία χρόνια. Πολλοί οργανισμοί προσλαμβάνουν ειδικούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να τους βοηθήσουν να προσεγγίσουν το κοινό-στόχο τους και να συνεργαστούν με υφιστάμενους και δυνητικούς πελάτες και προσλήψεις.

Διαβάστε ακόμα: Θα γίνει η πενθήμερη εργασία παρελθόν;

Ωστόσο, η επιτυχία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι εύκολη και απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό, εκτέλεση και μέτρηση. Οι ειδικοί στα social media χρειάζεται να είναι στρατηγικά σκεπτόμενοι με δημιουργικό μυαλό και να κατανοούν πώς λειτουργούν οι πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να επιτύχουν. Επιπλέον, πρέπει να είναι σε θέση να εντοπίζουν και να αναλύουν τις τάσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και να επινοούν έξυπνους τρόπους αξιοποίησής τους.

 Η ανάδειξη αυτών των δεξιοτήτων στους υπεύθυνους πρόσληψης, θα δείξει ότι οι αιτούντες εργασία δεν έχουν μόνο τα προσόντα για τον ρόλο για τον οποίο γίνεται η συνέντευξη, αλλά ότι έχουν επίσης τη δυνατότητα να αναπτυχθούν και να προχωρήσουν σε μεγαλύτερους ηγετικούς ρόλους στον οργανισμό.

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.