25 Απρ 2024
READING

Μεγάλη ανάπτυξη της διαφημιστικής αγοράς των retail media

4 MIN READ

Μεγάλη ανάπτυξη της διαφημιστικής αγοράς των retail media

Μεγάλη ανάπτυξη της διαφημιστικής αγοράς των retail media

Άραγε πως θα είναι το μέλλον των διαφημίσεων τώρα που οι καταναλωτές έχουν επιστρέψει στο φυσικό λιανεμπόριο. Πώς μπορούν οι marketers και τα brands να  αξιοποιήσουν καλύτερα την αυξανόμενη ζήτηση για πλούσιες προσωποποιημένες αγοραστικές εμπειρίες, προσφέροντας παράλληλα νέες ψηφιακές εμπειρίες; Στο πλαίσιο αυτό, η νέα τάση που κερδίζει έδαφος είναι τα retail media. Η τάση αυτή φαίνεται πως μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό τους λιανεμπόρους να συνδέονται με τους καταναλωτές.Τι είναι λοιπόν τα retail media;

Από την έναρξη της πανδημίας και μετά το ηλεκτρονικό εμπόριο έκανε μία δυναμική έφοδο στην ζωή μας, αλλάζοντας για πάντα τις καταναλωτικές μας συνήθειες. Είναι, φυσικά, αναμενόμενο πως η αυξημένη ισχύς των ηλεκτρονικών πωλήσεων θα επηρέαζε και τον τρόπο με τον οποίο οι μάρκες προωθούν τα προϊόντα τους. Έτσι, το 2021, για πρώτη φορά, η ψηφιακή διαφήμιση αντιπροσώπευε πάνω από το μισό της παγκόσμιας διαφημιστικής δαπάνης.

Τον επόμενο χρόνο, το 2022, οι οικονομικές συγκυρίες ανάγκασαν πολλές εταιρείες να μειώσουν τους προϋπολογισμούς για marketing σε συνδυασμό με εξελίξεις όπως η ανάδειξη του TikTok ως η πιο δημοφιλής εφαρμογή, η μετονομασία της μητρικής του Facebook σε Meta, η είσοδος του metaverse στη ζωή μας, η μεγαλύτερη εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης και η μεγαλύτερη προσοχή που δόθηκε στο ζήτημα της πρόσβασης στα προσωπικά δεδομένα  δημιούργησαν ένα νέο περιβάλλον με νέες δυσκολίες αλλά και ευκαιρίες δραστηριότητας των brands. Οι αλλαγές αυτές δεν θα μπορούσαν παρά να επηρεάσουν άμεσα τον τομέα της διαφήμισης, διαμορφώνοντας μια σειρά από νέες τάσεις στο digital marketing με μεγάλη δυναμική και για τη νέα χρονιά.

Διαβάστε επίσης: Πώς εξασφαλίζεται η αυθεντικότητα στο marketing

Έτσι, η μεγαλύτερη τάση που είδαμε το 2022 και θα συνεχίσουμε να βλέπουμε το 2023 είναι οι διαφημίσεις που εμφανίζονται σε μία ιστοσελίδα, εφαρμογή ή αγορά λιανικής είναι γνωστές ως retail media. Και οι έμποροι λιανικής που φιλοξενούν αυτές τις διαφημίσεις αποτελούν τα δίκτυα των retail media. Το κύριο πλεονέκτημα των retail media είναι πολλά, κυρίως, όμως, επιτρέπουν στις μάρκες να διαφημίζουν τα προϊόντα τους, την ίδια στιγμή που οι καταναλωτές ψωνίζουν εύκολα και γρήγορα. Συγκεκριμένα, εταιρείες όπως η Walmart, η Home Depot, η Kroger, η Target και η Kohl’s είναι μεταξύ των λιανοπωλητών που ακολουθούν την τάση, με τη Marriott να είναι το πρώτο δίκτυο πολυμέσων στη βιομηχανία της φιλοξενίας.

Έτσι, η διαφήμιση μιας εταιρείας μπορεί να εμφανίζεται, όταν κάποιος πληκτρολογεί έναν σχετικό όρο αναζήτησης στο Amazon ή όταν περιηγείται σε μια συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων στον αγαπημένο του ιστότοπο ενός σούπερ μάρκετ. Κατά αυτόν τον τρόπο τα retail media λειτουργούν σαν ηλεκτρονικά πολυκαταστήματα και μπορούν να βοηθήσουν τα brands να προσελκύσουν νέους πελάτες.

Μάλιστα, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα retail media ανοίγουν ψηφιακούς χώρους που προηγουμένως ήταν εκτός ορίων για τις μάρκες. Το Amazon πρωτοστάτησε παρουσιάζοντας τις χορηγούμενες διαφημίσεις της. Σύμφωνα με μια μελέτη Criteo και Forrester, περίπου το 82% των αμερικανών λιανεμπόρων αναφέρουν ότι τα retail media αποτελεί τον βασικό στόχο ανάπτυξης τους. Το ποσοστό αυτό δικαιολογείται από το γεγονός ότι το 55% των αγοραστών στις Η.Π.Α. αναφέρει ότι έχει αγοράζει προϊόντα από περισσότερες από έξι διαφορετικές πλατφόρμες. Επίσης, μια έκθεση της LiveRamp και της Wakefield Research διαπίστωσε ότι τα πιο επιτυχημένα brands, σύμφωνα με τους καταναλωτές στις Η.Π.Α., επενδύουν περίπου το ένα πέμπτο του προϋπολογισμού τους σε retail media και το 64% σχεδιάζει να αυξήσει αυτές τις δαπάνες το 2023.

Η τάση αυτή φαίνεται να έχει θετικά αποτελέσματα όχι μόνο για τους εμπόρους λιανικής αλλά και για τους αγοραστές και τους προμηθευτές. Αρχικά, οι έμποροι λιανικής μπορούν να σημειώνουν περισσότερες πωλήσεις προϊόντων, επειδή οι πωλητές έχουν δείξει μεγαλύτερη προσοχή και φροντίδα στο κατάστημα τους και οι αγοραστές μπορούν να βρουν προϊόντα πιο γρήγορα. Έτσι αυξάνονται οι πωλήσεις, οι οποίες σε συνδυασμό με τη δευτερεύουσα πηγή εσόδων από διαφημίσεις, μπορούν να ενισχύσουν τα συνολικά έσοδα από την αγορά.

Διαβάστε επίσης: Έρευνα | Το 65% των καταναλωτών έχει κάνει αγορά μέσω social media

Επιπλέον, μέσω μιας πετυχημένης διαφήμισης, οι προμηθευτές μπορούν να προσεγγίσουν τους πελάτες για τα προϊόντα τους πιο αποτελεσματικά. Μάλιστα, μία διαφήμιση επιτρέπει στους προμηθευτές να προωθούν τα brands τους, χωρίς να παραβιάζουν τους κανονισμούς ασφαλείας δεδομένων. Αυτό μειώνει δραστικά τις διαφημιστικές δαπάνες τους, ενθαρρύνοντας τους πωλητές να επενδύσουν περισσότερο χρόνο και προσπάθεια στο οικοσύστημα της αγοράς.

Τέλος, οι αγοραστές μπορούν να απολαύσουν την εμπειρία των αγορών τους. Τα ισχυρά retail media παρουσιάζουν στους πελάτες διάφορα προϊόντα, χωρίς να τους κατακλύζουν με πάρα πολλές διαφημίσεις που αποσπούν την προσοχή. Οι αγοραστές μπορούν να βρίσκουν και να συγκρίνουν ανταγωνιστικά brands πιο εύκολα, βελτιώνοντας την εμπειρία αγορών προστατεύοντας παράλληλα τα προσωπικά τους δεδομένα.

Συνοψίζοντας, όλες οι μάρκες, μικρές και μεγάλες, μπορούν να δουν τεράστια ανάπτυξη και βελτίωση μέσω των retail media. Έτσι, δεν θα πρέπει να ξαφνιαστούμε άμα σε λίγο καιρό δούμε αυτή την υπηρεσία να υπάρχει και στα φυσικά καταστήματα, όπως είδαμε να συμβαίνει με άλλες υπηρεσίες. 

Με πληροφορίες από Smart Brief

Φωτογραφία από Walmart Search

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.