24 Νοέ 2024
READING

Trends 2023 | Το retail γίνεται υβριδικό και βιωματικό

5 MIN READ

Trends 2023 | Το retail γίνεται υβριδικό και βιωματικό

Trends 2023 | Το retail γίνεται υβριδικό και βιωματικό

Όταν χτύπησε η πανδημία το 2020, πολλοί ήταν εκείνοι που υπέθεσαν ότι οι περισσότερες δραστηριότητες λιανικής θα μετακινούνταν στο διαδίκτυο και θα έμεναν εκεί. Ωστόσο, καθώς ο κόσμος επανήλθε στις δραστηριότητές του και οι αγορές σε όλο τον κόσμο επανεκκίνησαν, οι καταναλωτές άρχισαν να συρρέουν ξανά στα καταστήματα, αποδεικνύοντας ότι εξακολουθεί να υπάρχει ισχυρή ζήτηση για φυσικό λιανικό εμπόριο.

Η πανδημία έκανε τους καταναλωτές να στραφούν στις online αγορές και να συνειδητοποιήσουν την ευκολία και την άνεση που αυτές προσφέρουν. Όλοι ζήσαμε την εξέλιξη αυτή και προκρίναμε την ίδια ακριβώς επιλογή. Ύστερα από την εντυπωσιακή ανάπτυξη και το peak που γνώρισε, όμως, το 2022 το ηλεκτρονικό εμπόριο εμφάνισε σημάδια επιβράδυνσης και κολοσσοί του κλάδου, όπως το Amazon και η Walmart, υπαναχώρησαν από τα μεγαλεπήβολα σχέδιά τους για επέκταση των logistic center τους και των κέντρων εκπλήρωσης των παραγγελιών τους. Αυτό δεν επέδρασε ουσιαστικά όμως στην αγοραστική συμπεριφορά. Γιατί ενώ οι καταναλωτές λατρεύουν τις αγορές μέσω διαδικτύου, τα φυσικά καταστήματα επανήλθαν στην πρότερη αίγλη τους και άρχισαν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις αγορές τους. Και θα εξακολουθήσουν να το πράττουν και τη νέα χρονιά.

Παρόλα αυτά ορισμένες συμπεριφορές πανδημίας, όπως η εξάρτηση από το BOPIS (Buy Online, Pick Up In Store) και η γρήγορη παράδοση, είναι εδώ για να μείνουν. Και φαίνεται λογικό. Σύμφωνα με μελέτη της McKinsey, εξάλλου, το 75% των καταναλωτών που υιοθέτησε μια νέα αγοραστική συμπεριφορά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τη διατήρησαν και μετά την άρση των περιορισμών.

Διαβάστε ακόμα: Τάση: τα online brands ανοίγουν φυσικά καταστήματα

Τι σημαίνει αυτό για το retail; Ότι είτε πραγματοποιείται online είτε σε φυσικά σημεία, πρέπει να υπάρχει η ισχυρή διαβεβαίωση ότι όλα υποστηρίζουν τους τρόπους που θέλουν να ψωνίσουν πλέον οι καταναλωτές.

Αυτό έδειξε έρευνα της Publicis Sapient σε 7.000 καταναλωτές στις Η.Π.Α., το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Σουηδία, η οποία διαπίστωσε ότι οι καταναλωτές δεν χάνουν την ευκαιρία να αξιοποιούν κάθε δυνατότητα για απρόσκοπτες εμπειρίες αγορών σε ένα φυσικό κατάστημα. Όταν μάλιστα συνδυάζονται ψηφιακές και φυσικές προσφορές, τότε η δέσμευση των καταναλωτών είναι εντυπωσιακή. Το 75% χρησιμοποιεί συνήθως την εφαρμογή ενός retailer ενώ βρίσκεται στο φυσικό σημείο πώλησης των προϊόντων του, ενώ το 71% έχει ελέγξει τα αποθέματα του retailer στο διαδίκτυο πριν επισκεφθεί το κατάστημά του.

Από την έρευνα αναδύθηκαν ορισμένες αγοραστικές τάσεις που εμφανίζονται στο χώρο των φυσικών καταστημάτων, οι οποίες είναι πιο έντονες μεταξύ των Gen Z-ers. Συγκριτικά με τις παλαιότερες γενιές, είναι πιο πιθανό να ψωνίσουν σε ένα κατάστημα για να εμπνευστούν από τις τάσεις που βλέπουν και μπορούν να αγγίξουν, την ίδια στιγμή που κοινωνικοποιούνται με τους φίλους τους. Δείχνουν μάλιστα μεγαλύτερη προθυμία να συμμετάσχουν σε φυσικές εμπειρίες που διοργανώνονται από τους retailers. Με πιο χαρακτηριστικές τις περιπτώσεις των pop-up concepts και τις live επιδείξεις προϊόντων.

Σύμφωνα με την UserTesting και την OnePoll, εξάλλου, οι καταναλωτές δείχνουν σαφή προτίμηση στα φυσικά καταστήματα με την άμεση ικανοποίηση ως κορυφαίο κίνητρο (33%), ακολουθούμενη από καλύτερες προσφορές στις τιμές των αγαθών (26%) και βελτιωμένες εκπτώσεις στο κατάστημα από ό,τι στο διαδίκτυο (26%). Σε αυτό το πλαίσιο, οι επιχειρήσεις που μπορούν να συνδυάσουν τη φυσική εμπειρία με την ψηφιακή καινοτομία, μπορούν να δώσουν την ιδανική απάντηση στις υβριδικές τελικά ανάγκες του σύγχρονου καταναλωτή.

Το 2023 ωστόσο διαμορφώνεται όχι μόνο από τις υβριδικές αγοραστικές ανάγκες, αλλά και το πώς θα πραγματοποιήσουν τις αγορές τους οι καταναλωτές. Τα στοιχεία της έκθεσης της ερευνητικής πλατφόρμας Attest αποκάλυψαν αντιφατικά συναισθήματα μεταξύ των καταναλωτών, με το 46% να αισθάνεται θετικό για το επόμενο έτος, σε σύγκριση με το 30% που αισθάνεται αρνητικά. Κάτι που δηλώνει τις αλλαγές στις μέχρι σήμερα θεμελιώδεις συμπεριφορές τους, επηρεάζοντας και το retail.

Η επερχόμενη λιτότητα βρίσκεται στο φάσμα μεταξύ αναγκαίου και σύγχρονου, σκιαγραφώντας μια εικόνα των καταναλωτών που προσπαθούν να αντιδράσουν στην επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών -με τεκτονικές αλλαγές στις προσδοκίες, τις αντιλήψεις, τα κανάλια και την αξία- γεγονός που σημαίνει ότι οι μάρκες τώρα περισσότερο από ποτέ χρειάζεται να βρεθούν πάνω από τις μεταβαλλόμενες ανάγκες και επιθυμίες των καταναλωτών για να πετύχουν.

Όπως ήταν αναμενόμενο, και σε πλήρη ευθυγράμμιση με το αυξανόμενο κόστος ζωής, οι καταναλωτές ισχυρίζονται ότι θα αρχίσουν να μειώνουν τις δαπάνες για το νέο έτος, προτεραιοποιώντας λογαριασμούς για την ενέργεια και τα καύσιμα. Συνολικά το 61% επισήμανε ότι θα είναι πιο αυστηροί με τον προϋπολογισμό τους, ενώ μόλις το 18% ότι θα ξοδέψει χωρίς περιορισμούς.

Διαβάστε ακόμα: Τι θέλουν τελικά οι πελάτες από τα φυσικά καταστήματα;

Ακόμη και υπό αυτές τις νέες συνθήκες, όμως, και παρά τους μικρότερους προϋπολογισμούς, οι αγοραστές εξακολουθούν να αναμένεται να επισκέπτονται τα καταστήματα εξίσου συχνά με το “κανονικό”. Η Attest διαπίστωσε μια αύξηση 6,2 μονάδων στους ανθρώπους που ψωνίζουν καθημερινά ή εβδομαδιαία, ένα ποσοστό που προήλθε από τους Baby Boomers, πάνω από το 40% των οποίων δήλωσαν ότι πλέον ψωνίζουν “κυρίως ή πάντα” στο κατάστημα. Την ίδια στιγμή, οι νεότεροι σε ηλικία αγοραστές εξακολουθούν να προτιμούν το διαδίκτυο, με το 47,2% της Gen Z να κλίνει προς τις ψηφιακές αγορές, σε σύγκριση με το 49,7% των Millennials.

Μέσα σε όλες αυτές τις αντιφατικές συνθήκες -την επερχόμενη λιτότητα, τον περιορισμό των προϋπολογισμών και την κυριαρχία των υβριδικών αγορών- το 2023 θα ξεχωρίσει για την ανάδειξη του experiental retail, της λιανικής πώλησης που θα βασίζεται σε μοναδικές εμπειρίες, τις οποίες δεν θα μπορούν να βρουν αλλού οι καταναλωτές. Τα δεδομένα της εταιρείας Unibail-Rodamco-Westfield κατέδειξαν ότι το 59% των καταναλωτών αναμένει από τους λιανοπωλητές να αφιερώνουν περισσότερο χώρο στις εμπειρίες αυτές. Γιατί είναι σημαντικό κάτι τέτοιο; Επειδή ακόμη και ένα εντυπωσιακό 81% των αγοραστών εμφανίζεται πρόθυμο να δαπανήσουν περισσότερα σε καταστήματα που προσφέρουν πλούσιες εμπειρίες αγορών.

Για το λόγο αυτό, το σύγχρονο φυσικό retail πρέπει να έχει μια ισχυρή βιωματική στρατηγική. Η σωστή εμπειρία εξαρτάται από τη μορφή του καταστήματος και τους πελάτες του. Υιοθετώντας τη στρατηγική αυτή, ορισμένοι retailers επενδύουν σε σεμινάρια και live sessions μαγειρικής ή μακιγιάζ, μουσικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ άλλοι αναβαθμίζουν την αγοραστική εμπειρία μέσω ενός καινοτόμου σχεδιασμού και διακόσμησης του χώρου και το λανσάρισμα προϊόντων merchandising.

Με πληροφορίες από Digital Resource | Fashion United

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.