24 Νοέ 2024
READING

Trends 2023 | To marketing αποκτά συνείδηση

4 MIN READ

Trends 2023 | To marketing αποκτά συνείδηση

Trends 2023 | To marketing αποκτά συνείδηση

Καθώς πλησιάζουμε προς το 2023, τα brands σχεδιάζουν πώς να αναπτυχθούν και να προσελκύσουν το κοινό τους. Βασικό κριτήριο για τα πλάνα τους για τη νέα χρονιά αποτελεί το συνειδητό marketing. Η ευρύτερη δηλαδή προοπτική για το πώς και γιατί τα brands προχωρούν σε κινήσεις marketing, με γνώμονα το εάν είναι ηθικές, εάν προκαλούν κάποια βλάβη ή, αντίστροφα, αν προβάλλει περισσότερα από τα θετικά στοιχεία της μάρκας.

Τον Μάρτιο του 2020, η μελέτη “Manage Marketing in Uncertain Times” της Gartner είχε διαπιστώσει πρώιμα ότι το 66% των ανθρώπων πιστεύουν πως οι επιχειρήσεις πρέπει να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στην επίλυση προβλημάτων που ταλανίζουν την κοινωνία και τον πολιτισμό. Όπως και ότι το 57% προτιμούν να αγοράζουν από εταιρείες με τις οποίες έχουν προσωπική σχέση. Με υψηλές προσδοκίες για τις επιχειρήσεις και τις μάρκες με τις οποίες αλληλεπιδρούν οι καταναλωτές, τα brands κάνουν ό,τι μπορούν για να ανταποκριθούν στην πρόκληση του marketing για εναρμόνιση με την κοινωνία.

Διαβάστε ακόμα: Ποιες είναι οι τάσεις στο marketing

Η τρέχουσα γενιά των marketers έχει βρεθεί σε μια εποχή όπου δεν μπορεί να ξεφύγει από την έκκληση των καταναλωτών για υπεύθυνες δράσεις και ειλικρίνεια για λογαριασμό των brands που διαφημίζουν. Γι’ αυτό είναι ανάγκη να αποκτήσουν επίγνωση του τι συμβαίνει γύρω τους και να ανταποκριθούν ανάλογα. Το 2023 είναι η στιγμή να “αγκαλιάσουν” το consious marketing, να αποκτήσουν επίγνωση της πραγματικότητας, να έχουν έναν σκοπό και να χρησιμοποιούν τις λέξεις με τρόπο που να έχουν νόημα. Ακούγεται κάπως σαν το δομικό στοιχείο για μια σχέση, σωστά;

Οι καταναλωτές δεν βλέπουν τον εαυτό τους ως μέρος ενός target group, ούτε ως μια ακόμη προοπτική για κάποια μάρκα. Αντιθέτως προσεγγίζουν κάθε εμπειρία απαιτώντας καλύτερο έλεγχο σε περιβαλλοντικά ζητήματα και προσδοκώντας ευκολία στη χρήση κάθε εφαρμογής, υπηρεσίας και προϊόντος που αγοράζουν. Δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το 90% των καταναλωτών θεωρούν ενοχλητικές τις μαζικού χαρακτήρα απόπειρες επικοινωνίας των brands μαζί τους με τρόπο απρόσωπο, όπως κατέδειξε έρευνα της Infogroup. Στην πραγματικότητα, 4 στους 10 Millennials επισημαίνουν ότι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορεί να κάνει μια μάρκα είναι να διασφαλίσει ότι οι διαφημίσεις είναι σχετικές με τα ενδιαφέροντά τους. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; “Μην μου στείλετε μήνυμα με μια διαφήμιση για ένα προϊόν που έχω ήδη αγοράσει ή για ένα προϊόν που δεν πρόκειται να αγοράσω ποτέ – μιλήστε μου σαν ξεχωριστή προσωπικότητα και λάβετε υπόψη σας τα ενδιαφέροντά μου”.

Γιατί είναι οι άνθρωποι ως οντότητες και όχι μόνο ως καταναλωτές, που περιμένουν από τις επιχειρήσεις να πρωτοστατήσουν στην επίλυση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η κοινωνία. Κατά την τελευταία τριετία, εξάλλου, έχουν γίνει μάρτυρες των δεσμεύσεών τους να υποστηρίξουν κοινότητες που υποφέρουν από ασθένειες, να συμβάλουν στον αγώνα για τον τερματισμό της αστυνομικής βίας και του συστημικού ρατσισμού, να προωθήσουν τη συμπερίληψη και την ισότητα. Αν και πρόκειται για ανώτερους σκοπούς, που όντως έχουν απήχηση σε πολλούς ανθρώπους, υπάρχουν μικρότερα, αυθεντικά βήματα που μπορούν να κάνουν τα brands, αποδεικνύοντας τη δέσμευσή τους στους πελάτες τους. Κι αυτά ξεκινούν με την αναγνώρισή τους ως ανθρώπους. Αντί να στείλουν ένα ακόμη email στον πελάτη τους λέγοντάς του ότι είναι μαζί του, καλύτερα να δουν πώς μπορούν να το πράξουν.

Διαβάστε ακόμα: Με ποιο τρόπο το σύγχρονο marketing θα αποκτήσει περιεχόμενο

Και εάν οι marketers και οι εταιρείες-πελάτες τους έχουν αντίληψη της πραγματικής ζωής και έναν συγκεκριμένο σκοπό, τότε η φρασεολογία που επιλέγουν, μπορούν να έχουν την πρέπουσα σημασία. Στην νέα εποχή του conscious marketing, όλοι πρέπει να αναγνωρίσουν ότι ορισμένες από τις λέξεις που χρησιμοποιούσαν μέχρι σήμερα, γίνονται αποδεκτές από τους πελάτες τους ως μικροεπιθετικές. Για να διασφαλίσουν ότι οι επικοινωνίες τους είναι αυθεντικές και ειλικρινείς, οφείλουν να επανεξετάσουν τους όρους που χρησιμοποιούν στην καθημερινότητά τους. Γιατί τις προθέσεις δεν τις δηλώνουν μόνο οι πράξεις, αλλά και οι λέξεις που χρησιμοποιούν οι retailers και οι marketers τους. Και ως γνωστόν, όλες οι λέξεις έχουν νόημα και μπορούν να προσφέρουν στους ανθρώπους χαρά ή να προκαλέσουν πόνο.

Το conscious marketing μπορεί πραγματικά να εκσυγχρονίσει ό,τι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για τον κλάδο αυτό. Τα απαραίτητα μικρότερα βήματα όμως μπορούν να γίνουν από τους marketers εντός των δικών τους τειχών, για να τα καταφέρουν καλύτερα τη νέα χρονιά. Να εξετάσουν διεξοδικά τους συνεργάτες τους για να διασφαλίσουν ότι οι αξίες τους ευθυγραμμίζονται με τις αξίες των εργαζομένων τους, καθώς και με αυτές των πελατών τους. Να μην φοβηθούν να ασπαστούν αξίες και αρχές που εναγωνίως απαιτούνται από το καταναλωτικό κοινό, όπως η συμπερίληψη, η ενσωμάτωση και η διαφορετικότητα. Και φυσικά να εκπαιδεύσουν τους αυριανούς επαγγελματίες του marketing για το πώς θα πρέπει να προσεγγίσουν το επάγγελμά τους: με μια βαθύτερη εκτίμηση για τους ανθρώπους συνολικά και όχι σαν να πρόκειται για απρόσωπους στόχους.

Με πληροφορίες από The Drum

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.