25 Απρ 2024
READING

Trends 2023 | Οι τάσεις στην Ελληνική αγορά

4 MIN READ

Trends 2023 | Οι τάσεις στην Ελληνική αγορά

Trends 2023 | Οι τάσεις στην Ελληνική αγορά

Τι καθοδηγεί την καταναλωτική συμπεριφορών των Ελλήνων

Νέες συνθήκες διαμόρφωσε στην αγορά λιανικής η φετινή χρονιά. Συνθήκες όπου ορισμένες από αυτές είναι νεοεμφανιζόμενες για την ελληνική αγορά, κάποιες άλλες όμως αποτελούν και εκδηλώσεις που σχετίζονται με περιόδους οικονομικής κρίσης, όπως η προηγηθείσα δεκαετής κρίση αλλά και η τρέχουσα περίοδος με την έντονη αύξηση των τιμών στα αγαθά.

Ανάπτυξη private label

Πιο συγκεκριμένα, η επαναφορά των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας αποτελεί ένα φαινόμενο που σχετίζεται άμεσα με τις περιόδους οικονομικής κρίσης. Φέτος είδαμε στα σούπερ μάρκετ την ιδιωτική ετικέτα να κερδίζει έδαφος καθότι οι καταναλωτές την προτίμησαν και πάλι για να καλύψουν τις βασικές καταναλωτικές τους ανάγκες σε ταχυκίνητα αγαθά. Mε βάση τα τελευταία στοιχεία της IRI για την Ελλάδα το μερίδιο των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας έφτασε στο δεκάμηνο του 2022 το 16,1%, ποσοστό αντίστοιχο με το 16,1% που είχε καταγραφεί το 2022, κατά την έναρξη της δεκαετούς οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Ο κόσμος αναζητά και πάλι φθηνότερα προϊόντα, αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης που επικρατεί όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Οι φθηνές αλυσίδες

Ένα ακόμα στοιχείο που βλέπουμε να αλλάζει, σχετίζεται με την έλευση διεθνών αλυσίδων ένδυσης στην Ελλάδα όπως για παράδειγμα η Pepco και η LC Walkiki. Πρόκειται για κινήσεις που ουσιαστικά αντικατοπτρίζουν την νέα πραγματικότητα στην κατανάλωση. Τα νέα ζευγάρια και κυρίως οι οικογένειες των Ελλήνων καταναλωτών μέσου ή και χαμηλότερου κυρίως εισοδήματος, αναζητούν οικονομικά προϊόντα, τα οποία είναι απολύτως αναλώσιμα και μπορούν ουσιαστικά να τα αντικαταστήσουν με ευκολία τα προηγούμενα όταν αυτό κριθεί απαραίτητο. Πρόκειται για μία τάση που έρχεται να υπηρετήσει μέσα από την νέα εταιρεία Top Parks και ο όμιλος Φουρλής με το εμπορικό πάρκο που δημιούργησε στην οδό Πειραιώς. 

H έλευση των εμπορικών πάρκων

Από πλευράς των επιχειρήσεων λιανικής αλλά και διαχείρισης εμπορικών χώρων, εμφανίζεται η διάθεση επενδύσεων σε εμπορικά κέντρα ή σε νεότερους σχηματισμούς όπως είναι τα εμπορικά πάρκα. Εμπορικά πάρκα που το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει επενδύσεις στην Ελλάδα είναι τόσο το River West Open, με τον όμιλο Βιοχάλκο και την  θυγατρική του εταιρεία Noval Property, στην οποία ανήκει η συγκεκριμένη εμπορική υποδομή, να βλέπουν την ανάγκη συγκέντρωσης των αγορών σε μεγάλους σχηματισμούς. Στην ίδια κατεύθυνση, στόχος είναι να προσφέρεται η δυνατότητα ψυχαγωγίας με χώρους κατάλληλους για παιδιά, όπως στην περίπτωση του River West. Από την άλλη πλευρά μία διαφορετική περίπτωση αποτελεί το Piraeus Retail Park του ομίλου Φουρλή στην Πειραιώς, στο Νέο Φάληρο. Από εκεί λείπουν βασικές υποδομές ψυχαγωγίας, ενώ το εμπορικό πάρκο που αποτελεί τη νέα μορφή εμπορικών χώρων στο λιανεμπόριο, έρχεται να καλύψει ανάγκες καθημερινής και γρήγορης κατανάλωσης. Γι’ αυτό και σε αυτό δεν θα συναντήσει κανείς καταστήματα εστίασης παρά μόνο ένα, τα McDonald’s. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, είναι διότι η φιλοσοφία του ομίλου Φουρλή, είναι να έχει εύκολη πρόσβαση ο καταναλωτής στα καταστήματα λιανικής, γι’ αυτό και το εμπορικό πάρκο βρίσκεται πάνω στην κεντρική οδική αρτηρία της οδού Πειραιώς και ταυτόχρονα να μπορεί να κάνει τις αγορές του με ταχύτητα, ευκολία αλλά και οικονομία ως προς τα προϊόντα που αγοράζει. 

Αγορές προϊόντων πολυτελείας

Φαινόμενο που παρατηρείται από σημαντική μερίδα πολιτών εσχάτως, είναι και η επένδυση σε προϊόντα πολυτελείας. Η τάση αυτή ξεκίνησε στη διάρκεια των περιορισμών λόγω πανδημίας και εντάθηκε μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων. Ακόμα και πολίτες μέσου και πλέον εισοδήματος – όχι μόνο εύρωστοι -, επιλέγουν να αγοράσουν είδη πολυτελείας ή ρολόγια, όπου στην δεύτερη περίπτωση βλέπουν και την δυνατότητα μίας επενδυτικής τοποθέτησης. Η περίπτωση της Rolex, τα ρολόγια της οποίας είναι απολύτως δυσεύρετα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην διεθνή αγορά, αποτελούν πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα, διότι πολλοί είναι εκείνοι που αναζητούν εναγωνίως ένα ρολόι προκειμένου να τοποθετήσουν μέρος ή και το σύνολο των διαθέσιμων χρημάτων τους σε αυτό. Έτσι, παρά την γενικότερη πληθωριστική κρίση εμφανίζεται το αντιφατικό αυτό φαινόμενο, των καταναλωτών που επιλέγουν να κινηθούν στην αγορά των luxury products. 

Το κυνήγι των προσφορών

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό που εκδηλώνεται το τελευταίο διάστημα στην κατανάλωση – και στην Ελλάδα – είναι το κυνήγι των προσφορών. Αυτό συνεπάγεται ταυτόχρονα την διαρκή αλλαγή σούπερ μάρκετ αλλά και καταστημάτων αγοράς βασικών προϊόντων. Ο λόγος είναι ότι ένα προϊόν που μπορεί να διατίθεται σε προσφορά μέσα από μία συγκεκριμένη αλυσίδα, πιθανότατα το ίδιο προϊόν δεν διατίθεται σε προσφορά και κάποια άλλη και το αντίστροφο. Πρόσφατα η NielsenIQ ανέφερε σχετικά με την ενστικτώδη αυτή εκδήλωση των καταναλωτών ότι το 29% των καταναλωτών στην Ελλάδα αλλάζει σούπερ μάρκετ ανάλογα με τις προσφορές που αυτό προσφέρει. Είναι ένα γεγονός που επίσης σχετίζεται με την περίοδο κρίσης που διανύουμε. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.