25 Απρ 2024
READING

Ποιοι κρατούν τα σκήπτρα του κρασιού στην Ελλάδα 

4 MIN READ

Ποιοι κρατούν τα σκήπτρα του κρασιού στην Ελλάδα 

Ποιοι κρατούν τα σκήπτρα του κρασιού στην Ελλάδα 

Σε μία αγορά όπως αυτή του κρασιού, η οποία στην Ελλάδα είναι απολύτως κατακερματισμένη λόγω του ότι υφίστανται πολλά μικρά και μεσαία οινοποιία, καθότι και ο κλήρος στη χώρα μας είναι περιορισμένος σε έκταση, υπάρχουν επιχειρήσεις που διακινούν σημαντικές ποσότητες φιαλών και που στην ουσία εκπροσωπούν πολλά από τα γνωστά οινοποιεία που δραστηριοποιούνται στη χώρα αυτή τη στιγμή.

Ο λόγος για την Β.Σ. Καρούλιας, την Trinity Wines, την Άμβυξ και τον Αίολο. Πρόκειται για επιχειρήσεις που ουσιαστικά εκτός από τα ελληνικά οινοποιία διακινούν και σημαντικές ετικέτες κρασιών του εξωτερικού. Για παράδειγμα στην περίπτωση της Trinity Wines, η εταιρεία διαθέτει στην ελληνική αγορά τα κρασιά του γαλλικού οινοποιείου Château Pétrus, ενός από τα σημαντικότερα και πιο ονομαστά διεθνώς, με έδρα το Μπορντό. Σε ό,τι αφορά τον ελληνικό αμπελώνα, η Trinity Wines συνεργάζεται επίσης με επιλεγμένα οινοποιεία από όλη την επικράτεια όπως το Κτήμα Τρουπή, το Κτήμα Χαριτάτου, το Οινοποιείο Μοσχόπολης, το Κτήμα Παπαργυρίου, το Οινοποιείο Αϊβαλή και αρκετά ακόμη. Ο τζίρος της εταιρείας το 2021 ήταν 24 εκατομμύρια ευρώ με καθαρά κέρδη μετά από τους φόρους στα 3,9 εκατομμύρια ευρώ, από 13,2 εκατομμύρια και 1,28 εκατομμύρια ευρώ που ήταν τα αντίστοιχα οικονομικά αποτελέσματα του 2020, όντας σημαντικά επηρεασμένα από την πανδημία.

Καρούλιας: Σημαντικό μέρος του τζίρου της από το κρασί

Σε ό,τι αφορά την Καρούλιας, που αποτελεί μία από τις σημαντικότερες και παραδοσιακές δυνάμεις στα οινοπνευματώδη, καθότι δεν επικεντρώνται αποκλειστικά στο κρασί, ένα σημαντικό παρόλ’ αυτά μέρος του τζίρου της προέρχεται από τις οινικές της αναζητήσεις. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο εκτός από το κρασί και τα αλκοολούχα έχει εισέλθει και στην διάθεση βαλσαμικών ξιδιών και προϊόντων ελληνικής γαστρονομίας ενώ και η μπύρα αποτελεί μέρος του χαρτοφυλακίου της. Στον τομέα των κρασιών συνεργάζεται με οινοπαραγωγικές επιχειρήσεις όπως το Κτήμα Κυρ-Γιάννη, το Κτήμα Ζαφειράκη, η οινοποιία Γαβαλά. Πιο πρόσφατη προσθήκη στο χαρτοφυλάκιο της Β.Σ. Καρούλιας αποτελεί αυτή του νεοσύστατου οινοποιείου, Novus Leonidas Nassiakos. Η Καρούλιας στην τελευταία χρήση 2021-2022 είχε τζίρο 105,09 εκατομμυρίων ευρώ – με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης – σημαντικά αυξημένο σε σχέση με την covid περίοδο των lockdown που προηγήθηκαν, όπου τζίρος της είχε μειωθεί στη χρήση 2020-2021 στα 74,4 εκατομμύρια ευρώ και τα κέρδη της μετά από φόρους κινήθηκαν αντίστοιχα στα 3,3 εκατομμύρια ευρώ και στις 325 χιλιάδες ευρώ στις δύο περιπτώσεις αντίστοιχα.

Η Αίολος μία από τις παραδοσιακές δυνάμεις της αγοράς

H Αίολος αποτελεί έναν ακόμη ισχυρό παίκτη στην διακίνηση των κρασιών στην Ελλάδα. Με τζίρο του το 2021 έφτασε τα 19,24 εκατομμύρια ευρώ από 12,09 εκατομμύρια το 2020 και καθαρά κέρδη μετά από φόρους στα 2,2 εκατομμύρια ευρώ το 2021 από 587,29 χιλιάδες το 2020, αποτελεί αυτή τη στιγμή έναν από τους εμπόρους που ξεχωρίζει στον τομέα της οινικής δραστηριότητας της χώρας. Eκτός από την Ελλάδα όπου συνεργάζεται με επιλεγμένους παραγωγούς εισάγει επίσης αρκετά κρασιά από τη Γαλλία καθώς και από τον υπολοιπο κόσμο, με τις εισαγωγές να αποτελούν το κυριότερο μέρος της δραστηριότητας και του τζίρου της. Κρασιά όπως το ερυθρό Alion Cocheca από την Ισπανία ή συνεργασίες με το γαλλικό οινοποιείο Alphonse Mellot, αποτελούν μερικές μόνο από τις ετικέτες με τις οποίες συστήνεται στην αγορά η Αίολος. Από εγχώριους παραγωγούς, συνεργασίες όπως αυτές με το Κτήμα Ντούγκου της Λάρισας, τον Σκούρα, το Κτήμα Πιερία Ερατινή, την οινοποιία Χατζιδάκη είναι μόνο μερικές από αυτές που της προσφέρουν προστιθέμενη αξία και σχέση με αξιόλογους οινοποιούς του εγχώριου αμπελώνα. 

Η δυνατότητα ανάπτυξης της Άμβυξ στο κρασί και η προοπτική του τουρισμού

Μία επιχείρηση που επίσης έχει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο προϊόντων χωρίς να περιορίζεται μόνο στο κρασί, είναι η Άμβυξ. Η επιχείρηση της οικογένειας Ρεβάχ είναι αυτή που διακινεί στην Ελλάδα τα προϊόντα και τις σαμπάνιες του οίκου Louis Vuitton Moët Hennessy όπως η Moet & Chandon, η Armand de Brignac, η Veuve Cliquot και η Krug. Από τον ελληνικό αμπελώνα η διαθεσιμότητα ετικετών είναι προς το παρόν αρκετά περιορισμένη με μόλις δύο συνεργασίες με οινοποιεία. Ωστόσο μπορεί κανείς να συναντήσει τις συνεργασίες όπως αυτή με το Κτήμα Άλφα και το Κτήμα Παλυβού. Πρόθεσή της Άμβυξ όμως είναι όπως πληροφορούμαστε να αυξήσει τον αριθμό των προϊόντων που διακινεί στην κατηγορία του κρασιού μέσα στα επόμενα χρόνια. Ο τζίρος της το 2021 έφτασε τα 98 εκατομμύρια ευρώ από 87,38 εκατομμύρια ευρώ το 2020 (με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης) με την εταιρεία να έχει καθαρά κέρδη μετά από τους φόρους ύψους 4,7 εκατομμυρίων ευρώ έναντι 1,18 εκατομμυρίων ευρώ αντίστοιχα στα δύο οικονομικά έτη.

Η Άμβυξ που βασίζεται κυρίως στα οινοπνευματώδη και στη σαμπάνια, έχει ευρύ πεδίο ανάπτυξης μέσα στα επόμενα χρόνια και στον τομέα της οινοποιίας, όπου μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει δώσει την ανάλογη βαρύτητα όπως οι προαναφερόμενες επιχειρήσεις. Μάλιστα, καθώς η ανάπτυξη του τουρισμού και οι σημαντικές επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα συνεχίζονται πανελλαδικά, το κρασί θεωρείται ότι θα αποτελέσει ένα προϊόν που θα κινηθεί παράλληλα ως προς την ανάπτυξή του με το διαρκώς αναπτυσσόμενο τουριστικό ρεύμα της χώρας. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.