24 Απρ 2024
READING

H Asos στηρίζει έμπρακτα την ισότητα, την διαφορετικότητα και την συμπερίληψη

4 MIN READ

H Asos στηρίζει έμπρακτα την ισότητα, την διαφορετικότητα και την συμπερίληψη

H Asos στηρίζει έμπρακτα την ισότητα, την διαφορετικότητα και την συμπερίληψη

Η ποικιλομορφία και η ισότητα αποτελούσαν μέχρι πρότινος παραμελημένα ζητήματα για τις εταιρείες. Αισίως, όμως, θα μπορούσε να πει κανείς ότι έχει συμβεί μια μεγάλη αλλαγή στον τρόπο σκέψης των περισσότερων ανθρώπων και αυτό πυροδοτεί μια σημαντική κοινωνική αλλαγή. Κυρίως οι νέοι, όπως οι Gen Z-ers και οι Millennials, είναι πολύ πιο ευαισθητοποιημένοι σε ζητήματα κοινωνικής ένταξης και ισότητας, προωθώντας την αποδοχή και την συμπερίληψη.

Στο πλαίσιο αυτό, πολλές εταιρείες, ειδικά στον χώρο της λιανικής, αρχίζουν και υιοθετούν στρατηγικές Ισότητας, Διαφορετικότητας και Συμπερίληψης (DEI), ενώ δεν παραλείπουν να στηρίζουν δράσεις που σχετίζονται με αυτές τις αξίες. Σκοπός τους είναι με αυτόν τον τρόπο να πλησιάσουν του νέους καταναλωτές. Και δεν έχουν άδικο να σκέφτονται έτσι, καθώς έρευνα της Fashion Minority Report (FMR), της πλατφόρμας που στοχεύει στη δημιουργία εργασιακών χώρων χωρίς αποκλεισμούς, έδειξε ότι το 61% της Gen Z πιστεύει ότι οι μάρκες θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερα για να αποδείξουν ότι “το στυλ δεν πρέπει να έχει φύλο”. Σχεδόν οι μισοί, μάλιστα, είναι πιο πρόθυμοι να αγοράσουν από μια μάρκα που έχει καλύτερη εκπροσώπηση των φύλων και συμμετοχικότητα στο marketing της.

Διαβάστε επίσης: Το Asos εστιάζει στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη επενδύοντας σε marketing

Ωστόσο, η Asos είναι μία από τις μάρκες που πρωτοπορούν στην ενσωμάτωση και την αμφισβήτηση των στερεοτύπων των φύλων, γεγονός που κάνει τη μάρκα ιδιαίτερα αγαπητή και προτιμητέα στους αγοραστές της Gen Ζ. Έτσι, για ακόμα μία φορά, ο διαδικτυακός retailer προβαίνει σε μία δράση που “κερδίζει” τους νέους. Αποφάσισε να συνεργαστεί με την FMR για να προωθήσει τη διαφορετικότητα, ακολουθώντας τους στόχους που τέθηκαν πέρυσι στο πλαίσιο της στρατηγικής της “2030 Fashion with Integrity”. Για την επίτευξη του “Be Diverse”, η εταιρεία δεσμεύτηκε να φτάσει το 15% της εκπροσώπησης των εθνοτικών μειονοτήτων σε κάθε επίπεδο ηγεσίας έως το 2030.

Μάλιστα, η Asos ανέφερε ότι θα υποστηρίξει πολλά από τα έργα του FMR τόσο οικονομικά όσο και έμπρακτα. Αρχικά, ο online retailer στηρίζει διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα που προσφέρει το ίδρυμα σε παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Παράλληλα, μαζί έχουν οργανώσει ένα πρόγραμμα καθοδήγησης, το οποίο δίνει την ευκαιρία σε εργαζόμενους της Asos να γίνουν μέντορες και να παρέχουν πληροφορίες και συμβουλές σε νέους στηρίζοντας την επαγγελματική εξέλιξη και ανάπτυξη τους. Η εταιρεία σκοπεύει να εντάξει τρεις ταλαντούχους νέους, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, επί πληρωμή στην ομάδα. Η πρακτική άσκηση που προσφέρει, αφορά τα τμήματα κυρίως τα τμήματα της δημιουργίας και marketing.

Βέβαια αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Asos στηρίζει ένα πρόγραμμα που απευθύνεται σε νέους. Χαρακτηριστικά, η Asos σχεδίασε το 2018 το “Collusion”, ένα νέο brand που σχεδιάστηκε ειδικά για τους καταναλωτές της Gen Z. Σε αυτό συμμετέχουν δημιουργοί που ήταν φοιτητές, στυλίστες, ακτιβιστές, image-makers, συγγραφείς και Youtubers, ο καθένας από τους οποίους επιλέχθηκε επειδή έχει τη δική του επιρροή. Αυτά τα άτομα ενεπλάκησαν δημιουργώντας σχέδια και προτάσεις που να έχουν απήχηση στα μέλη της συγκεκριμένης καταναλωτικής ομάδας. Για να υποστηρίξει το λανσάρισμα του brand, η Asos είχε ξεκινήσει μια εκστρατεία στο Ηνωμένο Βασίλειο με τη συμμετοχή 100 Βρετανών εφήβων που έχουν κλείσει ή θα έκλειναν τα δεκαοκτώ τους χρόνια εκείνη τη χρονιά. Αυτοί έπρεπε να απαντήσουν στο ερώτημα σχετικά με το ποια θα ήταν η ευχή τους για τον χρόνο της ενηλικίωσης τους.

Διαβάστε επίσης: Το Asos προσπαθεί να ανακάμψει από την κρίση στην αλυσίδα εφοδιασμού

Όλες αυτές οι προσπάθειες εντάσσονται στις εκστρατείες της βρετανικής εταιρείας για να προσεγγίσει τις νεότερες γενιές καταναλωτών, στις οποίες άλλωστε απευθύνεται. Η μετατόπιση της προσοχής από τους Millennials στην Gen Z είναι κάτι για το οποίο η Asos εργάζεται ενεργά τα τελευταία χρόνια, όπως είδαμε. Η εταιρεία τονίζει ότι αυτή η γενιά έχει πολύ διαφορετικές προτεραιότητες και απαιτεί πολύ διαφορετική προσέγγιση. Στο παρελθόν, το παν ήταν να προσφέρει ένας online retailer μια άνετη εμπειρία και διάφορες επιλογές παράδοσης και πληρωμής. Τώρα, όμως, πέρα από αυτά, η Gen Ζ στρέφεται σε brands με τα οποία χτίζει συναισθηματική σύνδεση. Αυτό το πετυχαίνει μεταξύ άλλων μέσα από συνεργασίες με οργανισμούς όπως το FMR αλλά και με influencers, οι οποίοι αποτελούν ένα εξαιρετικό μέσο για να αναδείξει η εταιρεία την ανθρωπιστική και κοινωνική της δράση, καθώς έτσι προωθεί την ποικιλομορφία και τα διαφορετικά πρότυπα στην εμφάνιση, μέσα από συνεργασίες με πολύ διαφορετικούς ανθρώπους.

Τα τελευταία δύο χρόνια η Asos έχει καταφέρει να μεταμορφωθεί, ουσιαστικά εξαιτίας των επενδυτικών ενεργειών σε υποδομές αλλά και στη προσέλκυση πελατών. Η βρετανική εταιρεία παρουσίασε μια ακόμη ισχυρή απόδοση μέσω της συνεχόμενης αύξησης του αριθμού των πελατών της. Όλα αυτά συνδυαστικά έχουν δημιουργήσει μία ισχυρή αύξηση των συνολικών εσόδων ενισχύοντας σημαντικά τα επίπεδα κερδοφορίας της εταιρείας.

Με πληροφορίες από Fast Company | The Industry Fashion

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.