21 Δεκ 2024
READING

Γιατί οι marketers αγάπησαν τα QR Codes

5 MIN READ

Γιατί οι marketers αγάπησαν τα QR Codes

Γιατί οι marketers αγάπησαν τα QR Codes

Κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης, πολλά εστιατόρια υιοθέτησαν την τακτική των QR code menus για να αποφύγουν την απολύμανση των τυπωμένων μενού τους μετά από κάθε χρήση. Τα μενού που συνδέονται με το QR είναι μόνο μία από τις πολλές πρακτικές χρήσεις στις οποίες έχουν χρησιμοποιηθεί αυτά σύμβολα. Εμφανίζονται παντού τα τελευταία χρόνια: πάνω σε προϊόντα, στις κάρτες επιβίβασης αεροπορικών εταιρειών, σε μουσεία και γκαλερί τέχνης, σε διαφημίσεις περιοδικών.

Τα μικροσκοπικά τετράγωνα στις συμβολικές αυτές αναπαραστάσεις όμως δεν έχουν δημιουργηθεί ή τοποθετηθεί εκεί τυχαία. Η καταγωγή τους αναζητείται στο ένα αφηρημένο επιτραπέζιο παιχνίδι στρατηγικής για δύο παίκτες, Go, που εφευρέθηκε στην Κίνα πριν από περισσότερα από 2.500 χρόνια και πιστεύεται ότι είναι το παλαιότερο επιτραπέζιο παιχνίδι που παίζεται συνεχώς μέχρι σήμερα. Ελάχιστοι όμως πλέον είναι εξοικειωμένοι με τις ασπρόμαυρες αυτές πέτρες που θυμίζουν ντάμα και τάβλι μαζί σε ένα πλέγμα 19 προς 19.

Μέχρι τη δεκαετία του 1980, το σύστημα barcode χρησιμοποιήθηκε σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των βιομηχανιών κατασκευής, διανομής και λιανικής πώλησης. Στη δεκαετία του 1990, λόγω της μετατόπισης από τη μαζική παραγωγή ενός τύπου προϊόντος σε πιο ευέλικτη παραγωγή, απαιτήθηκε πιο λεπτομερής έλεγχος στις εργοστασιακές εγκαταστάσεις και σε συνδυασμό με αυτό, απαιτήθηκε η ανάπτυξη ενός γραμμικού κώδικα που είχε αυξημένη χωρητικότητα.

Διαβάστε επίσης: Έρευνα | Οι καταναλωτές θέλουν τις ψηφιακές πληρωμές

Το 1992, ο Masahiro Hara, ο οποίος ασχολήθηκε με την ανάπτυξη σαρωτών γραμμωτού κώδικα και συσκευών οπτικής αναγνώρισης χαρακτήρων (OCR) στην εταιρεία βιομηχανικού εξοπλισμού Denso Wave, μέρος του ιαπωνικού Ομίλου Toyota, κλήθηκε από εργοστάσια παραγωγής να αναπτύξει σαρωτές γραμμωτού κώδικα που θα μπορούσαν να τους διαβάζουν πιο γρήγορα. Εκείνη την εποχή, στον τομέα παραγωγής, ο περιορισμός της χωρητικότητας του συστήματος barcode καλύφθηκε με τη χρήση περισσότερων του ενός barcode ταυτόχρονα. Ωστόσο, δεδομένου ότι κάθε γραμμωτός κώδικας μπορεί να αποθηκεύσει μόνο 20 αλφαβητικούς χαρακτήρες περίπου, οι εργαζόμενοι έπρεπε να σαρώνουν έως και 1.000 περίπου γραμμικούς κώδικες την ημέρα, καθιστώντας την εργασία λιγότερο αποτελεσματική, αντίθετα με αυτό που προοριζόταν.

Αρχικά, ο Masahiro Hara προσπάθησε να ανταποκριθεί βελτιώνοντας τους σαρωτές barcode, αρχίζοντας όμως να βλέπει σταδιακά στην πράξη τους περιορισμούς που είχε το σύστημα αυτό. Επιπλέον, καθώς τα προϊόντα μειώνονταν σε μέγεθος όλο και περισσότερο, απαιτήθηκε η δημιουργία ενός κωδικού που θα μπορούσε να εκτυπωθεί σε μικρότερη περιοχή. Και κάπως έτσι, αποφασίστηκε να πειραματιστούν με έναν συμπαγή κώδικα που θα μπορούσε να αποθηκεύσει περισσότερες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων των χαρακτήρων kanji (λογογραφικοί κινεζικοί χαρακτήρες που λαμβάνονται από την κινεζική γραφή και χρησιμοποιούνται στη γραφή των ιαπωνικών) και kana (ένας αριθμός συλλαβών που χρησιμοποιούνται για τη συγγραφή των ιαπωνικών φωνολογικών ενοτήτων, morae), και ταυτόχρονα θα μπορεί να “διαβαστεί” με μεγαλύτερη ταχύτητα.

Ο Hara και η ομάδα του μετέτρεψαν ουσιαστικά έναν μονοδιάστατο barcode σε ένα συμπαγές δισδιάστατο πλέγμα που μπορούσε να διαβαστεί γρήγορα. Το QR όπως το γνωρίζουμε όλοι, σημαίνει “quick read” δηλαδή γρήγορο διάβασμα. Ο όγκος των πληροφοριών ή ο αριθμός των ψηφίων που πρέπει να μεταδοθούν, καθορίζει το μέγεθος ενός πλέγματος QR, από το μικρότερο (21 επί 21) έως το μεγαλύτερο (177 επί 177). Εάν, για παράδειγμα, πρέπει να κωδικοποιήσει κάποιος έναν αριθμό 100 ψηφίων, θα χρειαστεί ένα QR 29 επί 29.

Η Denso Wave αποφάσισε στρατηγικά να μην κατοχυρώσει την πατέντα, αλλά να την καταστήσει ελεύθερα διαθέσιμη, ενθαρρύνοντας τη χρήση της και καθιερώνοντας πρότυπα QR. Αντί λοιπόν να κερδίσει χρήματα από τα τέλη αδειοδότησης, η εταιρεία κέρδισε πουλώντας τα scanner που απαιτούνται για την ανάγνωση των QR Codes. Το επόμενο σημαντικό βήμα έγινε το 2002, όταν η εταιρεία Sharp παρουσίασε ένα κινητό τηλέφωνο με ενσωματωμένο πρόγραμμα ανάγνωσης κωδικών QR. Σήμερα, με πάνω από 6 δισεκατομμύρια χρήστες smartphone παγκοσμίως, το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού μπορεί να επωφεληθεί από αυτόν τον εύχρηστο τρόπο ανταλλαγής πληροφοριών.

Φυσικά, οι QR Codes δεν έχουν μείνει απαρατήρητοι από τους marketers, καθώς τα πλεονεκτήματά τους είναι προφανή. Αρχκά, αποτελεί έναν απλό τρόπο να διευκολυνθεί η αγοραστική διαδρομή των καταναλωτών και να προσελκυθούν νέοι πελάτες ακριβώς στο διαδικτυακό μέρος που επιθυμεί το brand, ένα site, ένα εκπτωτικό e-shop, ένα εταιρικό προφίλ Facebook, που μπορούν να αυξήσουν την αφοσίωση και να δημιουργήσουν ένα κοινό που επιστρέφει εκεί ξανά και ξανά.

Διαβάστε ακόμα: Oι τεχνολογίες που μεταμορφώνουν τα φυσικά καταστήματα

Επίσης, οι κωδικοί QR μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προσφέρουν σεμινάρια ή ενημερωτικά βίντεο με οδηγίες και ακόμη και αποκλειστικό περιεχόμενο μόνο για εκδηλώσεις. Παράλληλα, επιτρέπουν εύκολη και γρήγορη μέτρηση της αποτελεσματικότητας μιας καμπάνιας ή μιας συγκεκριμένης διαφήμισης. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην συλλογή first-party data, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό σε μία περίοδο που όλοι απομακρύνονται από δεδομένα τρίτων.

Βέβαια οι QR codes δεν αφορούν μόνο το ψηφιακό εμπόριο αλλά και τα φυσικά καταστήματα, καθώς χρησιμοποιούνται πλέον παντού. Μάλιστα, σε πολλά καταστήματα και εστιατόρια οι κωδικοί αυτοί χρησιμοποιούνται και ως τρόπος πληρωμής. Με έναν απλό κωδικό QR η πληρωμή μπορεί να γίνει σε δευτερόλεπτα. Ακόμα, οι πληρωμές με κωδικό QR εξαλείφουν την ανάγκη για τους καταναλωτές και τους πωλητές να ανταλλάσσουν μετρητά ή πιστωτικές κάρτες.

Οι κωδικοί QR είναι μια απλή αλλά λειτουργική μέθοδος διαφήμισης ενός brand. Αν και χρειάστηκαν χρόνια για να έρθουν στο προσκήνιο, έχουν γίνει μέρος του μέλλοντος της τεχνολογίας και του marketing. Κάτι που ίσως στο παρελθόν φαινόταν απίθανο, χρειάστηκε μια πανδημία και πολλούς ανθρώπους να ασχοληθούν πραγματικά μαζί του, για να γίνουν οι κωδικοί QR ένα βασικό πλέον στοιχείο στις σύγχρονες επιχειρηματικές λειτουργίες, συμβαδίζοντας με τον στόχο κάθε εταιρείας: να προσελκύσει πιθανούς πελάτες.

Με πληροφορίες από Forbes | Brand Equity

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.