22 Δεκ 2024
READING

Πλαίσιο: Το επιχειρηματικό επίτευγμα του Γιώργου και του Κώστα Γεράρδου

5 MIN READ

Πλαίσιο: Το επιχειρηματικό επίτευγμα του Γιώργου και του Κώστα Γεράρδου

Πλαίσιο: Το επιχειρηματικό επίτευγμα του Γιώργου και του Κώστα Γεράρδου

Το Πλαίσιο ήταν μία μικρή επιχείρηση με πολλές προοπτικές μπροστά της. Κάτι τέτοιο ίσχυε πάνω-κάτω πριν από 23 χρόνια, όταν η επιχείρηση που δημιούργησε ο Γιώργος Γεράρδος περνούσε το κατώφλι του Χρηματιστηρίου Αθηνών και την πόρτα – τότε – της οδού Σοφοκλέους. Πιο συγκεκριμένα, το 1999 ο τζίρος της κινήθηκε με τα τότε δεδομένα περίπου στα 15 δισεκατομμύρια δραχμές με κέρδη 1,1 δισεκατομμύρια δραχμές.

Σε σημερινούς όρους αυτό θα σήμαινε τζίρο 44 εκατομμύρια ευρώ και κέρδη 3,22 εκατομμύρια ευρώ. Η εκτίμηση για τη φετινή χρονιά κάνει λόγο για τζίρο 436,89 εκατομμύρια ευρώ, επομένως τον δεκαπλάσιο τζίρο από εκείνον του 1999 και EBITDA 16 εκατομμυρίων ευρώ. Το πλαίσιο που μέσα στα χρόνια συνέχισε να μεγαλώνει, έγινε με τα χρόνια μία από τις σημαντικότερες επιχειρήσεις τεχνολογίας στην Ελλάδα, σε μία αγορά που στο μεσοδιάστημα έγιναν πολλές και σημαντικές ανακατατάξεις. 

 H επιχειρηματική πορεία για τον Γιώργο Γεράρδο ξεκίνησε το 1969. Ακόμα φοιτητής, αποφάσισε τότε να υλοποιήσει την επιχειρηματική ιδέα που είχε στο μυαλό του. Με αρχικό κεφάλαιο 80.000 δραχμών, το οποίο συγκέντρωσε από συγγενείς και φίλους, ξεκίνησε την προσπάθειά του σε ένα κατάστημα με επιφάνεια μόλις 12 τετραγωνικών μέτρων στην οδό Στουρνάρη 24 πίσω από το Πολυτεχνείο. Τότε γεννήθηκε το πρώτο Πλαίσιο, το οποίο αρχικά πωλούσε είδη σχεδίου σε μηχανικούς. Μάλιστα, η διαδρομή της εποχής εκείνης ήταν σχεδόν προκαθορισμένη για τους περισσότερους φοιτητές. Η αρχή γινόταν από το «Νέον» στην Ομόνοια για πρωινό, ακολουθούσε η βόλτα στη Στουρνάρη και ο καφές στα Εξάρχεια με μία σακούλα Πλαίσιο στο χέρι.

Η κίνηση αυτή αποτέλεσε την αρχή μίας πολυετούς επαγγελματικής και επιχειρηματικής διαδρομής, στη διάρκεια της οποίας κυριάρχησαν οι λέξεις καινοτομία, ανάπτυξη, μετεξέλιξη, επιτυχία, ωστόσο δεν έλειψαν και οι προκλήσεις, οι δυσκολίες, ο έντονος ανταγωνισμός. Ξεκινώντας εκ του μηδενός, ο αυτοδημιούργητος Γιώργος Γεράρδος έχτισε μία επιχείρηση, η οποία στο πέρασμα των ετών συνδέθηκε με την τεχνολογία και αργότερα έβαλε και άλλα προϊόντα στην γκάμα της μετεξελισσόμενη διαρκώς. Σήμερα, ο όμιλος Πλαίσιο πραγματοποιεί πωλήσεις που υπερβαίνουν τα 350 εκατ. ευρώ, απασχολεί 1.500 εργαζομένους και διαθέτει 24 φυσικά καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, καθώς και e-shop.

Καθοριστική στιγμή ήταν όταν το 1985 το Πλαίσιο εισήλθε στον χώρο της Πληροφορικής, διαβλέποντας την εξέλιξη της τεχνολογίας. Ήταν η χρονιά κατά την οποία δημιουργήθηκε ένα ειδικό κατάστημα προϊόντων πληροφορικής και τεχνολογίας στο 24 της Οδού Στουρνάρη, ένα computer shop της εποχής. Μάλιστα, από την πρώτη στιγμή της εισόδου στην τεχνολογία, το Πλαίσιο είχε κατοχυρώσει εμπορικά το περίφημο και ευρέως γνωστό όνομα «Turbo-X».

Ο ρόλος του Κώστα Γεράρδου

Στα πεπραγμένα της επιχείρησης εισήλθε όπως αποδείχθηκε με άκρως επιτυχημένο τρόπο και ο γιος του ιδρυτή της επιχείρησης, Κώστας Γεράρδος. Ο Γεράρδος ο νεότερος ανέλαβε το 2012 διευθύνων σύμβουλος και αντιπρόεδρος. Ωστόσο δεν ήταν αυτή η πρώτη φορά που εμπλεκόταν με τα πεπραγμένα της οικογενειακής επιχείρησης. Την δεκαετία που είχε προηγηθεί πριν ο ίδιος αναλάβει το συγκεκριμένο ρόλο, είχε περάσει από πολλά διαφορετικά πόστα της Πλαίσιο Computers. Με κάποιο τρόπο δημιουργούσε το βιογραφικό του και αποκόμιζε σταδιακά τις εμπειρίες εκείνες που θα τον οδηγούσαν κάποια ημέρα στην ηγεσία της εταιρείας. Βασικό απόφθευγμα του πατέρα του αποτέλεσε ανέκαθεν το ότι «για να γίνει κάποιος στρατηγός και να πάρει γαλόνια, θα πρέπει να ξεκινήσει ως απλός στρατιώτης». Κάτι που στην πράξη επιβεβαιώθηκε από τις εξελίξεις. Ο ίδιος άλλωστε βρισκόταν μέσα στο Πλαίσιο ήδη από την ηλικία των 8 ετών. 

Κερδισμένο στα δύσκολα 

Το Πλαίσιο κατάφερνε πάντοτε στα δύσκολα να βγαίνει κερδισμένο. Κάτι που συνέβη στα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης, καθώς μπορεί το 2012 να έχασε τζίρο, αποκόμισε όμως μεγαλύτερα κέρδη. Αυτό που κυριαρχεί στη σκέψη και στον ευρύτερο σχεδιασμό είναι οι κινήσεις που γίνονται να έχουν βραχυπρόθεσμο αποτύπωμα, να επιδεικνύουν αντανακλαστικά και όχι να ποντάρουν μόνο σε μακροπρόθεσμη βάση, σε κάτι που μπορεί να έρθει. Γιατί όπως έχει αποδειχθεί και από τα γεγονότα των τελευταίων ετών οι εξελίξεις ανατρέπουν συχνά ακόμα και τον πιο καλοστημένο επιχειρηματικό σχεδιασμό και όχι μόνο.

Αυτό που κοιτάζει το Πλαίσιο είναι να επενδύει σε logistics, σε κατάλογο προϊόντων, στην διαρκή ανανέωση της ιστοσελίδας του. Αλλά κυρίως να αποτελεί μία ευέλικτη επιχείρηση παρά το μεγάλο πλέον μέγεθός της. Αποτέλεσε μάλιστα την μοναδική ίσως επιχείρηση από τον κλάδο των προϊόντων τεχνολογίας και ειδών γραφείου, που επένδυσε από το 1986 και ύστερα στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας (Turbo-X, Sentio). Κερδισμένο όμως βγήκε και στην πανδημία, όπου στη διάρκεια των lockdown αύξησε σημαντικά τα μεγέθη του και με τα απαραίτητα στοκ κατάφερε να αξιοποιήσει την περίσταση που ζητούσε περισσότερους υπολογιστές για τη μεταφορά των γραφείων στο σπίτι λόγω κορονοϊού, περισσότερες τηλεοράσεις. Μία συγκυρία στην οποία επίσης ανταποκρίθηκε επιτυχώς.

To Πλαίσιο αποφάσισε μάλιστα να φύγει από το Χρηματιστήριο. Με τους δύο βασικούς μετόχους τον Γιώργο και τον Κώστα Γεράρδο να κατέχουν ποσοστό άνω του 80% των μετοχών της εταιρείας. Η αποχώρηση από το Χρηματιστήριο Αθηνών ήρθε λοιπόν μετά από 23 χρόνια, με βασική αιτιολογία την έλλειψη υψηλής εμπορευσιμότητας για τη μετοχή. Κάποιοι έσπευσαν να κατηγορήσουν την επιχείρηση ότι δεν άνοιξε την ελεύθερη διασπορά των μετοχών της, ώστε να αποκτήσουν μετοχές και κάποιοι από το επενδυτικό κοινό ως ένα μέτρο αύξησης της εμπορευσιμότητας. Όμως κανείς δεν εγγυάται ότι η αύξηση της συμμετοχής των επενδυτών στο Πλαίσιο θα ενίσχυε τελικά και την εμπορευσιμότητα της μετοχής. 

Η αγαστή συνύπαρξη πατέρα και γιου

Μία επιχείρηση που διάλεξε να φύγει από το Χρηματιστήριο καθότι το μοναδικό εργαλείο που ουσιαστικά φαίνεται να μπορούσε να της προσφέρει, αυτό της ρευστότητας, το είχε ήδη. Τα κεφάλαια δεν έλλειψαν ούτε στιγμή για την επιχείρηση. Που έχει καταφέρει να κερδίσει και σε ένα ακόμα πεδίο: της αγαστής συνύπραξης πατέρα και γιου στη διοίκησή της. Με ξεκάθαρες αρμοδιότητες και τον Κώστα Γεράρδο να βρίσκεται στο προσκήνιο των καταστημάτων και του μάρκετινγκ και τον πατέρα Γιώργο να κινείται περισσότερο στο παρασκήνιο της επιχειρηματικής δραστηριότητας του Πλαισίου.

Η συνέχεια προδιαγράφεται ενδιαφέρουσα ή για να είμαστε πιο σαφείς, διαφορετική. Εκτός Χρηματιστηρίου και της όποιας προστασίας μπορούσε να προσφέρει σε δύσκολες στιγμές, αλλά με νέες προκλήσεις για το Πλαίσιο που έχει μάθει να τις αντιμετωπίζει όταν έρχονται με αμεσότητα και ταχύτητα. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.